Dosarul delapidarii patrimoniului Asociatiei Salariatilor Petrom. Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, condamnati la 10 ani

Ultimul update: Vineri 16 Decembrie 2016 07:09
Data publicarii: Marti 13 Decembrie 2016 17:49
Categorie: Actualitate
Sorin Ovidiu Vintu

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 10 ani si 2 luni inchisoare in dosarul delapidarii patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA.

In acelasi dosar, liderul de sindicat Liviu Luca a primit 10 ani inchisoare.

Pedepsele au rezultat in urma contopirii cu condamnari primite de cei doi in alte dosare. Decizia nu este definitiva, potrivit Agerpres.

Acestia se afla in prezent in inchisoare, ei fiind condamnati in iulie 2016 la cate 6 ani intr-un alt dosar, privind falimentarea frauduloasa a companiei Petromservice.

Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca au fost trimisi in judecata de DIICOT in ianuarie 2014 pentru delapidarea patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA.

In acelasi dosar, au fost deferite justitiei alte opt persoane, acuzate ca fac parte alaturi de Vintu si Luca dintr-o grupare specializata in savarsirea infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Potrivit DIICOT, in perioada 2005 - 2006, Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care in final au fost utilizate chiar in dauna Asociatiei si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Vintu si ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), participatiile (actiunile) Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50% la 25%.

Scopul final al gruparii a fost dobandirea controlului total in Adunarea Generala a Actionarilor la PSV Company, cu bani din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA.

Acest grup a fost sprijinit inca de la inceput de Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu si Elena Petrovici, persoane aflate in Comitetul Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, precum si de Zizi Anagnastopol, Emil Nache si Reveica Davidescu, persoane aflate in organele de conducere ale SC PSV Company, apropiati ai lui Liviu Luca, membrii grupului actionand in cadrul acestuia in perioada martie 2005 - septembrie 2006 intr-un mod coordonat pentru indeplinirea scopului final, respectiv dobandirea de catre Luca si Vintu, prin intermediul societatii de tip offshore - Elbahold LTD, a majoritatii in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor la SC PSV Company.

Procurorii sustin ca planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape, in care se evidentiaza rolul fiecaruia dintre membrii gruparii.

Astfel, in prima etapa, Liviu Luca, Elena Petrovici, Gheorghe supeala, Ioan Bohalteanu si Nicolae Tanasescu, in calitate de membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, organ decizional, care detinea 50% din capitalul social al SC PSV Company, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni.

In cea de a doua etapa, s-a urmarit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, iar pe de alta parte crearea unui flux de lichiditati pentru PSV Company, prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii PSV Company in cuantum de 90 milioane lei.

Tot la acel moment, s-a urmarit ca organele de conducere a SC PPSV Company si ulterior actionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de Vintu, ajutat de Octavia turcan (Wellserv LTD sau Elbahold LTD) la majorarea de capital social.

In cea de a treia etapa, o parte din fondurile pe care Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA le imprumutase SC PSV Company au fost transferate catre Comac Ltd - Cipru si Stonecom Ltd - Cipru, prin achizitia mai multor pachete de parti sociale sau actiuni la mai multe societati comerciale detinute de catre cele doua offshore-uri, care nu aveau legatura cu activitatea de baza a societatii, la preturi supraevaluate.

In cea de-a patra etapa, sumele incasate de Comac Ltd. si Stonecom Ltd. au fost transferate imediat catre Elbahold Limited - Cipru, care a subscris toate actiunile ramase, reprezentand aproximativ 50% din capitalul social al SC PSV Company.

"Avand in vedere ca infiintarea Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA s-a realizat in scopul prevazut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, iar prin Actul constitutiv Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA avea ca scop principal 'dobandirea si distribuirea de actiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum si ale societatilor comerciale la care SNP Petrom SA este actionar, in numele si pentru salariatii si pentru membrii CA ai SNP Petrom SA', prin punerea in aplicare a planului infractional, inculpatii au prejudiciat patrimoniul Asociatiei si implicit al membrilor sai (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 lei", se mai arata in rechizitoriul DIICOT.

Procurorii sustin ca acest prejudiciu este constituit din diminuarea certa a valorii contabile a pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company, corelativ cu acordarea de imprumuturi fata de PSV, urmata de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social.

Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o diminuare a valorii contabile a pachetului de actiuni detinute de AS SNP cu suma de 41.213.717 lei, valoarea contabila a pachetului de actiuni scazand de la 99.029.745 lei la 57.816.028 lei.

Aceasta reprezinta diminuarea valorii pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de actiuni care sa ii conserve aceeasi cota de participare, in conditiile in care, la data subscrierii de catre Elbahold LTD a pachetului de actiuni scoase la vanzare la valoarea nominala, Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA detinea deja creante asupra PSV in cuantum de peste 12 milioane euro.

De asemenea, patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit al membrilor sai (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat si cu suma de 12.808.332 euro, pe care Liviu Luca si-a insusit-o odata cu preluarea controlului Elbahold LTD la data de 11 septembrie 2006, provenita din folosirea si traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociatiei, obtinuta de SC PSV Company (fosta SC Petromservice), din patru contracte de imprumut.
 

Sorin Ovidiu Vintu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare. Cat ar putea executa din pedeapsa
Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare. Cat ar putea executa din pedeapsa
Liviu Luca,
Liviu Luca, "cel mai bogat sindicalist din Romania", a fost retinut de DIICOT. Ce au descoperit procurorii pe domeniul sau
Dosarul Petromservice: Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare. Ce pedepse au primit Ovidiu Turcan si Liviu Luca
Dosarul Petromservice: Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare. Ce pedepse au primit Ovidiu Turcan si Liviu Luca
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
greva la metrou
Greva generală de la metrou ar putea bloca Bucureștiul săptămâna care vine
Numere LOTO 18 noiembrie 2018. Numerele extrase duminică la LOTO 6/49
Examenul de rezidențiat la medicină. doar 4.500 de locuri, deși deficitul este de 12.000
Oamenii, debusolați după un mesaj primit de la RO-Alert. Au făcut exact pe dos
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Accident șocant în Formula 3. O tânără pilot și-a fracturat coloana. FOTO
accident Dn15
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus