Dosarul delapidarii patrimoniului Asociatiei Salariatilor Petrom. Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, condamnati la 10 ani

Sorin Ovidiu Vintu

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 10 ani si 2 luni inchisoare in dosarul delapidarii patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA.

In acelasi dosar, liderul de sindicat Liviu Luca a primit 10 ani inchisoare.

Pedepsele au rezultat in urma contopirii cu condamnari primite de cei doi in alte dosare. Decizia nu este definitiva, potrivit Agerpres.

Acestia se afla in prezent in inchisoare, ei fiind condamnati in iulie 2016 la cate 6 ani intr-un alt dosar, privind falimentarea frauduloasa a companiei Petromservice.

Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca au fost trimisi in judecata de DIICOT in ianuarie 2014 pentru delapidarea patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA.

Citește și
Liviu Luca
Liviu Luca, "cel mai bogat sindicalist din Romania", a fost retinut de DIICOT. Ce au descoperit procurorii pe domeniul sau
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

In acelasi dosar, au fost deferite justitiei alte opt persoane, acuzate ca fac parte alaturi de Vintu si Luca dintr-o grupare specializata in savarsirea infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Potrivit DIICOT, in perioada 2005 - 2006, Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care in final au fost utilizate chiar in dauna Asociatiei si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Vintu si ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), participatiile (actiunile) Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50% la 25%.

Scopul final al gruparii a fost dobandirea controlului total in Adunarea Generala a Actionarilor la PSV Company, cu bani din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA.

Acest grup a fost sprijinit inca de la inceput de Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu si Elena Petrovici, persoane aflate in Comitetul Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, precum si de Zizi Anagnastopol, Emil Nache si Reveica Davidescu, persoane aflate in organele de conducere ale SC PSV Company, apropiati ai lui Liviu Luca, membrii grupului actionand in cadrul acestuia in perioada martie 2005 - septembrie 2006 intr-un mod coordonat pentru indeplinirea scopului final, respectiv dobandirea de catre Luca si Vintu, prin intermediul societatii de tip offshore - Elbahold LTD, a majoritatii in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor la SC PSV Company.

Procurorii sustin ca planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape, in care se evidentiaza rolul fiecaruia dintre membrii gruparii.

Astfel, in prima etapa, Liviu Luca, Elena Petrovici, Gheorghe supeala, Ioan Bohalteanu si Nicolae Tanasescu, in calitate de membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, organ decizional, care detinea 50% din capitalul social al SC PSV Company, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni.

In cea de a doua etapa, s-a urmarit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, iar pe de alta parte crearea unui flux de lichiditati pentru PSV Company, prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii PSV Company in cuantum de 90 milioane lei.

Tot la acel moment, s-a urmarit ca organele de conducere a SC PPSV Company si ulterior actionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de Vintu, ajutat de Octavia turcan (Wellserv LTD sau Elbahold LTD) la majorarea de capital social.

In cea de a treia etapa, o parte din fondurile pe care Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA le imprumutase SC PSV Company au fost transferate catre Comac Ltd - Cipru si Stonecom Ltd - Cipru, prin achizitia mai multor pachete de parti sociale sau actiuni la mai multe societati comerciale detinute de catre cele doua offshore-uri, care nu aveau legatura cu activitatea de baza a societatii, la preturi supraevaluate.

In cea de-a patra etapa, sumele incasate de Comac Ltd. si Stonecom Ltd. au fost transferate imediat catre Elbahold Limited - Cipru, care a subscris toate actiunile ramase, reprezentand aproximativ 50% din capitalul social al SC PSV Company.

"Avand in vedere ca infiintarea Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA s-a realizat in scopul prevazut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, iar prin Actul constitutiv Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA avea ca scop principal 'dobandirea si distribuirea de actiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum si ale societatilor comerciale la care SNP Petrom SA este actionar, in numele si pentru salariatii si pentru membrii CA ai SNP Petrom SA', prin punerea in aplicare a planului infractional, inculpatii au prejudiciat patrimoniul Asociatiei si implicit al membrilor sai (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 lei", se mai arata in rechizitoriul DIICOT.

Procurorii sustin ca acest prejudiciu este constituit din diminuarea certa a valorii contabile a pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company, corelativ cu acordarea de imprumuturi fata de PSV, urmata de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social.

Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o diminuare a valorii contabile a pachetului de actiuni detinute de AS SNP cu suma de 41.213.717 lei, valoarea contabila a pachetului de actiuni scazand de la 99.029.745 lei la 57.816.028 lei.

Aceasta reprezinta diminuarea valorii pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de actiuni care sa ii conserve aceeasi cota de participare, in conditiile in care, la data subscrierii de catre Elbahold LTD a pachetului de actiuni scoase la vanzare la valoarea nominala, Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA detinea deja creante asupra PSV in cuantum de peste 12 milioane euro.

De asemenea, patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit al membrilor sai (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat si cu suma de 12.808.332 euro, pe care Liviu Luca si-a insusit-o odata cu preluarea controlului Elbahold LTD la data de 11 septembrie 2006, provenita din folosirea si traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociatiei, obtinuta de SC PSV Company (fosta SC Petromservice), din patru contracte de imprumut.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare. Cat ar putea executa din pedeapsa
Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare. Cat ar putea executa din pedeapsa

Sorin Ovidiu Vintu se intoarce la inchisoare pentru a treia oara. Controversatul om de afaceri a fost condamnat vineri definitiv la 6 ani si doua luni de inchisoare cu executare in dosarul devalizarii companiei Petromservice.

Liviu Luca,
Liviu Luca, "cel mai bogat sindicalist din Romania", a fost retinut de DIICOT. Ce au descoperit procurorii pe domeniul sau

Celebrul sindicalist Liviu Luca si-a petrecut noaptea in spatele gratiilor. El a fost retinut luni seara de procurorii DIICOT Ploiesti, care i-au perchezitionat domeniul de la Paulesti, din judetul Prahova.

Dosarul Petromservice: Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare. Ce pedepse au primit Ovidiu Turcan si Liviu Luca
Dosarul Petromservice: Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare. Ce pedepse au primit Ovidiu Turcan si Liviu Luca

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat luni seara la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.