Dosarul delapidarii patrimoniului Asociatiei Salariatilor Petrom. Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, condamnati la 10 ani

Ultimul update: Vineri 16 Decembrie 2016 07:09
Data publicarii: Marti 13 Decembrie 2016 17:49
Categorie: Actualitate
Sorin Ovidiu Vintu

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 10 ani si 2 luni inchisoare in dosarul delapidarii patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA.

In acelasi dosar, liderul de sindicat Liviu Luca a primit 10 ani inchisoare.

Pedepsele au rezultat in urma contopirii cu condamnari primite de cei doi in alte dosare. Decizia nu este definitiva, potrivit Agerpres.

Acestia se afla in prezent in inchisoare, ei fiind condamnati in iulie 2016 la cate 6 ani intr-un alt dosar, privind falimentarea frauduloasa a companiei Petromservice.

Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca au fost trimisi in judecata de DIICOT in ianuarie 2014 pentru delapidarea patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA.

In acelasi dosar, au fost deferite justitiei alte opt persoane, acuzate ca fac parte alaturi de Vintu si Luca dintr-o grupare specializata in savarsirea infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Potrivit DIICOT, in perioada 2005 - 2006, Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care in final au fost utilizate chiar in dauna Asociatiei si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Vintu si ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), participatiile (actiunile) Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50% la 25%.

Scopul final al gruparii a fost dobandirea controlului total in Adunarea Generala a Actionarilor la PSV Company, cu bani din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA.

Acest grup a fost sprijinit inca de la inceput de Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu si Elena Petrovici, persoane aflate in Comitetul Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, precum si de Zizi Anagnastopol, Emil Nache si Reveica Davidescu, persoane aflate in organele de conducere ale SC PSV Company, apropiati ai lui Liviu Luca, membrii grupului actionand in cadrul acestuia in perioada martie 2005 - septembrie 2006 intr-un mod coordonat pentru indeplinirea scopului final, respectiv dobandirea de catre Luca si Vintu, prin intermediul societatii de tip offshore - Elbahold LTD, a majoritatii in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor la SC PSV Company.

Procurorii sustin ca planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape, in care se evidentiaza rolul fiecaruia dintre membrii gruparii.

Astfel, in prima etapa, Liviu Luca, Elena Petrovici, Gheorghe supeala, Ioan Bohalteanu si Nicolae Tanasescu, in calitate de membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, organ decizional, care detinea 50% din capitalul social al SC PSV Company, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni.

In cea de a doua etapa, s-a urmarit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, iar pe de alta parte crearea unui flux de lichiditati pentru PSV Company, prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii PSV Company in cuantum de 90 milioane lei.

Tot la acel moment, s-a urmarit ca organele de conducere a SC PPSV Company si ulterior actionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de Vintu, ajutat de Octavia turcan (Wellserv LTD sau Elbahold LTD) la majorarea de capital social.

In cea de a treia etapa, o parte din fondurile pe care Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA le imprumutase SC PSV Company au fost transferate catre Comac Ltd - Cipru si Stonecom Ltd - Cipru, prin achizitia mai multor pachete de parti sociale sau actiuni la mai multe societati comerciale detinute de catre cele doua offshore-uri, care nu aveau legatura cu activitatea de baza a societatii, la preturi supraevaluate.

In cea de-a patra etapa, sumele incasate de Comac Ltd. si Stonecom Ltd. au fost transferate imediat catre Elbahold Limited - Cipru, care a subscris toate actiunile ramase, reprezentand aproximativ 50% din capitalul social al SC PSV Company.

"Avand in vedere ca infiintarea Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA s-a realizat in scopul prevazut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, iar prin Actul constitutiv Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA avea ca scop principal 'dobandirea si distribuirea de actiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum si ale societatilor comerciale la care SNP Petrom SA este actionar, in numele si pentru salariatii si pentru membrii CA ai SNP Petrom SA', prin punerea in aplicare a planului infractional, inculpatii au prejudiciat patrimoniul Asociatiei si implicit al membrilor sai (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 lei", se mai arata in rechizitoriul DIICOT.

Procurorii sustin ca acest prejudiciu este constituit din diminuarea certa a valorii contabile a pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company, corelativ cu acordarea de imprumuturi fata de PSV, urmata de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social.

Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o diminuare a valorii contabile a pachetului de actiuni detinute de AS SNP cu suma de 41.213.717 lei, valoarea contabila a pachetului de actiuni scazand de la 99.029.745 lei la 57.816.028 lei.

Aceasta reprezinta diminuarea valorii pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de actiuni care sa ii conserve aceeasi cota de participare, in conditiile in care, la data subscrierii de catre Elbahold LTD a pachetului de actiuni scoase la vanzare la valoarea nominala, Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA detinea deja creante asupra PSV in cuantum de peste 12 milioane euro.

De asemenea, patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit al membrilor sai (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat si cu suma de 12.808.332 euro, pe care Liviu Luca si-a insusit-o odata cu preluarea controlului Elbahold LTD la data de 11 septembrie 2006, provenita din folosirea si traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociatiei, obtinuta de SC PSV Company (fosta SC Petromservice), din patru contracte de imprumut.
 

Sorin Ovidiu Vintu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare. Cat ar putea executa din pedeapsa
Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare. Cat ar putea executa din pedeapsa
Liviu Luca,
Liviu Luca, "cel mai bogat sindicalist din Romania", a fost retinut de DIICOT. Ce au descoperit procurorii pe domeniul sau
Dosarul Petromservice: Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare. Ce pedepse au primit Ovidiu Turcan si Liviu Luca
Dosarul Petromservice: Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare. Ce pedepse au primit Ovidiu Turcan si Liviu Luca
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Polițiști cu talent. Ziua fluieră în intersectie, seara suflă în trompetă
Valentin Melinte ne cântă la trompetă

03:02
LA MARUTA
Mirela Retegan, vacanță la capătul pământului
Țara care a impresionat-o cel mai mult pe Mirela Retegan

09:14
LA MARUTA
Presing la dressing. Iulia Albu, aproape de leșin
Cum a reacționat când i-a văzut dressing-ul lui Daniel Trifu

10:41
LA MARUTA
Zeul băncilor și soția, poveste de dragoste
Cum s-au cunoscut cei doi

06:07
LA MARUTA
Se visează cea mai sexy româncă și vrea și medalie
Romina Neascșu se antrenează din greu la sala de sport

07:58
LA MARUTA
Luptătorul Benny, speriat de ce mișcă în farfurie
Benny a acceptat provocarea lui Măruță. Reacția sa

07:19
VORBESTE LUMEA
Care sunt femeile din viața lui "VLAD"
Serialul "VLAD" spune povestea Contelui de Monte Cristo într-o adaptare modernă

16:10
VORBESTE LUMEA
Rezoluții de vedetă, în 2019
Aflăm ce planuri au vedetele în 2019

03:18
FERMA
Ce se intampla in FERMA, ramane in FERMA! Din 29 ianuarie – marti, miercuri si joi de la 21:30 la PRO TV

01:15
VORBESTE LUMEA
Cum arată o zi de răsfăț
Fetele de la "Vorbește lumea" ne dezvăluie câteva secrete de înfrumusețare

04:21
Viorica Dăncilă
Dăncilă, prima reacție față de OUG anunțată de Toader: ”Nu împiedică lupta anticorupție”
O pacientă de la Floreasca susține că prin saloane umblă în voie vânzătorii ambulanți
Codrin Ștefănescu, de ”neoprit”. A treia zi din ultimele patru când este huiduit. VIDEO
Jean Chelba a murit. Fiul său, Alex, și-a pierdut viața în urma incendiului din Colectiv
Femeie de 80 de ani, găsită moartă de pompieri în propria locuință
PSD, despre Iohannis: „Președintele care-și critică țara în fața presei internaționale”
atv-uri
Distracția cu ATV-urile, coșmar pentru localnicii din Moeciu. Turiștii lasă prăpăd în urmă
6.000 de familii au primit facturi cu 60% mai mari la gaze. ”Nu e posibil așa ceva”
Elevii, îndemnați de profesori să ”se spele bine pe mâini”. Doar că în școli n-au săpun
O nouă avarie gravă a Radet. Specialiștii susțin că sistemul e la un pas de dezastru
Taximetriștii spun de ce protestează: se tem pentru siguranța pasagerilor UBER
Amenda primită de spitalul din Craiova, după incidentul cu un șofer beat