Dosar penal pentru doi bărbați care au găsit vase de lut din secolul al III-lea, într-o zonă arheologică
Doi bărbați din Constanța sunt cercetați, după ce au făcut săpături într-o zonă arheologică și au găsit trei vase de lut, de mari dimensiuni, care dateză, pare-se, din secolele III-IV după Hristos.
Conform opiniei preliminare a experților, vasele au fost estimate la câteva mii de euro fiecare. Urmează să fie evaluate după ce vor fi scoate integral din situl arheologic.
Cei doi indivizi de 47 şi 60 de ani au fost observaţi de mai mulţi martori pe un câmp din apropierea localităţii Cerchezu. Bărbaţii păreau pregătiţi pentru săpături arheologice, lucru care a atras atenţia martorilor care au sunat imediat la numărul de urgenţă 112.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au observat că în zona erau lucrări de anvergură, iar când le-au cerut celor doi să legitimeze au avut supriza să constate că niciunul dintre ei nu era arheolog. Lângă gropile săpate au fost descoperite trei vase de lut care fac cel mai probabil parte din Patrimoniul Cultural Naţional. Vasele sunt în proces de expertiză la muzeul din Constanța.
Cei doi bărbaţi au declarat la audieri că au găsit întâmplător cele două vase de lut. Susţin că nu sunt căutători de comori şi că nu intenţionau să vândă obiectele de preț. Poliţiştii din Constanța, însă, nu par să le dea crezare.
Agent Cristina Vasile, purtătoarea de cuvânt a IPJ Constanța: „Au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere a unor bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, tentativă de furt calificat şi efectuarea unor lucrări care ar putea afecta siturile arheologice.”
Gabriel Custurea, muzeograf: „Din fotografiile date publicităţii se observă că obiectele sunt foarte fragile, vasele deşi sunt foarte mari, erau vase de provizii de mare capacitate. Avem şi noi în expoziţie liberă, afară, ultimul vas de acest gen. A fost găsit la Fântânele, acum vreo 8-9 ani.”
Arheologii susţin că au mai fost situaţii când s-au făcut descoperiri accidentale, dar atunci cei care efectuau săpături au anunţat autorităţile, lucru care nu s-a întâmplat şi de această dată. Mai grav este că astfel de căutători distrug de cele mai multe ori siturile arheologice în căutarea de comori.
Gabriel Custurea, muzeograf: „Riscurile sunt de distrugere, în mod evident. Oricum, trebuie să se deplaseze colegi de ai noştri care să verifice zona.”
Potrivit primei estimări a experţilor, vasele de lut sunt evaluate la câteva mii de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: descoperiri arheologice, sapaturi arheologice,
Dată publicare:
19-02-2018 16:49