Donație impresionantă a Bisericii: tuneluri de decontaminare pentru medici

Dată publicare: 08-04-2020 08:40
Dată actualizare: 08-04-2020 10:08


O donație importantă din partea Episcopiei Romano-Catolice din Iași a venit în ajutorul cadrelor medicale din Iași.

La patru spitale din oraș au ajuns marți câte două tuneluri de decontaminare, care le sunt utile angajaților pentru dezinfectare după ce intră în contact cu pacienții. Iar în zilele următoare, Episcopia va livra şi spitalului judeţean din Suceava cinci ventilatoare mecanice pentru AŢI.

Primele echipamente au fost instalate chiar la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, unde medicii îngrijesc în aceste zile exclusiv pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: "Aceasta este zona prin care se iese de la pacientul infectat. Până acum ieşeam cu combinezoane şi asistenta ne pulveriza cu un spray obişnuit cu dezinfectant. Nu numai că nu mai avem nevoie de o altă mână care să ne pulverizeze, este şi mult mai eficient şi mult mai rapid."

Tunelurile, în valoare de 8.000 de lei fiecare, sunt prevăzute cu două sisteme de decontaminare. Primul pulverizează dezinfectant, până la înălţimea de 1.50 m a celui care se dezinfectează. De la nivelul umerilor în sus, intra în acţiune al doilea sistem, cu raze ultraviolete care, la rândul lor, acţionează pentru siguranţa angajatului.

Mariana Pavel, asistent principal: "Avem siguranţa că nu mai contaminam şi alte zone, chiar dacă avem siguranţa că ne dezbrăcam de acele costume, deci ne sunt foarte utile."

Carmen Dorobăț, manager: "Ajută ca timp, ca eficienţă, beneficiem de o dublă dezinfecţie, atâta chimică, cât şi prin ultraviolet."

Episcopia romano-catolică din Iaşi a achiziţionat echipamentele de la o firmă din Bacău, care produce astfel de sisteme exclusiv pentru spitale. Pe lângă cel de boli infecţioase, câte două tuneluri de decontaminare au fost donate Institutului Regional de Oncologie, Spitalului de Neurochirurgie şi Institutului de Cardiologie din Iaşi.

Marius Poșa, antreprenor: "Nevoia zilelor de astăzi gestionează măsuri luate de urgenţă, ideea am remarcat-o prima oară intrând în nişte instituţii americane, unde am văzut aceste porţi de decontaminare."

Adrian Blăjuță, purtător de cuvânt Episcopia Romano-Catolică Iaşi: "Am luat legătura cu managerii spitalelor şi am văzut care sunt nevoile cele mai mari. Campania noastră se intitulează "Împreună Ajutăm", că aşa ne spune şi sfântul părinte Francisc, că ne-am trezit cu toţii în aceeaşi barcă şi pare că suntem dezorientaţi, nu putem reuşi singuri, ci doar împreună unii cu alţii putem face mai mult."

În plus, în zilele următoare, episcopia va livra spitalului judeţean din Suceava cinci ventilatoare mecanice pentru secţia de Terapie Intensivă.


VIDEO PROTVPLUS.RO