Președintele Donald Trump i-a dat un mesaj lui Klaus Iohannis: ”Transmit mulțumirile mele”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a transmis președintelui României, Klaus Iohannis, în calitate de gazdă a Summitului „Inițiativa celor Trei Mări”, un mesaj adresat participanților la Summitul de la București.

Șeful de la Casa Albă i-a transmis că Statele Unite vor rămâne un puternic aliat în acest proiect comun. Totodată, Donald Trump a militat pentru extinderea infrastructurii și consolidarea securității energetice.

Aştept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiţii şi parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea”.

Sunt cuvintele președintelui american către Klaus Johannis, în calitate de gazdă a summitului. 12 țări și-au trimis cei mai importanți emisari la Inițiativa celor trei mari.

Dacă am trage o linie de la nord la sud, de la Baltică, la Marea Neagră, vedem că summitul acoperă toată Europa centrală și de est.

Citește și
klaus iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui la Cotroceni summit-ul ”Iniţiativa celor Trei Mări”

Și nu e vorba doar de consolidarea relațiilor politice, ci și de a crea un bloc economic solid al țărilor mai puțin bogate de pe continent. Poate acesta este motivul pentru care, la a treia ediție, cea de la București, se vorbește despre energie, despre importul și exportul de energie în zona aceasta a Europei.

Și așa se și explică prezența aici a secretarului american al energiei. Să nu uităm de rezervele de gaz din MArea Neagră și proiectele comune pentru magistralele care vor să transporte acest gaz în toată Europa.

Iar Statele Unite își doresc pe termen lung stabilirea unor relații privilegiate cu zona de est a continentului nostru, așa cum, imediat după războiul mondial, Washingtonul a oferit sprijin Vestului.

Textul integral al acestui mesaj:

Le transmit salutări participanților la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări 2018.

Anul trecut am avut onoarea de a susține un discurs la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Inițiativa celor Trei Mări și țelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creștere a legăturilor de afaceri, consolidare a securității energetice și reducere a barierelor în calea unui comerț liber, echitabil și reciproc în Europa Centrală și de Est.

Inițiativa celor Trei Mări are un potențial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii și în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esențială pentru susținerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piețe și diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria și Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcția de infrastructură pentru gazoducte.

Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanță strategică și prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, țara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport și digitale.

Transmit mulțumirile mele domnului Klaus Iohannis, Președintele României, pentru organizarea acestui important eveniment și domnului Rick Perry, Secretarul pentru Energie, pentru conducerea delegației americane. Aștept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiții și parteneriate de afaceri.

Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat și partener în această Inițiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogății și securități sporite în secolul al XXI-lea.

Vă doresc un forum productiv și încununat de succes!” - se arată în mesajul președintelui SUA, Donald Trump.

Cea de-a treia ediţie a summit-ului Initiaţivei celor Trei Mări, o platformă politică lansată în 2015, începe luni la București, sub patronajul Administrației Prezidențiale.

Obiectivul principal al acestui summit este de a oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări - Adriatică, Baltică şi Neagră - în domenii precum energia, transporturile, telecomunicaţiile sau protecţia mediului, potrivit Administrației Prezidențiale.

Initiaţiva celor Trei Mări include cele 12 state membre UE aflate între Marea Adriatică, Baltică şi Neagră: Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia, precum şi alte state, instituţii europene şi internaţionale partenere.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și...
Inițiativa celor Trei Mări. Iohannis: România are potențialul de a deveni o platformă energetică. Mesajul lui Junker
Inițiativa celor Trei Mări. Iohannis: România are potențialul de a deveni o platformă energetică. Mesajul lui Junker

Cea de-a treia ediţie a summitului Initiaţivei celor Trei Mări, o platformă politică lansată în 2015, a început luni la București, sub patronajul Administrației Prezidențiale.

Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui la Cotroceni summit-ul ”Iniţiativa celor Trei Mări”
Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui la Cotroceni summit-ul ”Iniţiativa celor Trei Mări”

România se pregătește pentru un eveniment important din domeniul politicii regionale: cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări.

Iohannis: Vom organiza Summitul celor Trei Mări pe datorie
Iohannis: Vom organiza Summitul celor Trei Mări pe datorie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Summitul celor Trei Mări va fi organizat pe datorie, în contextul rectificării bugetare pentru Administraţia Prezidenţială propusă de Guvern.

Recomandări
Scandal de spionaj la NIS Petrol, sucursala Gazprom în România. Au loc percheziții DIICOT
Scandal de spionaj la NIS Petrol, sucursala Gazprom în România. Au loc percheziții DIICOT

Compania NIS Petrol se află în mijlocul unei anchete penale derulată de procurorii români, în care planează suspiciuni de spionaj în favoarea Gazprom.

Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul
Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care o numește în funcția de membru al Guvernului pe Ligia Deca, ministrul Educației.    

Duma de Stat a Rusiei a aprobat anexarea celor patru regiuni ucrainene. Kremlinul vrea ''consultări'' privind frontierele
Duma de Stat a Rusiei a aprobat anexarea celor patru regiuni ucrainene. Kremlinul vrea ''consultări'' privind frontierele

Duma de Stat - camera inferioară a parlamentului Federaţiei Ruse - a ratificat luni anexarea abuzivă regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina, transmite Reuters.