Inițiativa celor Trei Mări. Iohannis: România are potențialul de a deveni o platformă energetică. Mesajul lui Junker

×
Codul embed a fost copiat

Cea de-a treia ediţie a summitului Initiaţivei celor Trei Mări, o platformă politică lansată în 2015, a început luni la București, sub patronajul Administrației Prezidențiale.

La evenimentul organizat de Administraţia Prezidenţială au participat preşedinţii următoarelor state: Rumen Radev (Bulgaria), Kolinda Grabar-Kitarovic (Croația), Andrzej Duda
(Polonia), Alexander van der Bellen (Austria), Ader Janos (Ungaria), Borut Pahor (Slovenia), Andrej Kiska (Slovacia), Dalia Grybauskaite (Lituania).

Președintele Iohannis a subliniat că România poate deveni o platformă energetică.

►Au susținut discursuri: președinta Croației, președintele Poloniei, președintele Austriei, un reprezentant al Administrației Trump, comisarul european Corina Crețu.

 Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, nu a fost întâmpinat de Dăncilă la sosirea în România.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis: Vom organiza Summitul celor Trei Mări pe datorie

 

 VIDEO: 

UPDATE 21.20: Șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat luni seara:

„Vreau să spun că sunt fericit că dragul meu prieten Klaus Iohannis m-a invitat în această frumoasă clădire și sunt recunoscător că am fost primiți ca prinții în această frumoasă țară. Mulțumesc! Pentru cei care nu sunt fluenți în română, înseamnă mulțumesc. România nu este o țară țară indiferentă celor care se află aici, pentru că, atunci când eram tineri, ne-am îndrăgostit de cultura românească, de literatura română. Am admirat curajul poporului român în istorie.

Este un alt motiv pentru care România nu îmi este indiferentă, cel puțin nu mie, pentru că Luxemburg este una dintre țările ale cărei limbi nu sunt cunoscute de alte persoane cu excepția cetățenilor, însă Klaus știe limba, pentru că putem vorbi împreună luxemburgheză.

Sunt mândru că în 2005, în timpul președinției Luxemburgului la Consiliul European, eu fiind atunci președinte, am semnat tratatul care viza România și Bulgaria. A fost o zi grozavă în viața mea, pentru că am „întotat” împreună cu România și Bulgaria – cele două având mereu aceeași direcție. Ziua în care am semnat înțelegerea a fost, de fapt, „ZIUA” pe care toată Europa a realizat-o, accea în care în sfârșit s-a trecut de la dictatură la democrație. S-a întâmplat datorită oamenilor. A fost ziua reconcilierii dintre istoria și geografia europeană.

Nu a fost prima zi în care România a dovedit că libertatea și democrația fac parte din această țară. Acest sentiment, aceste convingeri pot fi vâzute în trecutul acestei țări. În câteva săptămâni, România va celebra Centenarul. Nu va fi o sărbătoare doar pentru oamenii acestei țări, ci pentru întreaga Europă.

Comisia susține această Inițiativă a celor 3 Mări. Comisia este complet angajată acestui proces. Conectivitatea este foarte importantă, nu doar de la sud la nord, dar și de la est la vest. Doar așa putem fi siguri că vom schimba viitorul.”

UPDATE 18.20: Are loc ceremonia de semnare a declarației comune.

 

Discursul integral al președintelui Iohannis:

„Sunt deosebit de bucuros să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, la deschiderea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, ca parte a celui de-al treilea Summit al Iniţiativei, pe care îl găzduiesc, astăzi şi mâine, la București.

Putem spune, fără echivoc, că astăzi, la București, deschidem o pagină foarte importantă în istoria Inițiativei celor Trei Mări. Mă bucură, în mod special, să constat că o idee care anul trecut, la Varșovia, era doar un concept asumat, a prins contur pe parcursul ultimului an și acum devine realitate.

Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate națională, sunt legate de promovarea intereselor economice și a aspirațiilor de bunăstare ale cetățenilor noștri.

Astfel, după o perioadă de explorare și apoi de cristalizare conceptuală, derulată la nivel politic, este necesar ca Inițiativa celor Trei Mări să treacă la etapa proiectelor economice concrete şi a rezultatelor pragmatice. Am încredere că acest deziderat își începe materializarea astăzi, la București, cu ocazia primei ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei.

Deschidem astăzi un eveniment de o anvergură și un calibru deosebite, reunind peste 600 de reprezentanți ai mediului de afaceri, al celui academic, precum și oficiali provenind din regiunea noastră extinsă și din Statele Unite ale Americii.

Acest eveniment, la fel de important ca Summitul în sine, l-am gândit și pus în aplicare împreună cu parteneri interni și externi.

Camera de Comerț și Industrie a României este alături de Administrația Prezidențială co-organizator al acestui eveniment, şi vreau să salut contribuția personală a domnului președinte Daraban și a întregii sale echipe. Consiliul Atlantic al Statelor Unite și Școala Națională de Studii Politice și Administrative sunt, de asemenea, parteneri cheie în acest demers, pentru a căror contribuție doresc să le mulțumesc.

Forumul reprezintă primul pas pe care îl fac împreună cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană spre valorificarea mai energică a potențialului de care dispune regiunea celor Trei Mări.

Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiții şi inițiativele antreprenoriale din regiunea noastră.

Tot în logica rezultatelor concrete, un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital, listă care a fost stabilită pe baza contribuțiilor statelor participante la Inițiativă, inclusiv a României. Mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați în exercițiul deloc ușor al elaborării contribuțiilor naționale la această listă.

Conectivitatea reprezintă coloana vertebrală a stimulării creșterii economice și a schimburilor comerciale între state. Prin prisma evoluțiilor europene actuale, principiul diversificării nu numai a rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuție, dar și a economiei şi societății digitale se impune ca o necesitate.

Ne dorim ca aceste proiecte să aibă impact regional real, să fie relevante pentru obiectivul de creștere a interconectivității în cele trei domenii prioritare și deplin compatibile cu prioritățile și politicile Uniunii Europene în materie.

Proiectele evidenţiază nu doar potenţialul de cooperare regională, ci şi posibilitatea stabilirii unui spaţiu de acţiune comun, implicând şi alte state membre ale Uniunii Europene, dar şi din Balcanii de Vest și din Vecinătatea Estică.

Fiecare dintre statele noastre poate să aducă o contribuție importantă la succesul Inițiativei și al proiectelor asumate. De exemplu, România are potențialul de a fi o platformă energetică regională, care să contribuie esențial la securitatea energetică regională, dar și europeană.

Mediul de afaceri român, împreună cu partenerii săi din statele participante la Inițiativă și cu instituțiile financiare europene și internaționale cu interese și proiecte în regiune, poate și este binevenit să contribuie la succesul acestui obiectiv.

Încurajăm reprezentanții companiilor prezente astăzi, ai camerelor de comerț, ai asociațiilor patronale și sectoriale, dar și ai autorităților publice și locale, să pună bazele dialogului și cooperării permanente. Avem nevoie de coerență în promovarea și susținerea proiectelor propuse, precum şi de crearea şi fructificarea mecanismelor adecvate de atragere a investițiilor.

Nu în ultimul rând, sper că reprezentanții mediului de afaceri vor valorifica întâlnirile business-to-business și business-to-government pentru a forma sau a consolida legăturile cu omologii din regiune și cu sectorul public și pentru a identifica noi oportunități de afaceri și de investiții.

Mulțumesc, totodată, Camerei de Comerț și Industrie a României pentru eforturile deosebite de operaționalizare a rețelei Camerelor de Comerț din statele Inițiativei, rețea pe care o lansăm astăzi, prin semnarea Declarației comune în acest scop.

Salut, totodată, pașii întreprinși pentru crearea Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, prin semnarea unei Scrisori de intenție, fond care își propune să co-finanțeze proiectele prioritare. Fondul va reprezenta un vehicul important prin care regiunea are șansa de a mobiliza si prioritiza contribuțiile financiare necesare pentru implementarea proiectelor prioritare ale regiunii.

Pe lângă toate aceste rezultate, încurajez participanții la Forum să analizeze modalitățile concrete de monitorizare, stimulare şi sprijinire activă a implementării proiectelor prioritare.

Doresc să închei prin a ura succes deplin dezbaterilor Forumului, pe care le doresc generatoare de idei și inițiative concrete de cooperare.”

Reprezentant al Administrației Trump:

- „Avem mulți reprezentanți ai industriilor americane. Vreau să vă asigur că Ministerul american se bucură și are în vedere proiecte pe insfrastructură, tehnologie, apărare. Ministerul Comerțului susține Inițiativa celor 3 Mării. Afacerile americane sunt foarte active în zonă. Începând cu 2011, companiile americane au investit miliarde de dolari în această regiune. Ne face plăcere să constatăm o creștere a interesului investițiilor în regiune.”

- „Peste 26 de miliarde de dolari în bunuri și servicii au fost prezente în această regiune. De aceea, Inițiativa este o componentă importantă a relațiilor transatlantice. Comunitatea oamenilor de afaceri americani e foarte reprezentativă pentru SUA.”

- „IBM, de exemplu, a anunțat că a anunțat un parteneriat în Slovacia. Oracle, Amazon, Google - nu mă refer numai la prezența în România, ci în toate țările membre ale Inițiativei.”

- „SUA este partenerul dvs. și vă va fi alături pas cu pas. Aștept cu nerăbdare să văd rezultatele forumului.”

Declarații făcute de președintele Austriei:

- „Toate țările participante sunt țări membre ale UE. UE are un set de valori și principii. Îmi face mare plăcere că Germania, țară membră, este prezentă, la fel și țările baltice și dl. președinte Juncker. Vorbim despre o platformă europeană care sprijină nu numai cooperarea europeană, cât și eforturile de a întări coeziunea dintre statele Europene.”

- „Austria consideră această Inițiativă o tentativă de a întări cooperarea. Trebuie înlăturate decalajele din UE.”

- „Există un instrument financiar care sprijină punerea în aplicare a celor 10 proiecte. Avem nevoie să le îndeplinim. Trebuie să facem eforturi mari pentru dezvoltarea infrastructurii digitale. Austria se străduiește să vină cu proiecte concrete: utilizarea inteligentă a informațiilor, energie. Salutăm rețeaua porturilor dunărerne. Securitatea energetică rămâne o precondiție. Noi trebuie să avem acest scop pentru cetățeni: avem nevoie de o diversificare a rutelor de transport. Noi avem instrumentul care exemplifică cele menționate.”

- „Austria va încerca să finalizeze pachetul pentru energie curată. Urmărim să venim cu infrastructura corectă, mai bună. În plan național, avem în vedere dezvoltarea unor tehnologii inovatoare, în ceea ce privește energiile regenerabile. Ea poate contribui la combaterea efectelor modificărilor climatice.”

Declarațiile comisarului European Corina Crețu:

- „Am onoarea de a vorbi astăzi în numele președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Știți foarte bine că președintele Juncker a subliniat că își dorește să facem eforturi mai mari ca să apropiem Estul și Vestul, iar Inițiativa vine tocmai în acest sens, amplificând procesul de coeziune la nivelul întregii UE. S-a vorbit aici despre decalajele care există pe teritoriul Europei. De exemplu, în Europa Centrală și de Est, parcurgerea aceleași distanțe durează de două ori mai mult ca în Vestul Europei.”

- „În România, Comisia Europeană susține proiectele în domeniul energiei, transportului și tehnologiei digitale. Salutăm lansarea forumului de afaceri în marja summitului. Va contribui favorabil la demararea de inițiative concrete.”

- „Tensiunile geopolitice continue din Orientul Mijlociu, efectele tot mai evidente din sfera climatică, criza migrație au avut efecte asupra Europei. Cu toate acestea, Uniunea trebuie să rămână unită, robustă și creatoare. Comisia Europeană salută dorința de a aprofunda dorința de a aprofunda relațiile transatlantice, cât și între statele europene.”

Declarații făcute de președintele Poloniei:

- „După lansarea acestei inițiative, la New York, am ajuns la fază înaintată. Participăm la al treilea summit. Sunt evenimente importante care demonstrează dezvoltarea formatului nostru de cooperare regională. Nu ne limităm numai la discuții, există provocări în regiunea noastră și încercăm să venim cu politici concrete de modernizare. Cooperarea regională are, în momentul de față, noi componente. Am suplimentat activitățile noastre prin factori importanți - inclusiv SUA. La summitul de la Varșovia, președintele Trump a susținut puternic această Inițiativă. Acesta este motivul pentru care Polonia a gândit forumul regiunilor. A venit momentul ca planurile noastre ambițioase să fie transpuse în politici reale. Ne aflăm acum în faza de execuție.”

- „UE și NATO vor continua să reprezinte factori cheie pentru această Inițiativă. Ne aflăm astăzi aici pentru că suntem membri responsabili în spațiul euro-atlantic. Există și un alt aspect important: vrem să fim un jucător important, vrem o integrare corespunzătoare.”

- „Summitul și forumul de afaceri beneficiază de sprijinul Băncii Mondiale, a celei de Investiții și a celei de Reconstrucție și Dezvoltare.”

- „După câteva luni de consultări la nivelul celor 3 țări, am întocmit o listă de priorități: este vorba despre investiții cheie. Harta include proiecte cunoscute; e vorba și de soluții cât se poate de moderne în domeniul digital, e nevoie de colaborare în acest domeniu. Inițiativa trebuie susținută de lucrurile care sunt vizibile; trebuie susținută capacitatea de a implementa efectiv Inițiativa.”

- „Doresc să subliniez procesul de modernizare a Europei centrale și de Est. Acest lucru poate fi făcut susținând proiecte individuale. Vorbim de o topografie, care nu poate fi gândită în afara spațiului european și translatantic. Diversificarea surselor de energie, piețele de gaz lichefiat: sunt elemente extrem de importante pentru noi. Suntem foarte bucuroși că Inițiativa a devenit un instrument strategic.”

Declarații făcute de președinta Croației:

- „Când vorbim despre contextul politic al Inițiativei, cred că pot pune totul într-o propoziție: să facem ca Europa Centrală să fie coloana vertebrală a existenței europene. Există diferențe evidente între Europa „veche” și cea „nouă”, între Vest și Est. Încă există diferențe vizibile. Când am conceput ideea, am avut trei principii care m-au motivat: coeziune, competitivitate. Coeziune de mentalitate: să nu ne mai împărțim în țări mai vechi, mai noi. Toate acestea sunt piloni necesari pentru a construi: transport, energie, infrastructură – esențiale și pentru independența energetică, dar și pentru stabilitate. Dar și conectivitate, astfel încât tinerii noștri să aibă posibilitatea să fie conectați la întreaga lume.”

- „Trebuie să construim mult mai mult sistemul de afaceri. Ca parteneri cheie pe termen lung, trebuie să fie comunitatea de afaceri. Fără ea nu se poate face nimic, pentru a atrage investiții pentru proiecte mari de infrastructură.”

- „La Dubrovnik, în 2016, când s-a înființat inițiativa, avem astăzi aici Camere de Comerț din 12 țări membre. Se dorește îmbunătățirea infrastructurii în aceste țări, cât și cu țările din jur. Este un prilej important pentru a construi securitatea și rezistența.”

- „Forumul va permite formarea de legături între țările vecine, dar și în general între țările din Balcanii de Vest, din parteneriatul Estic. Această cooperare în Europa de sud-est este nu numai dezirabilă, cât și necesară. Cu toate acestea, Inițiativa se concetrează pe prosperitatea întregii Uniuni Europene - securitatea, independența. Dezvoltarea inegală și subdezvoltarea așa-numitei „Noi Europe” sunt slăbiciuni.”

 - „Este categoric nevoie de atenție, sunt țări care se dezvoltă cu tot felul de viteze. Această chestiune trebuie abordată serios. Oricum, bogăția nu este distribuită egal. Inițiativa celor 3 Mări vrea să contribuie la creșterea economică, pentru a ajunge la o convergență reală în întreaga Uniune Europeană.”

- „Croația lucrează, de asemenea, în direcția unei conducte ionice-adriatice, care să fie conectată cu conducta trans-adriatică, apărând astfel o nouă sursă de gaze naturale. La transporturi, vreau să scot în evidență proiectele care vor să asigure o conectivitate mult mai bună în zona Baltică și până în sudul Europei.”

- „În acest spirit, invit toate firmele din toate țările Inițiativei să folosească la maximum mediul de afaceri. Vreau să anunț, de asemenea, că în octombrie, un forum al Inițiativei se va ține la Zagreb, vă rugăm să participați.”

OBIECTIVELE SUMMITULUI

Obiectivul principal al acestui summit este de a oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări - Adriatică, Baltică şi Neagră - în domenii precum energia, transporturile, telecomunicaţiile sau protecţia mediului, potrivit Administrației Prezidențiale.

Initiaţiva celor Trei Mări include cele 12 state membre UE aflate între Marea Adriatică, Baltică şi Neagră: Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia, precum şi alte state, instituţii europene şi internaţionale partenere.

De asemenea, preşedinţii parlamentelor Estoniei şi Cehiei, respectiv ministrul de Externe din Letonia sunt prezenţi la acest eveniment, potrivit site-ului Administraţiei Prezidenţiale.

În calitate de parteneri ai Iniţiativei celor Trei Mări, la summit vor mai participa următorii oficiali:

- preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
- secretarul energiei al Statelor Unite ale Americii, Rick Perry
- ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Mass
- preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti
- preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer

Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.

În marja acestei reuniuni la nivel înalt, va avea loc prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La evenimentul organizat la Romexpo vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi ai mediului academic.

Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări este un angajament al Declaraţiei summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017.

Iniţiativa preşedintei Croaţiei, Kolinda Grabar- Kitarovic

Iniţiativa celor Trei Mări a fost lansată în cadrul reuniunii liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică şi Neagră, din data de 29 septembrie 2015, organizată la iniţiativa preşedintei Croaţiei, Kolinda Grabar- Kitarovic, în colaborare cu think-tank-ul american Atlantic Council.

Reuniunea la nivel înalt a avut loc la New York, în marja Adunării Generale a ONU şi, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, s-au aflat preşedinţii din Croaţia, Bulgaria, Polonia, precum şi miniştri de externe şi înalţi oficiali din Slovacia, Lituania, Ungaria, Letonia, Slovenia, Austria, Republica Cehă, Estonia şi Statele Unite ale Americii.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, cu acest prilej, importanţa pe care o au securitatea energetică şi interconexiunea coridoarelor de transport (rutiere, navale, aeriene), care trebuie să unească nu numai statele de la Mările Neagră, Adriatică şi Baltică, ci şi pe cetăţenii acestei regiuni europene, într-o zonă a prosperităţii şi stabilităţii economice.

Primul summit al Iniţiativei celor Trei Mări a fost organizat la Dubrovnik, în Croaţia, în perioada 25-26 august 2016. Summitul s-a încheiat cu Declaraţia celor Trei Mări, prin care semnatarii şi-au exprimat dorinţa de a consolida legăturile economice şi de infrastructură dintre ţările membre.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a fost gazda celui de-al doilea summit care s-a desfăşurat la Varşovia, la 6-7 iulie 2017. Invitatul special al evenimentului a fost preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Prezent la summitul Initiaţivei celor Trei Mări, preşedintele Klaus Iohannis a propus ca următoarea reuniune să aibă loc, în 2018, la Bucureşti. Propunerea a fost acceptată de toţi liderii prezenţi la summitul de la Varşovia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui la Cotroceni summit-ul ”Iniţiativa celor Trei Mări”
Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui la Cotroceni summit-ul ”Iniţiativa celor Trei Mări”

România se pregătește pentru un eveniment important din domeniul politicii regionale: cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări.

Iohannis: Vom organiza Summitul celor Trei Mări pe datorie
Iohannis: Vom organiza Summitul celor Trei Mări pe datorie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Summitul celor Trei Mări va fi organizat pe datorie, în contextul rectificării bugetare pentru Administraţia Prezidenţială propusă de Guvern.

MAE: România este pregătită să organizeze summitul șefilor de stat și de guvern din UE
MAE: România este pregătită să organizeze summitul șefilor de stat și de guvern din UE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune că România este pregătită să organizeze, la 9 mai 2019, Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.