Doi condamnați la moarte din SUA refuză „clemența” lui Joe Biden. Motivele din spatele deciziei lor
Decizie greu de înțeles luată de doi dintre cei 37 deținuți condamnați la moarte le căror sentințe au fost comutate de Joe Biden. Ei refuză să semneze documentele care le-ar permite să-și ducă restul vieții în închisoare.
Shannon Agofsky și Len Davis, ambii deținuți la penitenciarul SUA din Terre Haute, Indiana, au depus, la 30 decembrie, moțiuni de urgență laun tribunal federal prin care vor să oprească comutarea sentințelor lor la moarte în închisoare pe viață fără eliberare condiționată, notează NBC.
Bărbații consideră că comutarea pedepselor lor i-ar dezavantaja în situațiile în care ar încerca să facă apel împotriva sentințelor susținându-și nevinovăția.
Instanțele judecătorești analizează foarte atent apelurile la pedeapsa cu moartea în cadrul unui proces juridic cunoscut sub numele de control sporit, în care instanțele judecătorești trebuie să examineze cazurile de pedeapsă cu moartea pentru a depista eventuale erori din cauza consecințelor pe viață și pe moarte ale sentinței. Procesul nu conduce neapărat la o probabilitate mai mare de succes, dar Agofsky a sugerat că nu dorește să piardă această examinare suplimentară.
„Comutarea pedepsei acum, în timp ce inculpatul are un litigiu activ în instanță, ar însemna să îl lipsească de protecția unei examinări aprofundate. Acest lucru constituie o povară excesivă și îl lasă pe inculpat într-o poziție de nedreptate fundamentală, care i-ar decima procedurile de apel în curs”, a scris avocatul lui Agofsky în moțiunea prin care respinge decretul prezidențial.
Davis a scris în cererea sa că „a susținut întotdeauna că o condamnare la moarte ar atrage atenția asupra încălcării legislației” pe care o invocă împotriva Departamentului de Justiție. De asemenea, el a scris că „mulțumește instanței pentru atenția promptă acordată acestei enigme constituționale care evoluează rapid. Jurisprudența pe această temă este destul de neclară”.
Anularea decretului prezidențial, o luptă în instanță
Însă deținuții se confruntă cu o provocare uriașă în ceea ce privește restabilirea pedepsei cu moartea, a declarat Dan Kobil, profesor de drept constituțional la Capital University Law School din Columbus, Ohio, care a reprezentat inculpați în cazuri de pedeapsă cu moartea și clemență.
O hotărâre a Curții Supreme a SUA din 1927, de exemplu, susține că un președinte are puterea de a acorda grațieri și grațieri, iar „consimțământul condamnatului nu este necesar”.
Robin Maher, director executiv al organizației nonprofit Death Penalty Information Center, a adăugat că marea majoritate a deținuților condamnați la moarte la nivel federal au fost recunoscători pentru decizia lui Biden, „care este autorizată și absolută din punct de vedere constituțional”.