"Diamantele pământului" din România se vând la export și cu 3.000 de euro kilogramul

×
Codul embed a fost copiat

Diamantele pământului, aşa cum mai sunt numite parfumatele trufe atrag tot mai mulţi romani spre afaceri profitabile.

Culturile private unde cresc aceste ciuperci rare au început să apară şi la noi în ţară, deşi până nu demult erau răspândite, în special în Franţa, şi Italia. Însă în ţară, avem şi sute de culegători de trufe profesionişti, care ştiu să găsească aceste bunătăţi în inima pădurii.

În Bihor, cu nouă mii de euro, Mihai Chira a plantat pe un hectar 400 de aluni micorizaţi, la baza cărora o să apară trufe. Arbuştii au fost aduşi din Spania, unde - într-un laborator - micelul ciupercii a fost asociat cu rădăcină de alun.

Trufele care vor apărea la rădăcina alunilor sunt din specia Tuber Melanosporum. Cunoscuţii le numesc trufe negre franceze sau trufe de Perigord.

După trufele albe, de Piemont, care sunt cele mai scumpe - acestea costa între 300 şi 3000 de euro kilogramul - în funcţie de producţia realizată într-un an, mărimea şi calitatea lor.

Citește și
Muncitori chinezi
România importă masiv forță de muncă din Asia. Cât plătesc companiile pentru a angaja străini

"Un copac, pe sezon, ar trebui să facă între 500 şi 1000 de grame pe sezon, fiecare copac, dar asta după perioada de 8 ani”, explică Mircea Chira.

Plantaţii de aluni la rădăcina cărora se dezvolta trufe există şi în alte locuri din ţară. Ciuperca trăieşte în simbioză şi cu rădăcinile steajurului, fagului, teiului şi carpenului.

O parte din producţia de trufe de la noi din ţară se strâng şi din păduri. Culegătorii găsesc diamantele negre din pământ cu ajutorul câinilor sau al porcilor dresaţi.

Potrivit legii, trufele pot fi recoltate din pădurile publice doar cu acordul Direcţiilor Silvice. În lipsa, acestuia culegătorii pot fi amendaţi. Avizul îl primesc doar cei care au suficiente cunoştinţe despre trufe şi nu distrug mediul în care cresc preţioasele ciuperci.

Pentru că au o aromă intensă, în bucătărie, trufele sunt folosite întotdeauna crude. Primii care le-au introdus în alimentaţie, au fost egiptenii şi romanii - care le consumau, în primul rând, pentru calităţile lor afrodisiace. În restaurantele de lux, trufele sunt considerate delicatesă iar bucătarii le folosesc în sosuri sau supe, lângă carne ori la risotto.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Răsturnare de situație! Mircea Lucescu s-a întors de la Zurich și anunță: "Conducerea UEFA a înțeles ce au făcut kosovarii"
Răsturnare de situație! Mircea Lucescu s-a întors de la Zurich și anunță: "Conducerea UEFA a înțeles ce au făcut kosovarii"
Citește și...
Fermele britanice riscă falimentul, pentru că românii nu vor mai veni după Brexit
Fermele britanice riscă falimentul, pentru că românii nu vor mai veni după Brexit

Fermele britanice, care s-au bazat pe forța de muncă sezonieră venită din Europa de est din tări precum România sau Bulgaria, au rămas fără muncitori agricoli după referendumul pentru Brexit.

România importă masiv forță de muncă din Asia. Cât plătesc companiile pentru a angaja străini
România importă masiv forță de muncă din Asia. Cât plătesc companiile pentru a angaja străini

Companiile din România, din sectoare precum HoReCa, producţie, industria uşoară, agricultură, construcţii, servicii au angajat, în ultimii ani, lucrători străini din ţări non-UE.

Românii s-au pus pe copt ardei şi vinete. Cercetătorii vor să afle care sunt cele mai bune pentru salată
Românii s-au pus pe copt ardei şi vinete. Cercetătorii vor să afle care sunt cele mai bune pentru salată

Fuioare delicate de fum, cu aromă dulceagă de ardei şi de vinete, se înalta deja din curţile gospodarilor. Dar îşi fac loc pe geam, şi din bucătăriile celor care stau la bloc.

Noi scumpiri la alimente din cauza vremii. Tone de culturi au ajuns deja la gunoi
Noi scumpiri la alimente din cauza vremii. Tone de culturi au ajuns deja la gunoi

Vremea capricioasă de anul acesta, cu secetă sau ploi abundente, ar putea provoca noi scumpiri la mâncare.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ
Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ

Pentru următoarele două zile, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis coduri portocalii și galbene de viscol care vor viza mai multe regiuni ale țării.