"Diamantele pământului" din România se vând la export și cu 3.000 de euro kilogramul

Ultimul update: Miercuri 08 August 2018 21:22
Data publicarii: Miercuri 08 August 2018 19:28
Categorie: Financiar

Diamantele pământului, aşa cum mai sunt numite parfumatele trufe atrag tot mai mulţi romani spre afaceri profitabile.

Culturile private unde cresc aceste ciuperci rare au început să apară şi la noi în ţară, deşi până nu demult erau răspândite, în special în Franţa, şi Italia. Însă în ţară, avem şi sute de culegători de trufe profesionişti, care ştiu să găsească aceste bunătăţi în inima pădurii.

În Bihor, cu nouă mii de euro, Mihai Chira a plantat pe un hectar 400 de aluni micorizaţi, la baza cărora o să apară trufe. Arbuştii au fost aduşi din Spania, unde - într-un laborator - micelul ciupercii a fost asociat cu rădăcină de alun.

Trufele care vor apărea la rădăcina alunilor sunt din specia Tuber Melanosporum. Cunoscuţii le numesc trufe negre franceze sau trufe de Perigord.

După trufele albe, de Piemont, care sunt cele mai scumpe - acestea costa între 300 şi 3000 de euro kilogramul - în funcţie de producţia realizată într-un an, mărimea şi calitatea lor.

"Un copac, pe sezon, ar trebui să facă între 500 şi 1000 de grame pe sezon, fiecare copac, dar asta după perioada de 8 ani”, explică Mircea Chira.

Plantaţii de aluni la rădăcina cărora se dezvolta trufe există şi în alte locuri din ţară. Ciuperca trăieşte în simbioză şi cu rădăcinile steajurului, fagului, teiului şi carpenului.

O parte din producţia de trufe de la noi din ţară se strâng şi din păduri. Culegătorii găsesc diamantele negre din pământ cu ajutorul câinilor sau al porcilor dresaţi.

Potrivit legii, trufele pot fi recoltate din pădurile publice doar cu acordul Direcţiilor Silvice. În lipsa, acestuia culegătorii pot fi amendaţi. Avizul îl primesc doar cei care au suficiente cunoştinţe despre trufe şi nu distrug mediul în care cresc preţioasele ciuperci.

Pentru că au o aromă intensă, în bucătărie, trufele sunt folosite întotdeauna crude. Primii care le-au introdus în alimentaţie, au fost egiptenii şi romanii - care le consumau, în primul rând, pentru calităţile lor afrodisiace. În restaurantele de lux, trufele sunt considerate delicatesă iar bucătarii le folosesc în sosuri sau supe, lângă carne ori la risotto.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Fermele britanice riscă falimentul, pentru că românii nu vor mai veni după Brexit
Fermele britanice riscă falimentul, pentru că românii nu vor mai veni după Brexit
VIDEO PROTVPLUS.RO
airbus TAROM
Tarom reduce prețurile pe cursele interne. Cât costă biletele dus-întors
SUA, Singapore şi Germania, cele mai competitive ţări din lume. Locul ocupat de România
O bancă dispare din România, la 31 decembrie. Ce se întâmplă cu clienții și creditele
Cum aflați la ce fond de pensii privat sunteți și câți bani aveți în cont
BMW, vândut de Fisc cu 2.804 lei. Cât costă două mașini Dacia Logan. FOTO
A murit omul fără care Microsoft nu ar fi existat. Cum a pornit afacerea de la un anunț din ziar
pensie, pensii
51% dintre români nu reușesc să facă economii. Ce cred despre Pilonul II de pensii
Încălzirea globală ar putea duce la scumpirea berii, care ar putea deveni un lux
Cele mai puternice pașapoarte din lume. În câte țări intri fără viză cu pașaport de România
Credite de 60.000 de lei fără dobândă pentru români. Care este condiția obligatorie
Credite cu dobândă zero de la CEC. În ce condiții suportă statul dobânzile și comisioanele
Gigantul american în retail care a intrat în faliment