Fermele britanice riscă falimentul, pentru că românii nu vor mai veni după Brexit
Fermele britanice, care s-au bazat pe forța de muncă sezonieră venită din Europa de est din tări precum România sau Bulgaria, au rămas fără muncitori agricoli după referendumul pentru Brexit.
Potrivit unui reportaj realizat de the Guardian, acest fenomen se datorează scăderii valorii lirei sterline, dar și a creșterii economice în alte țări din Europa, care fac ca ofertele britanicilor să devină mai puțin atractive, în timp ce angajatorii se luptă să umple registrul comenzilor și să mărească taxele.
,,Anul acesta este cel mai greu. Acum 3 ani, ocupam aproape 5,000 de locuri de muncă. Anul acesta, vom ocupa 3,000, 3,500. În iunie, am cheltuit aproximativ 2,000 de dolari pentru reclamele de pe Facebook. Anul trecut, nu a trebuit să investesc nimic”, spune Alexandru Bărbăcaru, director al Est-Vest Services, o agenție română de angajare pentru muncitorii temporari din Regatul Unit.
În iunie, asociaţia British Summer Fruits a anunțat că membrii ei au avut o scădere a forței de muncă de 10 – 15% și se așteaptă ca până în toamnă, să scadă cu peste 30%.
Bărbăcaru, un veteran în domeniul angajărilor sezoniere, spune că va fi din ce în ce mai greu să se găsească muncitori pentru fermele din Marea Britanie și că, în ultimul timp, el caută să recruteze lucrători specializați precum măcelarii sau sudorii.
Între timp, într-un studiu realizat de Uniunea Națională a Fermierilor, fermele horticole din Regatul Unit au avut un raport de scădere a forței de muncă sezoniere de 12,5 %.
Potrivit the Guardian, în România, una dintre principalele furnizoare ale foței de muncă, rata șomerilor este la cel mai scăzut nivel din ultimul trimestru al secolului, iar economia a crescut cu 7% în 2017, având cea mai rapidă rată de creștere din UE. Rata şomajului a Bulgaria a scăzut și ea în ultimii ani și, în timp ce mulți est-europeni continuă să își părăsească țara pentru a lucra în regim sezonier, se îndreaptă spre alte state, unde ofertele sunt mai generoase.
,,Am auzit de la multe persoane despre impactul Brexit. Autoritățile din Marea Britanie nu au consultat organizațiile din horticultură sau agricultură, organizații care, din păcate, văd acum impactul”, spune Cătălin Pascu, directorul general al Albatross, o ageție de turism din București, care aduce muncitori sezonieri din Romania.
Dacă acum câtiva ani, mai mulți studenți alegeau Marea Britanie pentru a lucra în timpul verii acum cei mai mulți lucrători sunt mai în vârstă și nu cunosc limba engleză.
Cu puținii muncitori care aleg să vină la ei, angajatorii sunt forțați să caute mai departe pentru a găsi oameni care să vrea să lucreze temporar în Marea Britanie. Totuși, recrutorii sunt optimiști și speră ca acest an să fie o excepție, iar lucrurile să revină la normal începând cu anul viitor.
Sursa: Guardian
Etichete: Marea Britanie, agricultura, romani, muncitori, ferme, brexit,
Dată publicare:
31-07-2018 11:08