Noi scumpiri la alimente din cauza vremii. Tone de culturi au ajuns deja la gunoi
Vremea capricioasă de anul acesta, cu secetă sau ploi abundente, ar putea provoca noi scumpiri la mâncare.
Agricultura are de suferit, iar plantele riscă să putrezească. În Transilvania, de pildă, tone de fân și lucernă au ajuns deja la gunoi. În plus, culturile de rapiță și grâu sunt și ele în pericol.
După o primăvară difcilă, în care culturile au răsărit neuniform, a urmat o perioadă de secetă în zona Galaţiului, în timp ce în judeţele învecinate hectare întregi de teren au fost înecate de ploi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cătălin Ionescu, inginer agronom: „Sunt locuri unde au căzut cinci litri în trei luni de zile şi plantele nu s-au dezvoltat destul, sunt alte locuri unde au fost prea multe ploi. Aici au căzut 30 de litri pe metru pătrat, la doi kilometri mai departe au căzut doar doi litri, trei litri."
Grâul, de pildă, a scos producţii foarte bune pe unele parcele şi dezastruoase pe altele, aflate la mică distanţă. Situaţia este la fel şi cu alte culturi.
Agricultorii spun că, în unele zone, a plouat atât de puţin încât floarea sorelui, de exemplu, a rămas pitică, nu are mai mult de un metru şi jumătate, „pălăria" este foarte mică şi s-a uscat. La nici doi kilometri distanţă, „pălăria" are o circumferinţă cu mult mai mare, semn că, cel mai probabil, plantele au primit mai multă apă.
Agronomii din zonă spun că îşi pun bazele în porumb, singurul care arată foarte bine pe câmp şi poate fi salvat.
În Braşov, în schimb, sunt afectate culturile de grâu, rapiță şi lucernă.
Fermier: „Oricum ajunge gunoi. Nu, nu se mai poate face. Numai s-o scoatem, s-o ducem la gunoi."
Petru Bordean, fermier: „Pierdem calitatea laptelui, pierdem producţia de lapte, pierdem preţul laptelui. O să vă gândiţi în toamna la o scumpire categorică. 30 la sută pe puţin."
Fermier: „Vârful bobului se înnegreşte, asta înseamnă degradarea calităţii, aicea se vede deja, apare colţ."
George Daniel Mailat, fermier: „Parcela din spatele meu era o parcelă destinată panificaţiei. Ceea ce avem aicea e, în cel mai bun caz, un grâu furajer. Undeva la 10 la sută diferenţă dintre grâul de panificaţie şi grâul furajer."
Ion Stan, directorul Direcției pentru Agricultură Brașov: „Să îşi asigure culturile, pentru că astfel pierderile sunt mult mai mici."
Situaţia s-ar putea agrava, pentru că sunt anunţate ploi şi în următoarele zile.
Daniel Alexandru, șef birou AGROMETEO: „Punctual, s-a ajuns ca în iunie să se înregistreze 280 de litri pe metru pătrat într-o lună. Pentru culturi care au activitate în sol, care dau rodul în pământ, aceasta îmbibare cu apă în cantităţi neobişnuită poate să ducă la afectarea acestor culturi."
Pierderile ar putea fi mai mici dacă fermierii ar avea utilaje cu care să intre pe câmp chiar şi când plouă foarte mult. O astfel de investiţie depăşeşte însă o sută de mii de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!