Românii s-au pus pe copt ardei şi vinete. Cercetătorii vor să afle care sunt cele mai bune pentru salată

Dată publicare: 26-07-2018 18:59
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Fuioare delicate de fum, cu aromă dulceagă de ardei şi de vinete, se înalta deja din curţile gospodarilor. Dar îşi fac loc pe geam, şi din bucătăriile celor care stau la bloc.

După două luni de ploi, aceste legume au rodit spectaculos şi salvează, spun horticultorii, recolta altfel slabă a verii. În timp ce cultivatorii de ardei anunţa că scot peste 50 de tone la fiecare hectar, în pieţe preţul vinetelor uriaşe a scăzut până la 1,50 lei kilogramul.

Conferenţiar Viorica Lagunovschi profesor Horticultură: „Puteţi mânca câte vinete vreţi, coapte, dacă nu puneţi ulei şi mâncaţi un lighean nu se întâmplă nimic. Au foarte multă celuloză. Într-adevăr, producţia de vinete şi de ardei este spectaculoasă până la această dată. 50-60 de tone la hectar... eu asta numesc o producţie bună!”

"Black beauty", adică frumuseţe neagră, este numele acestui soi de vânătă, care se simte foarte bine atunci când plouă mult. Şi au crescut vinetele ca-n poveşti în ultimele luni... aceasta cântăreşte 1,6 kg. Nu are seminţe mari şi multe. Şi dacă tot i-am luat şansa de a fi coaptă pe grătar, îi vom face loc în cuptor, umplută cu ciuperci şi carne tocată.

Preţul e mic, aşa că gospodinele au deja preocupări de toamnă: coc vinetele şi le bagă la congelator. Iar domnii prepară o conservă bună să dreagă mahmureala.

Şi tot pentru copt şi salate sunt căutaţi ardeii potop. Aşa cum spune şi numele, e un soi care are nevoie de ploaie din plin. Ardeii potop şi blanca sunt 3 lei kilogramul în pieţe. Mai scumpi sunt doar kapia, care au primit doar apă şi nutrienţii din sol, iar acum abia se dau smulşi de pe vrej.

În comună Vidra, e bogăţie în serele în care oamenii au pus ardei. În timp ce roşiile s-au mânat, aceste plante au crescut viguros şi au legat spectaculos. Peste 20 de ardei aşteaptă să fie culeşi de pe un singur fir.

Aşa că singurul regret al ţăranilor e că n-au răsădit mai mulţi.

Profesorii de la Horticultură au anunţat că, în curând, vor face o degustare, cu soiuri de ardei şi de vinete, ca să testeze preferinţele romanilor şi să le recomande cultivatorilor ce seminţe să aleagă.


VIDEO PROTVPLUS.RO