Dezastru ecologic la Iași: râu plin de pești morți. Ce explicații au specialiștii

Ultima actualizare: 04-08-2020 09:29

Dezastru ecologic pe râul Bahlui, care străbate Iașiul. Sute de pești morți au fost găsiți pe malul apei, pe o distanță de cel puțin șase kilometri.

 

În timp ce autoritățile vorbesc despre cauze naturale, câțiva cercetători susțin că ar fi vorba despre o poluare masivă în zonă.

"Au fost amețiți de căldură, au circulat cu gura căscată prin apă și după s-au ridicat la suprafață morți”.

Malurile râului Bahlui au fost acoperite de un covor de pești morți. Muncitorii trimiși să curețe zona au intervenit cu greu din cauza mirosului.

Muncitor: "Mirosul, mirosul ne termina pe noi. Așa se întâmplă în fiecare an, pe timp de vară”.

Specialiștii spun că s-a ajuns la acest dezastru ecologic din cauza schimbărilor bruște de temperatură și a faptului că nivelul de oxigen din apă a scăzut extrem de mult.

George Costin, director Sistemul de Gospodărire al Apelor Iași: "Cauza principală a fost lipsa de oxigen din apă, variațiile de temperatură, au fost 3 zile de caniculă cu indicele de temperatură- umezeală peste 80 de unități, a venit ploaia foarte rece de joi seara".

Lăcrămioara Ranici, director tehnic Administrația Bazinală Apă Prut Bârlad: "26 de grade în apă, față de 12-13-14 grade cât înregistram la analizele anterioare pe valori comparabile, înseamnă foarte mult. Apa a fost prea caldă. Oxigenul dizolvat în valoare de 0.1 este extrem de mică. El trebuie să fie 6.7.8.9".

 

”Consider că a fost vorba despre un episod de poluare masivă”

În schimb, unii cercetători vorbesc despre o poluare masivă. Unul dintre specialiști a luat probe din râu, care urmează să fie analizate într-un laborator privat.

Conferențiar doctor Silviu Gurlui, fizician: "Dezastruos, măcar pe 6 kilometri erau împrăștiați pești pe-o parte și pe alta. Eu consider că a fost vorba de un episod de poluare severă, amplificat de condițiile meteorologice din ultima perioadă. Iar peștii nu au avut nicio șansă”.

Șefii de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad resping însă ipoteza.

Petru Avram, director Administrația Bazinală Apă Prut Bârlad: "Nu este vorba de o poluare, sunt cauze naturale, avem o ciclicitate anuală asupra acestui fenomen, din cauza creșterilor bruște de temperatură, urmata de scăderi bruște de temperatură".

Vara trecută, din aceleași locuri au fost adunate peste șase sute de kilograme de pești morți.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO