Dezastru ecologic pe malul râului Argeș. Primăria comunei Comana aruncă săptămânal tone de gunoi

×
Codul embed a fost copiat

O situație revoltătoare și un dezastru ecologic persistă de multă vreme pe malul râului Argeș. Acolo, mașinile primăriei Comana aruncă în fiecare săptămână tone de gunoi.

Ani la rând am semnalat această situație, dar autoritățile statului şi-au dovedit până acum neputința și nu au rezolvat-o. Primarul susține însă că sub aparența unei gropi de gunoi s-ar ascunde de fapt o platformă de sortare a deșeurilor care-l ajută să economisească bani.

Comuna Comana, Giurgiu. Chiar pe malul raului Argeş, o maşină descarca gunoiul într-o groapă ilegală.

Maşina aparţine primăriei. La vederea camerei de filmat, angajaţii pornesc în trombă spre sat. Locul a fost întemeiat de Vlad Ţepeş şi este vizitat în fiecare weekend de mii de turişti. De mulţi ani, primăria Comana aruncă gunoiul lângă râul Argeş. Am descoperit asta în primăvara lui 2018. Cum edilul locului nu era de găsit, am chemat atunci, garda de mediu. La faţa locului s-a prezentat, îmbrăcată în roz şi cu pantofi cu toc, şefa gărzii, comisar Larisa Stocheci. Ne-a arătat cum acţionează.

Larisa Stocheci, comisar şef garda de Mediu Giurgiu: ”Nu cred că primarul le spune bă duceţi-vă şi aruncaţi acolo. Dacă era maşina priamriei. V-am arătat-o. Păi, poate oamenii ăia au venit de la primărie să stângă. Poate au auzit de la Popescu, Ionescu du-te şi strânge. Cum să ziceţi când vă arăt maşina. Gunoi era vărsat de ei. Eu nu am văzut. Vă spun eu. Vă arăt imagini. Da. Eu înţeleg că asta făcea omul ăla se chinuia să arunce. Ei ar fi trebuit întâi să stângă. Nu sunteţi de la garda de mediu? Ziceţi că el se chinuia să acopere?”.

Citește și
economie
FMI, avertisment dur pentru economia mondială. Ce se va întâmpla după pandemia de coronavirus
Lavrov: Republica Moldova va fi „următoarea victimă a războiului hibrid dus de Occident împotriva Rusiei”. Reacția Chișinăului

În cele din urmă, în 2018, Garda a amendat primăria cu 15 mii de lei. În nota de constatare se precizează că primarul nu ştie nimic despre ce se întâmplă în acest loc.

În primăvara acestui an, am vorbit, din nou la România, te iubesc despre groapa din Comana. Şi din nou, comisarul şef Stocheci a fost surprinsă de vestea că se aruncă gunoi.

Reporter: În momentul ăsta ştiţi care sunt punctele critice unde se aruncă gunoi?
Larisa Stocheci, comisar şef garda de Mediu Giurgiu: În momentul ăsta nu.

Reporter: Păi există locuri unde se aruncă gunoi?
Larisa Stocheci: Da. mergem şi vi le arăt.

De fată era şi prefectul judeţului.

Pe primarul Aurel Enache l-am găsit acum. Este un apropiat de-al liderului PSD Giurgiu, Nicolae Badalau şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţ. Susţine că groapa de gunoi este de fapt o platformă de sortare. Aşa nu trebuie să ducă toate deşeurile la groapa de gunoi a judeţului şi iese mai ieftin.

Aurel Enache, primar Comana: ”Am zece maşini pe săptămână, înseamnă 200 de milioane pe săptămână ori 4 saptămâni înseamnă 800 de milioane, 80 de mii bani noi pe lună. Selctând acolo, şi duc la gropile de gunoi plătesc uitaţi, 2 tone”.

Edilul susţine că din zece tone, reciclează două, pentru care şi plăteşte la groapa judeţului. Restul este aruncat lângă Argeş. Gratis. Se întâmplă săptămânal.

Primarul susţine că face selcție aici. Că sortează gunoiul. Dar se vede foarte clar cum este împins cu buldozerul şi aruncat în vale. Plastic, pet-uri, televizoare. Un dezastru. Şi miroase îngrozitor.

În Comana, o gospodărie plăteşte 15 lei pe lună, gunoiul. Primarul spune, cu mâna pe inimă, ca de 3 mandate nu reuşeşte să-şi convingă cetăţenii să arunce gunoiul selectat iar dacă îi obligă, aceştia îl blesteamă.

A dat şi amenzi care se ridică la 1 milion şapte sute de mii de lei. Spune însă că legea nu l ajută să recupereze aceşti bani de la oamnei.

Aurel Enache, primar Comana: ”Trebuie să faceţi şi educaţie. Cu cine domnule să faci educaţie? Cu cetățenii comunei. Hai domnule că dumneata nu reuşeşti că alergi în fiecare zi după ei. Ai obosit şi tu. Ce să fac educaţie cu vecinul meu”.

Ne-am întors în groapă cu doi comisari ai gărzii naţionale de mediu.

Mihai Tufan, comisar Garda de Mediu: ”Este clar şi evident că aici noi discutăm despre o eliminare de deşeuri. Acesta este scopul şi nici cum nu putem discuta despre o rampă de soratare!.
Cu primarul, ne-am întors la groapa de gunoi. Acolo am găsit trei doamne, plătite fiecare cu 2 mii de lei de primărie ca să recicleze.

Peste tot primarul vede doar gunoi biodegradabil. Groapa plină de peturi şi plastic îl contrazice. La fel fac şi cei doi comisari. Dar, degeaba.

Groapa de gunoi de la Comana este o emblemă, o radiografie în care vedem neputinţa instituţiilor statului care nu sunt în stare să rezolve această problemă, vedem şi tupeul şi nepăsarea unor administratori de localităţi dar şi gradul de civilizaţie al oamenilor care în 2020 aşa aruncă gunoiul pentru că nu le pasă. Nu ştim când se va termina această problemă. Ce ştim sigur este ca noi o să tot revenim aici până problema asta o să dispară.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Ce spune premierul Orban despre noua etapă de relaxare de la 1 iulie
Ce spune premierul Orban despre noua etapă de relaxare de la 1 iulie

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că o nouă etapă de relaxare va exista la 1 iulie dacă se înregistrează ”un nivel previzionat al răspândirii virusului în comunitate”, ceea ce nu avem deocamdată, numărul de îmbolnăviri fiind constant mare.

FMI, avertisment dur pentru economia mondială. Ce se va întâmpla după pandemia de coronavirus
FMI, avertisment dur pentru economia mondială. Ce se va întâmpla după pandemia de coronavirus

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) sunt mai accentuate decât s-a anticipat. 

Sute de angajați ai companiei aeriene Delta, diagnosticați cu Covid-19. 10 dintre ei au murit
Sute de angajați ai companiei aeriene Delta, diagnosticați cu Covid-19. 10 dintre ei au murit

Sute de angajați ai companiei aeriene americane Delta Air Lines au fost diagnosticați cu Covid-19, iar 10 dintre aceștia au decedat, scrie Newsweek.

Recomandări
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă:
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă: "Mănâncă puțin și nu-și pot închide ochii"

Mia Shem, tânără israeliană care a apărut în prima înregistrare cu ostatici difuzată de Hamas, la zece zile după atac, a fost eliberată, joi după-amiază, împreună cu o altă femeie.

Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia
Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia

Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

 

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.