Descinderi la clanul Chira: Proxeneți reținuți pentru că racolau tinere pentru prostituție. În ce au investit banii

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de percheziții de amploare au avut loc, joi dimineață, la membri clanului Chira. 

Percheziții de amploare în București, Călărași și Ilfov, la o grupare interlopă. 50 de membri și apropiați ai clanului Chira s-au trezit de dimineață cu mascații în case. Procurorii DIICOT îi suspectează că s-ar fi îmbogățit exploatând fete în țările din nordul și vestul Europei, iar banii obținuți i-ar fi investit într-o afacere cu tutun, tot ilegală.
Procurorii DIICOT au descins joi dimineață la 40 de adrese a membrilor clanului Chira, iar 50 dintre ei vor fi aduși la audieri.

Anchetatorii spun că membrii clanului Chira au început, încă din 2017, o afacere bănoasă. Aceștia racolau tinere vulnerabile, prin metoda loverboy, și le traficau în țări din Vestul și Nordul Europei precum Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Irlanda.

Gruparea era condusă de un lider, iar membri ei aveau roluri bine definite. Unii recrutau fetele, alții le duceau la hoteluri sau la locuințele clienților, în timp ce publicau anunțuri pe site-uri de profil, sau administrau banii.

Sumele obținute ilegal din proxenetism erau reinvestite apoi în cantități enorme de tutun pentru fumat, procurat de la traficanții bulgari, susțin procurorii DIICOT.

În țară, doi dintre frații Chira și iubitele lor ar fi depozitat tutunul într-o hală ilegală, unde ar fi făcut pachete pe care le trimiteau prin firme de curierat, de bună credință.

În numai doi ani, una dintre femei ar fi livrat peste 1.500 de pachete de tutun, în valoare de 300 de mii de lei.

Iar o alta ar fi obținut din sumele rambursate de curieri 400.000 de lei într-un singur an.

Procurorii estimează un prejudiciu imens, de 40 de milioane de lei - echivalentul a 8 milioane de euro - bani obținuți din comercializarea ilegal a tutunului.

Comunicatul DIICOT

Procurorii DIICOT au descins la 38 de adrese din București, Călărași și Ilfov.

„La data de 02.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane efectuează 38 de percheziții domiciliare în municipiul București și pe raza județelor Ilfov și Călărași, într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism, spălarea banilor, deținere în afara antrepozitului fiscal și comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate peste un kg de tutun și producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare prevăzut în prezentul titlu în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă”, arată IGPR într-un comunicat de presă.

În total, 30 de persoane au fost reținute pentru audieri în urma perchezițiilor.

Conform procurorilor, se pare că în perioada 2017 – februarie 2023, membrii grupării s-au ocupat de proxenetism, trafic de persoane, spălare de bani și contrabandă cu tutun.

Mai mulți membri ai clanului au recrutat femei pentru a fi exploatate sexual în Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Irlanda.

„Membrii grupului au transportat, cazat și supravegheat persoanele vătămate, colectând sumele de bani obținute de către acestea din practicarea prostituției în țări din vestul sau nordul Europei, respectiv Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Irlanda”, conform IGPR.

De asemenea, în aceeași perioadă, alți membri ai grupului „au deținut și comercializat în mod ilegal, pe teritoriul României, tutun și produse din tutun, fiind creat un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 40.000.000 lei”.

„Astfel, în intervalul 2020 - 2022, un membru al grupului a efectuat un număr de 1.500 de livrări, comercializând aproximativ 2.500 kilograme de tutun, în valoare de 300.000 de lei. În cursul urmăririi penale au fost identificate cantitățile de 6 tone frunză de tutun, 350 kilograme tutun de fumat și 200 kilograme tutun mărunțit”, mai arată Poliția Română.

Citește și...
Un tânăr de 20 de ani care racola victime prin metoda „loverboy”, arestat. Femeia pe care o exploata s-a sinucis
Un tânăr de 20 de ani care racola victime prin metoda „loverboy”, arestat. Femeia pe care o exploata s-a sinucis

Un tânăr de 20 de ani a fost arestat preventiv pentru trafic de persoane şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, anchetatorii gălăţeni precizând că femeia pe care inculpatul o exploata sexual s-a sinucis.

Orașul din România care are un frigider comunitar. Oamenii sunt chemați să se servească cu tot ce poftesc
Orașul din România care are un frigider comunitar. Oamenii sunt chemați să se servească cu tot ce poftesc

Micul oraș prahovean Câmpina are acum un frigider comunitar, unde unii oameni donează alimente, iar alții iau mâncare după nevoi.

 

Ceasurile elvețiene sunt la mare căutare, în ciuda problemelor economice. Unul costă chiar și 4 milioane de dolari
Ceasurile elvețiene sunt la mare căutare, în ciuda problemelor economice. Unul costă chiar și 4 milioane de dolari

Industria elvețiană de ceasornicărie prosperă, în ciuda inflației și a problemelor economice cu care se confruntă multe state europene.

Recomandări
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina

Statele Unite anunţă marţi că sunt în favoarea înfiinţării unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina şi care să fie ”înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, relatează AFP.

 

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări
România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară, au anunțat șefii guvernelor celor două țări, reuniți la București. Elicoptere, muniție și sisteme de avertizare împotriva atacurilor aeriene ar putea fi pe lista de cumpărături.

Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri
Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri

Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, proiectele de legi care vizează educaţia, dar şi plafonarea preţurilor la RCA.