Mai mulți lăutari fi încercat să obțină ajutor fraudulos de la stat, pentru pierderile din pandemie

Ultima actualizare: 15-01-2021 08:00

Lăsați fără venituri de pandemie, mai mulţi lăutari din Prahova și Dâmbovița au încercat să obțină, în mod fraudulos, ajutor financiar de la stat. Cererea părea întemeiata: nunţile şi botezurile s-au anulat, aşa că n-au mai avut unde să cânte.

Legea cere însă dovezi că înainte de criza sanitară obțineau venituri din recitaluri. Or artiștii au lucrat numai la negru, așa că ar fi falsificat acte.

Nae de Vis, pe numele din buletin Laurențiu Staicu, se numără printre zecile de artişti cercetaţi pentru înșelăciune, fals şi uz de fals. Se vede bine, din filmele postate pe internet, ca lăutarul avea trecere la mușterii.

Succesul însă...nu prea se reflectă în acte. Ca să dreagă lucrurile, Nae ar fi încheiat un contract fictiv cu o firmă de evenimente din Dâmboviţa, plătind o sumă modică.

Apoi ar fi încercat să obţină ajutor financiar de la stat, declarând pe proprie răspundere că e cu documentele la zi.

Laurenţiu Staicu, suspect: „A spus că o să ne dea o sumă de 46 de milioane vechi. În schimbul a ce? În schimbul la pandemie, din cauza la pandemie că s-a interupt cântările”.

De încasat banii de la stat, nu s-a întâmplat, așa că acum Nae de Vis spune că trăiește un adevărat coșmar.

Laurenţiu Staicu, suspect: „M-am dus acolo, ne-a luat o sumă de bani”.
Reporter: Aţi şi plătit?
Laurenţiu Staicu, suspect: „Da, două milioane jumate vechi”.
Reporter: Doar ca să ajungeţi pe acea listă?
Laurenţiu Staicu, suspect: „Da.”
Reporter: Cum vi se pare totul acuma?
Laurenţiu Staicu, suspect: „O înşelătorie, şi speriaţi degeaba, poliţia la ora 5 era la noi”

Interpretul face parte dintr-un grup de 42 astfel de persoane, chemate să dea socoteală la poliție.

„S-a cerut o sumă de bani după care o să primească lunar fiecare dintre membrii aștia lăutari bani pe lună şi nu s-a întâmplat nimica n-a primit nimeni nimica. Adică ce ştiu eu, 32 de persoane din satul meu numai lăutari”, spune un alt suspect.

Lăutar: „Am declarat sunt muzicant, sunt lăutar, din asta îmi câştig pâinea”.
Reporter: Aţi fost afectat de pandemie?
Lăutar: „Am fost ca toţi foarte afectat şi ţinând cont că Guvernul oferă ajutorul ăsta, ţinând cont că mă şi încadrez pentru ajutorul ăsta, am depus actele prin intermediul firmei din Târgovişte.”
Reporter: Aţi luat vreun ban?
Lăutar: „Nu, absolut niciun ban”.

Poliţiştii au calculat un prejudiciu de peste 220.000 lei, dar spun că acesta nu s-a mai produs, pentru că au descoperit operaţiunea ilegală la timp. Joi dimineaţă au descins la 27 de adrese, în căutarea probelor şi a suspecţilor.

Oana Bunghez, purtătorul de cuvânt al IJP Prahova: „Persoanele bănuite ar fi încheiat contracte fictive de drepturi de autor cu o societate comercială şi în baza acestora ar fi solicitat acordarea indemnizaţiei de sprijin.”

Reprezentanții societății din Târgoviște cu care aveau contracte cei vizați de anchetă nu au putut fi contactaţi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO