Ajutor guvernamental pentru sectorul cultural afectat de pandemie. Pentru mulţi, sprijinul vine prea târziu

Ultima actualizare: 20-11-2020 19:35

Guvernul României dă 100 de milioane de euro muzicienilor, actorilor, librăriilor și companiilor care organizează concerte și festivaluri. Ajutorul vine printr-o schemă de stat menită să sprijine sectorul cultural greu afectat de pandemie.

Granturile vor fi acordate în funcție de numărul de bilete sau volume vândute și ar putea ajunge până la 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

Pentru asta, doritorii trebuie să se înscrie într-un registru al sectorului cultural.

Fără concerte, festivaluri și spectacole, artiștii, actorii și organizatorii de evenimente independente, care nu sunt plătite de stat, au avut un an de coșmar.

Unii încearcă să se descurce cu ajutorul sponsorilor și organizează spectacole gratuite pe internet.

Tudor Chirilă, de pildă, a anunțat festivalul online numit Vamafest care va avea loc pe 27 și 28 noiembrie.

Membrii formației Vama și alți artiști invitați vor interpreta piese celebre, dar vor organiza și o școală muzicală pentru cei care vor să învețe să cânte.

Festivalurile mari ca Untold ori Neversea, care atrăgeau sute de mii de fani din întreagă lume, au fost anulate în acest an.

Organizatorii vorbesc despre pierderi financiare uriașe, inclusiv pentru statul român.

Dar suferă și festivalurile mici, independente. Codruța Vulcu a organizat ani la rând Artmania, festival cultural la Sibiu. Nu și în acest an.

Pentru că organizatorii de evenimente culturale independente s-ar putea să nu mai reziste până la finalul pandemiei, Guvernul vine cu o schemă de ajutor.

Raluca Turcan, vicepremier: ”Vor putea beneficia industria culturală independentă, organizatorii de evenimente culturale și festivaluri de muzică, editurile și librăriile. Microgranturi de 4.000 de euro și granturi variabile cu un plafon de maxim 800.000 de euro”.

Ajutorul va fi calculat în funcție de cărțile sau biletele vândute, dar va exista și o sumă fixă de 4.000 de euro pentru cei care nu vând bilete.

 

Banii, pentru decontarea cheltuielilor la organizarea de evenimente în 2021

 

Banii nu compensează pierderi, ci vor fi plătiți doar pentru decontarea cheltuielilor la organizarea de evenimente culturale anul viitor, când vom scăpa de pandemie.

Nu beneficiază actorii, artiștii din teatrele de stat sau evenimentele culturale organizate cu bani de la buget.

Organizatorii evenimentelor culturale independente trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural. Doar că există o dată limită: miercuri, 25 noiembrie.

Liderul trupei Vama spune că termenul este prea scurt. De altfel, ajutorul vine târziu pentru mulți din industria culturală. Trupa Vama, de pildă, a început să piardă oameni din lipsa de activitate.

Tudor Chirilă: ”Iluministul nostru s-a angajat ca electrician în altă parte”.

Mai multe detalii despre festivalul Vamafest și despre artiștii care au rămas fără activitate în perioada pandemiei vedeți în emisiunea online ”Interviurile lui Vitalie”, care va fi difuzată luni pe www.stirileprotv.ro.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO