Deputatul Tinel Gheorghe, suparat ca animalele salbatice, chinuite si stresate, nu vor mai aparea la circ. "Am copii, nepoti"

Ultima actualizare: 07-04-2017 07:21

Pe teritoriul Romaniei nu se vor mai organiza spectacole de circ cu animale salbatice. Asta au decis marti deputatii din comisia de agricultura. Acestia propun ca doar cainii, caii si anumite pasari exotice sa faca parte in continuare din aceste show-uri.

Decizia parlamentarilor va deveni lege abia dupa votul din plen, care ar putea fi dat luna viitoare. Totul a pornit dupa ce in ianuarie un incendiu izbucnit in menajeria ''Circului Globus'' a dus la moartea a 11 animale.

Imaginile in care animalele salbatice distreaza publicul vor deveni istorie in Romania, dupa 56 de ani de spectacole de circ.

Initial, proiectul de lege interzicea orice animal in show, fie el salbatic sau domestic. Reprezentantii Circului s-au opus.

Sanda Ladosi, director adjunct la Circul Globus: "Atunci hai sa interzicem si pet-shop-urile, ar trebui sa interzicem si vanatoarea pentru ca este o forma de agresivitate."

Cum au auzit una ca asta deputatii din comisia de agricultura au acceptat imediat sa ramana totusi la circ animalele domesticite: caii, cainii si unele pasari exotice, cum ar fi strutii. Selectia i-a nemultumit pe cei din opozitie.

Corneliu Olar, deputat PNL: "Dar mie de fapt imi plac pisicile, de ce-ati scos... Pisica are de fapt o alta calitate decat un caine si un cal sau orice altceva."

Atat reprezentantii ONG-urilor, cat si initiatorul legii, impreuna cu reprezentantii puterii au fost de acord sa scoata doar salbaticiunile din Circ, pe motiv ca sunt chinuite, stau in custi si in spatii improprii, iar transportul lor in cazul circurilor ambulante le supune unui stres degradant. Opozitia a votat impotriva.

Tinel Gheorghe, deputat PNL: "Cand nu gasim solutii cel mai usor pentru noi e sa interzicem. Ceea ce nu e ok, nu e in regula sa stiti. Am copii, am nepoti, ce le spun?"

Remus Cernea, fost parlamentar, initiatorul legii: "Un divertisment bazat pe suferinta nu este un divertisment."

Nicolae Giugea, secretarul comisiei: "Te duci la mare si faci poze cu maimuta, cu leul mai nou, cu camila. Sunt traumatizate sau nu acele... Da, si-atunci de ce va luati secvential un segment atat de ingust. Orice circ va deveni un teatru de marionete, nimic altceva."

In mod paradoxal, aceasta lege fusese respinsa de Senat anul trecut. Acum deputatii sunt la un pas sa o aprobe. Totul s-a schimbat dupa incendiul la menajeria Circului, in care au murit doi tigri si alte noua vietati. Imediat Primaria a decis scoaterea animalelor din spectacole. Zis si facut: primul spectacol doar cu oameni va fi duminica.

Sanda Ladosi, director adjunct al Circului: "Cartea Junglei, o poveste altfel spusa, fara animale si totusi cu animale."

In termen de un an felinele si celelalte animale salbatice vor fi relocate.

Bogdan Stanoevici, directorul Circului: "Discutiile au avut loc. Noi, eu personal am luat legatura cu marile gradini zoologice din Europa pentru a vedea care sunt posibilitatile lor de a primi animalele."

Printre animalele care vor fi mutate sunt 10 tigri, 5 lei si 10 camile.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO