Depozitul de arhivare din Ilfov arde de patru zile. Bancile care au confirmat ca au ramas fara documente; cine le va reface

Dată publicare: 30-05-2017 12:28
Dată actualizare: 02-06-2017 06:58


Incendiul izbucnit la un depozit de arhivare din Ilfov nu a fost stins nici in a patra zi de la izbucnirea focului. Hala plina cu sute de mii de dosare arde mocnit si acum, iar salvatorii nu pot sa intervina, pentru ca peretii se pot prabusi oricand.

In tot acest timp, clientii, inclusiv numeroase banci, au inceput sa faca un recensamant al documentelor distruse. Nimic nu se va pierde, sustin autoritatile, pentru ca cele mai multe acte sunt emise in dublu exemplar.

In incendiul devastator, care a facut scrum arhiva depozitului din Ilfov, au ars si documentele unor banci importante din tara noastra. Cei de la Piraues Bank au confirmat ca parte din arhiva lor a fost afectata. In schimb, reprezentantii Bancpost spun ca arhiva lor nu a avut probleme. Singurii care au fost fermi sunt oficialii BCR, care au in grija si arhiva Bancorex, si care au precizat ca datele lor sunt in siguranta.

Expertii spun ca procedural documentele ar trebui refacute in cel mult 90 de zile.

Avocat Mihnea Stoica:  "Daca aceste documente nu au fost depuse la organul judiciar, refacerea lor cade in sarcina subiectului care le-a pierdut. Actele contabile le va gasi la Fisc, unde are tot felul de raportari fiscale, actele de personale sunt la ITM, actele de proprietate pe imobile sunt in cartea funciara, toate RCA-urile sunt intr-o baza informatica comuna."

In cazul in care aceste date, sa spunem, sunt necesare intr-un dosar penal, aflat pe rol, procesul va intarzia pana cand actele vor fi recuperate.

In mod curent, dosarele de credit sunt arhivate abia dupa ce persoana respectiva isi achita datoriile fata de banca.

Avocat Octavian Popescu, consilier Baroul Bucuresti: "In cazul in care documentele care au fost distruse s-au intocmit in mai multe exemple, societattea va face adrese si va intra in relatii cu contractantii sai carora le va cere duplicate , urmand ca acesti terti sa le puna la dispozitie in 10 zile."

Reprezentantii depozitului spun ca au arhivat electronic contra cost doar datele cerute de firme. Calculatoarele au fost protejate pana acum in acest caz de un perete antifoc.

Stefan Ecxarcu, directorul companiei de arhivare: "Daca cererea exista, datele sunt arhivate electronic. Daca nu, inseamna ca au ars si s-au pierdut. Vom oferi despagubirea pentru reconstituirea documentelor."

Pompierii investigheaza si varianta potrivit careia cineva a pus focul in speranta ca anumite acte cheie vor disparea, fara sa ia in calcul faoptul ca documentele pot fi recuperate. Insa concluzia va veni abia dupa ce salvatorii vor reusi sa stinga incendiul.


VIDEO PROTVPLUS.RO