Depozitele, la mare căutare în rândul comercianților. Recordul atins în acest an


Ultimul update: Luni 29 Aprilie 2019 20:12
Data publicarii: Luni 29 Aprilie 2019 17:51
Categorie: Stiri actuale

În timp ce piaţa imobiliară, destinată locuinţelor, dă semne de încetinire, segmentul industrial se apropie de un record. Astfel, spaţiile industriale ar urma să depăşească patru milioane de metri pătraţi anul acesta, potrivit unei analize recente.

Mai bine de jumătate sunt în zona Capitalei, dar sunt în general depozite. Producţie se face mai mult în vestul ţării, unde investitorii au acces la autostradă şi, implicit, pot folosi rapid infrastructura dezvoltată din ţările vecine.

Cele mai multe proiecte industriale se dezvoltă mai nou în nordul Capitalei. Investitorii sunt interesaţi în primul rând de infrastructură.

În ultimii doi ani, trei mari retaileri şi-au mutat depozitele lângă noua autostradă A3 şi foarte aproape de Centura Capitalei. Iar anul acesta, alte trei depozite de dimensiuni impresionante ar urma să fie construite tot în această zonă.

Un depozit de articole sportive, de exemplu, deschis acum un an şi jumătate ar urma chiar să se extindă. Totul pe fondul vânzărilor în creştere: peste 15% doar anul acesta.

Florin Șelaru, reprezentantul unui lanț de magazine: „Depozitul nostru, cum îl vedeţi în prezent, aprovizionează trei ţări, România, Bulgaria, plus Grecia, atingând un număr de 31 de magazine, deci cu siguranţă consumul a crescut, atât pe plan local cât şi internaţional.”

3,5 milioane de metri pătrați de spaţii industriale erau în România la finalul lui 2018. În 2019, sectorul industrial va depăşi 4 milioane de metri pătrați, spun specialiştii. Mai bine de jumătate din tranzacţii sunt în zona Capitalei. Şi cele mai multe sunt depozite.

Liviu Stama: „Cred că avem 95% depozitare, 5% producţie. Cei care se ocupă de producţie se orientează spre zone limitrofe Bucureştiului: Piteşti, Ploieşti, acolo sunt cei mai mari producători. Sunt criterii gen forţa de muncă, care este şi mai ieftină şi mai calificată în afară Bucureştiului, Bucureştiul fiind o zonă de consum, aici fiind nevoie strict de depozitare.”

Mai mulţi producători sunt însă în vestul ţării, în Timişoara, Oradea sau Cluj.

Costin Bănică:Sunt foarte mulţi producători auto care produc piese pentru fabricile din vestul Europei, piese care se livrează în ziua în care e nevoie direct la fabrică. Deşi ştiu că vor intra pe o piaţă de muncă mult mai dificilă, aleg să fie acolo pentru disponibilitatea infrastructurii. Ceea ce nu se întâmplă aici (nr - Moldova). Deşi avem forţa de muncă disponibilă, nu avem infrastructura care să lege peste Arcul Carpatic şi să unească partea asta a ţării de vestul Europei.”

Pe de altă parte, vânzările de apartamente, case şi terenuri au scăzut în toate oraşele potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru, mai puţin în Bucureşti. Aici se înregistrează o uşoară creştere în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22