Depozitele, la mare căutare în rândul comercianților. Recordul atins în acest an


Ultimul update: Luni 29 Aprilie 2019 20:12
Data publicarii: Luni 29 Aprilie 2019 17:51
Categorie: Stiri actuale

În timp ce piaţa imobiliară, destinată locuinţelor, dă semne de încetinire, segmentul industrial se apropie de un record. Astfel, spaţiile industriale ar urma să depăşească patru milioane de metri pătraţi anul acesta, potrivit unei analize recente.

Mai bine de jumătate sunt în zona Capitalei, dar sunt în general depozite. Producţie se face mai mult în vestul ţării, unde investitorii au acces la autostradă şi, implicit, pot folosi rapid infrastructura dezvoltată din ţările vecine.

Cele mai multe proiecte industriale se dezvoltă mai nou în nordul Capitalei. Investitorii sunt interesaţi în primul rând de infrastructură.

În ultimii doi ani, trei mari retaileri şi-au mutat depozitele lângă noua autostradă A3 şi foarte aproape de Centura Capitalei. Iar anul acesta, alte trei depozite de dimensiuni impresionante ar urma să fie construite tot în această zonă.

Un depozit de articole sportive, de exemplu, deschis acum un an şi jumătate ar urma chiar să se extindă. Totul pe fondul vânzărilor în creştere: peste 15% doar anul acesta.

Florin Șelaru, reprezentantul unui lanț de magazine: „Depozitul nostru, cum îl vedeţi în prezent, aprovizionează trei ţări, România, Bulgaria, plus Grecia, atingând un număr de 31 de magazine, deci cu siguranţă consumul a crescut, atât pe plan local cât şi internaţional.”

3,5 milioane de metri pătrați de spaţii industriale erau în România la finalul lui 2018. În 2019, sectorul industrial va depăşi 4 milioane de metri pătrați, spun specialiştii. Mai bine de jumătate din tranzacţii sunt în zona Capitalei. Şi cele mai multe sunt depozite.

Liviu Stama: „Cred că avem 95% depozitare, 5% producţie. Cei care se ocupă de producţie se orientează spre zone limitrofe Bucureştiului: Piteşti, Ploieşti, acolo sunt cei mai mari producători. Sunt criterii gen forţa de muncă, care este şi mai ieftină şi mai calificată în afară Bucureştiului, Bucureştiul fiind o zonă de consum, aici fiind nevoie strict de depozitare.”

Mai mulţi producători sunt însă în vestul ţării, în Timişoara, Oradea sau Cluj.

Costin Bănică:Sunt foarte mulţi producători auto care produc piese pentru fabricile din vestul Europei, piese care se livrează în ziua în care e nevoie direct la fabrică. Deşi ştiu că vor intra pe o piaţă de muncă mult mai dificilă, aleg să fie acolo pentru disponibilitatea infrastructurii. Ceea ce nu se întâmplă aici (nr - Moldova). Deşi avem forţa de muncă disponibilă, nu avem infrastructura care să lege peste Arcul Carpatic şi să unească partea asta a ţării de vestul Europei.”

Pe de altă parte, vânzările de apartamente, case şi terenuri au scăzut în toate oraşele potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru, mai puţin în Bucureşti. Aici se înregistrează o uşoară creştere în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Avertismentul specialiştilor privind piaţa imobiliară. Ce se va întâmpla cu
Avertismentul specialiştilor privind piaţa imobiliară. Ce se va întâmpla cu "Prima Casă"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cutremur
Nou cutremur în România. S-a produs la o adâncime de 123 km
Cioban lovit de fulger în timpul unei furtuni, în Brăila. Bărbatul mulgea oile
Cea mai mare navă de căutare de diamante din lume, în lucru la Șantierul Naval din Mangalia
Doi elevi de la Seminarul Teologic au fost reținuți în cazul crimei filmate din Galați
O ambulanţă a rămas blocată în noroi, în Vaslui. Pacientul la care mergea a murit
Sărăcia l-a împins să-și riște viața pentru un lemn de foc și a dispărut în râul Trotuș
Tânărul care a lovit 3 mașini în timp ce se certa cu soția s-a sinucis
Șoferul drogat care a lovit 3 mașini în București în timp ce se certa cu soția s-a sinucis
Sute de case inundate și drumuri blocate de ploile torențiale din țară
Restricții de trafic în București sâmbătă și duminică. HARTA zonelor afectate
Zonele lovite grav de furtunile de vineri. Pompierii au intervenit în 40 de localități
Apa Nova: În Pantelimon s-a înregistrat o ploaie ce apare o dată la 100 de ani
Imagini ireale cu un autobuz STB inundat în timpul furtunii din Capitală. Reacția călătorilor