Tinerii din România stau îngrămădiţi în case mici. "Suntem 3 într-o cameră, e greu"
Peste jumătate dintre tinerii cu vârste între 15 şi 29 de ani din România locuiesc îngrămădiţi în case mici. Şi sunt chiar fruntaşii Europei după cum arată un studiu Eurostat.
Tinerii români acceptă să împartă spaţiul intim. De exemplu, la cămin studenţii s au obişnuit să le dispară mâncarea din pachetul de la mama sau să nu aibă parte de linişte pentru studiu. Sunt însă alte avantaje care îi ţin la un loc cu alţii, cum ar fi costurile mult mai mici.
"Eu stau în cameră de patru persoane. Nu ne nimerim neapărat toţi acasă, unii pe la facultate, avem noroc că avem şi două băi. Chiar am prins căminul foarte ok. 130 de lei, pe lună. E foarte convenabil”, spune un student.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Suntem 3 într-o cameră. La început a fost puţin mai greu, dar m-am acomodat. Mai greu mi se pare cu liniştea. Unul vrea ceva, celălalt vrea altceva şi uneori, nu e ceartă, dar efectiv fiecare cu ceva face gălăgie în cămin."
Şi dacă nu împart căminul, sigur împart un apartament. Cei care au ales această soluţie spun că sunt şi neajunsuri – lipsa intimităţii, curăţenia, coada la baie.
Potrivit studiului Eurostat, dintre statele membre ale UE, rata de supraaglomerare pentru tineri a variat considerabil. În Malta, 4,0% dintre tinerii cu vârste între 15-29 ani au locuit într-o gospodărie supraaglomerată în 2017, în timp ce în România rată a ajuns la 65,1%. ne urmează tari precum Bulgaria şi Slovacia, însă media europeană este de 26,7 la sută.
Radu Negoiţă, arhitect, explică: „Puterea economică este destul de mică. Pentru unii dintre ei plătesc părinţii, alţii îşi achită singuri, din salariu. Probabil că ei consideră că le este mai rentabil să stea mai mulţi în spaţii calibrate pentru familii cu un număr mai redus de persoane. În blocurile de locuinţe noi, spaţiile sunt uneori relativ strânse. Ceea ce e dezavantajos, pentru că există situaţii în care gradul de confort este mai dezavantajos decât în blocurile comuniste."
Dar ce înseamnă pentru europeni supraaglomerare? De exemplu, un tânăr de peste 18 ani ar trebui să aibă camera lui. Tot într o singură încăpere ar trebui să stea doi tineri cu vârste între 12 şi 17 ani dar să fie de acelaşi sex.
Standardul de suprafaţă locuibilă în Uniunea Europeană este 30 de metri pătraţi pe om. Noi suntem la jumătate - avem 15 metri pătraţi, în medie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: imobiliare, bani, studenti, aglomeratie, tineri, case, chirie, inghesuiala,
Dată publicare:
12-12-2018 18:44