Haos imobiliar în Mamaia Sat, ignorat de autoritățile locale. ”Nu mai vreau să fiu tratată ca un animal”

×
Codul embed a fost copiat

În plină dezvoltare, litoralul românesc nu avea cum să nu cadă pradă dezvoltatorilor, dornici de profit imediat.

Terenurile din apropierea plajelor sunt cele mai vânate, iar Mamaia este în topul preferințelor. Bloc după bloc se înalță acum în Mamaia Sat, peste drum de celebrele cluburi din nordul stațiunii. Clădirile se ridică într-o zonă cândva doar de case și în bătaie de joc față de turiști și localnici, care nu au utilități sau drumuri. Iată ce a găsit Inspectorul PRO.

Când spui "sat" pe malul Mării Negre, gândul îţi fuge aproape imediat la 2 Mai sau Vama Veche. Mai există însă o felie de viaţă rurală, ferită de turismul de masă: Mamaia Sat. O zonă de case şi pensiuni, aflată chiar vizavi de Mamaia Nord, între lacul Siutghiol, şoseaua naţională şi canalul Midia Năvodari. De-a lungul timpului, i-a cucerit pe turişti cu liniştea ei. Dar şi pe constănţeni care au lăsat în urma agitaţia oraşului şi s-au mutat aici. Şi-au ridicat case nebănuind o clipă că zona va cădea pradă unei dezvoltări imobiliare haotice.

"Cele mai mari probleme ale zonei au apărut în ultimii ani pentru că se construieşte haotic nu se respectă absolut niciun plan urbanistic", spune un localnic.

Citește și
”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță

Mamaia Sat a existat şi în anii comunismului, dar casele au fost puse la pământ de autorităţile de atunci, pentru a face loc culturilor agricole. După '89 , foştii proprietari au refăcut planul satului. Mulţi au preferat să-şi vândă terenurile. Nu sunt suprafeţe mari, dar în goana lor după profit rapid, dezvoltatorii imobiliari ridică acum, înghesuit, bloc după bloc, în fosta zona de case.

"Uitaţi-vă ce nenorocire când ieşi din casă. Ne e ruşine când ne vin prietenii şi vai unde v-aţi dus în văgăuna asta şi noi plătim aici zona de lux şi terenul cât este de scump."

Din martie 2018, Mamaia Sat - care administrativ face parte din Mamaia Nord-Năvodari - este şi ea staţiune turistică de interes naţional. Dar iată, cum! Cu puţine drumuri asfaltate Iar acolo unde vedeţi pietriş, să ştiţi că a fost adus pe banii localnicilor. Autorităţile le numesc străzi. Le-au dat şi număr și nume. Strada M 19 este de fapt un drum de ţară, care îşi face loc printre iarbă şi stuf. Afectate sunt şi pensiunile din zona care-şi pierd turiştii, rând pe rând.

”E prima dată când am venit aici, nu am ştiut că e chiar aşa, sincer, nu e normal să păşeşti aşa."

"Vă mai întoarceţi în zona asta?
Nu."

Primăria Năvodari susţine, în răspunsul trimis la sesizarea unui localnic, că menţine drumurile într-o stare circulabilă şi că a investit bani mulţi în împietruiri şi borduri.

Autorităţile locale ignoră însă situaţia şi eliberează autorizaţii de construire fără să gândească un plan de dezvoltare zonală.

"Reţelele de apă şi de gaz nu au fost proiectate pentru un asemenea volum de case şi atunci apa a început atunci să nu mai aibă presiune. La blocul unde locuiesc, înainte fără hidrofor, apa urca fără nicio problemă la 4-5, acuma nu mai urcă."

Daniela a lăsat în urma oraşul pentru a le oferi copiilor o viaţă liniştită, pe malul lacului Siutghiol, la doi paşi de mare. A vrut ca locuinţa lor să respecte specificul zonei. A consultat arhitecţi, iar rezultatul este o casă cochetă, marină, luminoasă, cu un singur etaj. Dar pare doar o insulă în mijlocul unui dezastru.

Daniela: "Ne dorim doar să avem acele lucruri basic în viaţa noastră: vrem să avem iluminat, vrem să avem asfalt, vrem să avem canalizare pentru că nu se poate sta într-un sat şi cu atâtea blocuri să nu avem canalizare, să funcţionăm doar pe fosă septică având în vedere că straturile de apă sunt destul de la suprafaţă şi atunci din fosele septice ale vecinilor şi ale blocurilor în pânză freatică trece foarte uşor toată mizeria."

De vină sunt autorităţile locale, spun oamenii. Regimul de înălţime al locuinţelor s-a modificat şi s-a ajuns ca de la nişte simple case să se construiască clădiri de apartamente cu patru etaje. Şi nici măcar acest regim nu se respectă. Peste tot vedem blocuri de 5 etaje. Iată unul dintre ele. Pe panou scrie clar că autorizaţia de construire este pentru patru nivele.

Am cerut explicaţii Inspectoratului de Stat în Construcţii. Aflăm că este vorba despre o excepţie: clădirile pot fi supraetajete, cu încă un nivel, o singură dată, chiar dacă documentaţiile de amenajare a teritoriului prevăd altceva. Aşadar, cu gir legislativ central, se pot încălca planurile urbanistice locale. E drept ca şi acestea sunt vechi de cel puţin 14 ani. Şi atunci ce ne mai miră că dezvoltatorii îşi permit să construiască blocuri în Năvodari? Fără locuri de parcare, de exemplu.

Conform unei hotărâri a Consiliului local Năvodari, din 2017, investitorii trebuie să asigure locuri de parcare în procent de 60% din numărul total de apartamente. Sunt însă blocuri care nu respecta această prevedere şi nimeni nu-i sancţionează, spun localnicii.

Nici semne de circulaţie nu există. Şoferii sunt pe cont propriu. Iar noaptea, Mamaia Sat este în beznă. Iluminat public găsim doar pe câteva străzi. Reacţia Primăriei Năvodari este cel puţin hilară. La sesizarea unui localnic, a răspuns că există reţele chiar şi acolo unde nu sunt.

Lipsa canalizării este o altă problemă. Oamenii au primit şi în acest caz promisiuni an de an. Şi atât.

"La mine se vidanjează în curte de 3-4 ori pe lună, asta înseamnă 250 ori 4, asta înseamnă 1.000 de lei pe lună doar vidanjarea", spune un localnic.

Societatea de Apă Canal susţine însă că în zonele Mamaia Sat şi Mamaia Nord va realiza cu fonduri europene reţele noi de apă şi canalizare. E vorba de un program regional de dezvoltare care se încheie în 2020. Noile reţele vor avea o lungime însumată de aproape 26 de km. Valoarea depăşeşte 5 milioane de euro

"Cer exact ce mi se cuvine ca cetăţean al acestei ţări şi cetăţean european. Uitaţi unde ne scăldăm noi, în ce hal trăim noi, în ţara mea nu mai rezist şi nu mai vreau să fiu tratată ca un animal, nu!", spune o femeie.

Locuitorii nu mai cred în promisiuni. Au făcut, individual, peste 50 de sesizări şi reclamaţii către Primăria Năvodari. Nu s-a rezolvat nimic. Şi-au adunat, apoi, forţele într-o asociaţie neguvernamentală: "Salvăm Mamaia Sat". Şi vor acum să pornească mai multe acţiuni, inclusiv în instanţă, împotriva autorităţilor locale.

Corespondent Știrile PRO TV Camelia Donțu: "În cartierul Mamaia Sat nu există grădiniţă, școală, locuri de joacă pentru copii, iar de parcuri nici nu poate fi vorba. Acesta, de exemplu, este un teren care aparţine domeniului public şi care a fost transformat în groapă de gunoi de constructorii din zonă. Cei care fac parte din asociaţia ”Salvăm Mamaia Sat” nu îşi mai pun speranţa în autorităţile locale vor să ceară acest teren şi să îl curețe şi să îl amenajeze pe banii lor."

Pentru a ne lămuri când vor fi rezolvate toate aceste probleme am încercat să stăm de vorbă cu primarul Florin Chelaru, ales în 2016, pe listele PSD. Ne-a întors şi nouă spatele, aşa cum pare să le fi făcut şi alegătorilor.

"De ce nu staţi de vorbă cu noi?
Lăsaţi-mi o adresă la registratură!
Acolo sunt probleme mari pe care cred că le ştiţi. De ce nu staţi de vorbă cu noi?"
Nu mai încercaţi!
Nu credeţi că ar fi mai frumos şi mai civilizat să stăm de vorbă?”

Între timp, dezvoltatorii îşi văd de treaba lor: 43 de amenzi, în valoare totală de peste 100.000 de euro, date de către Inspectoratul de Stat în Construcţii, în perioada 2017-2018, demonstrează haosul imobiliar care se vede oricum de la o poştă. Turiştii şi localnicii cad, deopotrivă, prada indiferenței autorităţilor, care par a se trezi din amorţeală doar o dată la 4 ani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Noile ansambluri rezidențiale pot fi capcane mortale în caz de incendiu. Ce a descoperit Inspectorul Pro
Noile ansambluri rezidențiale pot fi capcane mortale în caz de incendiu. Ce a descoperit Inspectorul Pro

În haosul imobiliar care a pus stăpânire pe marile orașe, noile ansambluri rezidențiale se pot transforma în capcane mortale dacă se declanșează un incendiu.

”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc
”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc

Sute de mii de români, care şi-au cumpărat o locuinţă în aşa-zisele zone rezidenţiale de lângă Bucureşti, trăiesc acum un coşmar, întreţinut de noroaie şi inundaţii veşnice.

Recomandări
„Este total greșit”. Congresul SUA, acuzat că face jocurile lui Putin. Ajutorul pentru Ucraina, motiv de dispută peste Ocean
„Este total greșit”. Congresul SUA, acuzat că face jocurile lui Putin. Ajutorul pentru Ucraina, motiv de dispută peste Ocean

Administrația Biden spune clar și răspicat: „se termină fondurile pentru războiul Ucrainei împotriva Rusiei! Am rămas fără bani, și aproape că nu mai avem timp".

Florin Cîțu este urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave
Florin Cîțu este urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave

Fostul premier Florin Cîţu este urmărit penal de către DNA în dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Prejudiciul în acest dosar este de peste 1 miliard de euro.

Cum ar reacționa românii în caz de război: Doar jumătate și-ar apăra țara. 20% ar emigra, iar 11% s-ar ascunde
Cum ar reacționa românii în caz de război: Doar jumătate și-ar apăra țara. 20% ar emigra, iar 11% s-ar ascunde

Un sfert dintre români vor ca țara noastră să iasă din Uniunea Europeană, iar 20% se declară în favoarea ieșirii din NATO, arată un sondaj INSCOP. Doar unul din doi români și-ar apăra țara în cazul unui război cu Rusia.