Ministrul Transporturilor propune o șosea în zig-zag spre mare. Tudose l-a ironizat

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 28 Decembrie 2017 19:21
Categorie: Actualitate

Deficitul bugetar, adică diferenţa între cât a cheltuit statul şi ce venituri a avut, s-a dublat faţă de anul trecut. Asta arată execuţia bugetară la 11 luni, publicată miercuri seara de către cei de la Finanţe.

Cele mai mari cheltuieli s-au făcut cu salariile bugetarilor şi cu ajutoarele sociale. În schimb, investiţiile sunt la jumătate.

Iar veştile nu sunt deloc bune pentru anul viitor: ministrul Transporturilor a anunţat joi că vor începe licitaţiile pentru o autostradă Braşov - Bacău - Iaşi abia în 2019, după care a spus că vom avea şi un drum ameţitor de la Buzău, prin Brăila, înapoi la Focşani şi iar apoi spre Tulcea până la mare.

În şedinţa de Guvern, ministrul Transporturilor a venit cu planuri măreţe pentru investiţii, capitol la care Executivul din care face parte stă cel mai prost din ultimii 10 ani.

Felix Stroe, ministrul Transporturilor: „Am făcut acest portofoliu de proiecte, proiecte publice prioritare de infrastructură, care să atingă un grad de maturitate suficient de mare pentru demararea licitaților și a implementării începând cu anul 2019. Proiectul de autostradă Brașov - Pașcani - Iași - Ungheni are o lungime de 336,5 km și un cost aproximativ de investiție de 3,08 miliarde euro. Proiectul de drum Transregio de drum rapid Brașov - Târgu Mureș. "

Adică o listă lungă de proiecte pentru care nu există nici bani, nici studii. Nicio vorbă despre autostrăzile Piteşti - Sibiu, Comarnic - Braşov, Târgu-Mureș - Iaşi sau finalizarea Autostrăzii Transilvania. Înşiruirea de planuri a continuat, cu un drum aproape imposibil, în zig-zag.

Felix Stroe, ministrul Transporturilor: Proiectul de drum expres, patru benzi, Buzău - Brăila - Focșani - Tulcea - Constanța.”

Cu alte cuvinte, şoseaua ar pleca din Buzău, ar trece prin oraşul natal al premierului Tudose, Brăila, apoi s-ar întoarce la Focşani, după care ar reveni spre Tulcea şi Constanța. Pentru această prezentare, ministrul a primit felicitările ironice ale premierului:

Mihai Tudose, premier: „Domnule Stroe, felicitări dumneavoastră, echipei dumneavoastră, de asemenea, domnului ministru Nica. Rămâne ca să trecem de nivelul cu cariocile pe hârtie, că până acum proiecte am avut."

Investiţiile au fost de sub 2% din PIB în execuţia bugetară pe 11 luni, publicată de Finanţe, nivel minim pentru ultimul deceniu. Nu am avut niciun kilometru nou de autostradă dat în folosinţă în 2017, de exemplu. Deficitul bugetar s-a dublat şi el faţă de 2016.

Până în noiembrie, cea mai mare scădere de venituri la buget este la impozite şi taxe pe proprietate, iar cele mai mari creşteri, la contribuţiile sociale, generate de salariile majorate. Drept dovadă, cheltuielile cu salarizarea bugetarilor au crescut cu peste 21%.

Deficit de peste 10 miliarde de lei în bugetul general consolidat, în urma măsurilor luate de Guvern
Deficit de peste 10 miliarde de lei în bugetul general consolidat, în urma măsurilor luate de Guvern
VIDEO PROTVPLUS.RO
BREAKING NEWS
Atac în Germania, soldat cu 2 morți și 2 răniți
Grindeanu: Abia am reuşit să o conving pe soţie că salariu am 8.000 lei şi nu 10.000 euro
Judecătoarea Elena Burlan de la Tribunalul Bucureşti, trimisă în judecată pentru luare de mită
Un învățător din Botoșani este acuzat că a strâns de gât un elev de clasa I
Un bărbat a murit şi doi au fost răniţi într-un accident provocat de o persoană cu probleme psihice
Adina Florea, interviu la CSM: ”Dacă mă numește domnul președinte, voi merge la DNA”
protest
Proteste anunțate duminică, în Piața Victoriei, împotriva OUG privind legile justiției
Bărbat în stare gravă la spital, după ce a intrat violent în stâlpul unui pasaj din București
Concurs pentru secţia de investigare a magistraţilor: ”M-am înscris dintr-un impuls”
Ținut în captivitate toată viața, un urs de la Grădina Zoologică din Neamţ va fi eliberat în natură
La un pas de o tragedie de proporții în Timișoara. Scene de haos după ce un hotel a luat foc
Ce alcoolemie avea în sânge un șofer de TIR oprit de polițiștii de la rutieră