Activitățile cu peste 1.000 de oameni, interzise din cauza coronavirusului. Cursuri suspendate la „Carol Davila”

×
Codul embed a fost copiat

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise în România, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat.Totodată, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a decis, duminică, suspendarea cursurilor până la 31.03.2020. 

-► CITIȚI în acest articol: comunicatul oficial de presă al autorităților despre noile măsuri privind coronavirusului!

Pe de altă parte, secretarul de stat din ministerul de Interne, Raed Arafat anunță că Executivul va da o hotărâre de Guvern prin care carantina va fi decontată de autorități.

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise în România. Dacă participă, însă, mai puţin de 1.000 de persoane, decizia interzicerii unei astfel de activităţi va fi luată la nivel local. Măsura este valabilă până la 31 martie şi poate fi prelungită.

Arafat a mai precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus.

Citește și
Bookfest 2020
Târgul de carte Bookfest Timișoara 2020 a fost anulat din cauza coronavirusului
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie.

Raed Arafat a subliniat că românii carantinaţi în alte ţări nu vor mai sta în izolare în cazul în care vin acasă, dacă au certificat medical că nu sunt infectaţi.

Acesta a atras atenţia că nu se eliberează certificate medicale pentru cei care nu au coronavirus. "Unităţile sanitare nu testează persoanele sănătoase", a spus Arafat.

Totodată, cei aflaţi în carantină şi care vor să plece în străinătate nu pot părăsi domiciliul, a adăugat el.

Şcolile în care va fi depistat cel puţin un caz de coronavirus vor fi închise, conform unei proceduri adoptate de autorităţi, a mai spus Arafat.

De asemenea, șeful DSU a reamintit recomandările privind evitarea călătoriilor efectuate de către cetăţenii aflaţi în România către zonele afectate de virus - dar şi cele ale românilor din zonele afectate către România, arătând că aceştia din urmă i-ar putea pune în pericol de infectare pe cei dragi.

"Continuăm şi insistăm pe recomandarea ca cetăţenii români să evite călătoria în zonele afectate. Cei aflaţi în zonele afectate să evite călătoria către România. Recomandăm evitarea şi limitarea deplasărilor din zonele afectate către ţară", a afirmat Arafat într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

El a spus că aceasta este o situaţie temporară.

Arafat a reiterat că un cetăţean român care vine din zonele afectate va intra în carantină sau izolare.

Secretarul de stat a atenţionat asupra faptului că este de domeniul 'penal' ca o persoană care vine în România să ascundă că a călătorit dintr-o ţară afectată de coronavirus, încălcând astfel legea şi îmbolnăvind şi alte persoane.

El a mai amintit că cei care au încălcat regula au primit amenzi până la 20.000 de lei.

La Sala Palatului, evenimentele programate în acesta lună au fost amânate sau chiar anulate. În privința mall-urilor și centrelor comerciale, autoritățile spun că au același regim ca până acum.

În cazul pacienților care vor sta în carantină, autoritățile se angajează să le deconteze cheltuielile făcute în perioada de izolare.

Procedura de închidere a școlilor

 

Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență a stabilit și procedura de închidere a școlilor. Raed Arafat precizează că unitățile de învățământ își pot suspenda cursurile și dacă nu sunt cazuri de infecție cu COVID-19.

Institutul Național de Sănătate Publică a aprobat procedura și criteriile de suspendare a cursurilor în școli, dacă apare cel puțin un caz confirmat de infecție cu coronavirus.

Dar atenție! Autoritățile locale pot lua în calcul și alte criterii decât cele medicale pentru întreruperea orelor. Gândiți-va la situația când într-o comunitate ar reveni, în sânul familiilor, un val de români din zone cu focare infecțioase. Și cât de rapid ar fi efectul de contagiune, dacă toți copiii ar merge la grădiniță și la școală.

Deocamdată s-a închis doar liceul din Timișoara, unde au fost confirmate 3 cazuri.

Monica Anisie, ministrul Educației: "Fac un apel la calm, pentru că deocamdată nu este o situație de urgență, prin urmare părinții își duc copii la școală, la creșă și așa mai departe''.

Și totuși, Universitatea de Medicină din București își suspendă toate cursurile, examenele și lucrările practice de luni până la finalul lunii. Oricum studenții de la medicină nu mai puteau face practică în spitale în următoarea perioadă.

Pe aeroporturi, situația este și ea în schimbare. Două companii - Wizz Air și Blue Air - au anunțat că anulează mai multe zboruri spre nordul Italiei.

Între timp, pasagerii care sosesc din regiunile Lombardia, Venetto și Emilia Romagna se vor autoizola la domiciliu timp de 14 zile împreună cu membrii familiei care locuiesc la aceeași adresă. Pentru informații suplimentare, aceștia au la dispoziție un număr ”tel-verde” la care pot sună nonstop.

Măsuri fără precedent se iau și în sistemul penitenciar, unde în prezent sunt închiși peste 20.000 de deținuți. Rudele lor vor avea interdicția de a pătrunde în sectoarele de vizită, dacă prezintă simptome specifice sau dacă au fost de curând în țările în care s-au înregistrat cazuri de infecții cu noul coronavirus.

Duminică au avut loc declarații de presă susținute de secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, referitoare la gestionarea situației privind noul Coronavirus (COVID-19).

Sinteza declarațiilor secretarul de stat în MAI Raed Arafat:

- S-a aprobat procedura de suspendare a activițății din unitățile de învățământ în cazul aparițiilor situațiilor de coronavirus.

- Se iau măsuri de întrerupere a activităților când sunt mai mult de 1000 de persoane.

- Este o măsură preventivă, dar necesară. Ne-am uitat și al alte măsuri luate în alte țări. 

- Mai este încă o măsură aprobată: sistarea până la 31 martie a activității studenților precum și a  vizitatorilor în unitățile medicale. Multe spitale au amfiteatre și studenții vin în număr mare.

- Mai sunt și alte decizii. Referitor la cetățenii români carantinați în alte țări, nu li se impune o nouă măsură de carantinare la întoarcerea în țară.

- Unitățile medicale s-au confirmat cu mai multe cereri de la cetățeni care doreau să obțină certificat că nu sunt infectați. Nu emit certificate la cerere, că nu sunt bolnavi.

- Persoanele aflate în izolare la domiciliu și care doresc să plece în străinătate, li se va interzice plecarea în străinătate. Dacă ai intrat în izolare 14 zile, atunci rămâi în izolare 14 zile.

- Miisterul Sănătății va lărgi baza locurilor unde se pot face teste pentru coronavirus. 

- Referitor la decontarea cheltuielilor legate de carantină există deja un proiect de ordin de ministru. 

Sinteza declarațiilor secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan:

 - Deciziile în cazul evenimentelor sub 1000 de persoane vor fi nuanțate și se vor aplica anumite criterii de evaluare a riscului astfel încât să avem o bază obiectivă în stabilirea acestor decizii.  

- În primul rând se va lua în considerare densitatea mulțimii, deci raportul dintre numărul de participanți la evenimentul respectiv și suprafața sau spațiul în care acești participanți se găsesc.

- Va fi luată în vedere natura acestui eveniment și natura contacților, pentru că este o diferență: dacă este vorba despre copii, adolescenți, adulți și așa mai departe.

- De asemenea, se ia în considerare dacă participanții sunt înregistrați dinainte sau nu, dacă avem de-a face cu participanți în număr semnificativ a căror proveniență nu o cunoaștem.

- Vom lua în vedere posibilele expuneri la coronavirus anterior evenimentului și riscul ca să vină din zone afectate. Va fi luată în considerare vârsta pacienților, având în vedere că pacienții în vârstă, datorită co-morbidităților probabile pe care dânșii le au, să fie mai sensibili la această infecție.

- Foarte important este și scopul sau tipul acestei activități, existând diferențe din punct de vedere epidemiologic între manifestările de tip sportiv, politic, cultutral, religios și așa mai departe.

- Este de luat în calcul, de asemenea, durata și modul călătoriei prin care participanții ajung la acest eveniment, de unde vin și pe ce cale.

- Toate aceste criterii sunt expuse într-un tabel prezent la Direcțiile de Sănătate Publică, prin care se poate calcula un scor de risc. Se identifică 3 nivele de risc: scăzut, moderat și ridicat.

- În cazul unui risc scăzut, evenimentul poate avea loc.

- În cazul unui risc moderat, va avea loc o evaluare punctuală realizată de experți la fața locului în raport cu fiecare eveniment în parte.

- În cazul unui risc evaluat la mai mult de 20 de puncte, evenimentul nu are loc, se suspendă.

- Ieri au fost înregistate 89 de apeluri la 112 legat de coronavirus. Cele mai multe au fost din București, 14.

 - La nivel național au fost confirmate 13 cazuri de coronavirus, iar 4 sunt deja vindecate. Cei mai mulți pacienți nu prezintă simptome.

- Populația vulnerabilă este formată din persoane de peste 60 de ani care au boli asociate.

Comunicat oficial de presă privind situația coronaviruslui în România, duminică, 8 martie

 

”Începând de astăzi, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale. Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației. De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

Vă informăm că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.

Reiterăm faptul că nu se eliberează certificate medicale de “om sănătos” și că pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virsul COVID – 19 (coronavirus).

Până astăzi, 8 martie, la nivel național au fost confirmate 13 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 13 cetățeni care au contactat virusul, 4 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Starea de sănătate a pacienților internații este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12734 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. Se observă o ușoară scădere atât a numărului persoanelor aflate în carantină instituționalizată, cât și a celor aflate si în izolare la domiciliu, ca urmare a împlinirii termenului de 14 zile de la intrarea în aceste proceduri pentru persoanele care au venit în țară începând cu 22 februarie a.c.

În cursul zilei de ieri, 7 martie, au fost înregistrate 89 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 669 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.

Astfel, până la data de 7 martie 2020, au fost raportate 7264 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.”

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor 

*conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE - https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 6-7 martie

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Oficiali britanici: Epidemia de coronavirus ar putea provoca 100.000 de decese în Regatul Unit
Oficiali britanici: Epidemia de coronavirus ar putea provoca 100.000 de decese în Regatul Unit

Guvernul britanic lucrează cu estimarea potrivit căreia noul coronavirus ar putea provoca moartea a circa 100.000 de persoane în Regatul Unit, a informat duminică publicaţia The Sunday Times.

Târgul de carte Bookfest Timișoara 2020 a fost anulat din cauza coronavirusului
Târgul de carte Bookfest Timișoara 2020 a fost anulat din cauza coronavirusului

Consiliul Director al Asociației Editorilor din România a decis anularea celei de-a 9-a ediții a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, programată în perioada 12 – 15 martie 2020.

Meciurile de fotbal din Liga I se vor disputa fără spectatori din cauza coronavirusului
Meciurile de fotbal din Liga I se vor disputa fără spectatori din cauza coronavirusului

Meciurile de fotbal din Liga I se vor disputa cu porţile închise începând de duminică, 8 martie, a declarat secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, din cauza răspândirii virusului COVID-19.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.