Decizie șoc în România: autorul crimei pentru care Țundrea a stat închis nevinovat 12 ani, eliberat după 5 ANI

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 19 Septembrie 2017 17:55
Categorie: Actualitate
Marcel Tundrea

Gheorghe Avram, autorul crimei pentru care Marcel Țundrea a stat închis nevinovat timp de 12 ani, va fi eliberat după ce a executat 5 ani din pedeapsa de 25 de ani primită în 2012.

Decizia Tribunalului din Gorj este definitivă, iar Gheorghe Avram va fi pus în libertate marți seară.

Condamnarea lui Gheorghe Avram

În 29 martie 2012, Gheorghe Avram a fost condamnat la 25 de ani de detenţie de magistraţii Curţii de Apel Craiova, care i-au mărit astfel pedeapsa cu trei ani faţă de sentinţa iniţială, dispusă de Tribunalul Gorj.

Decizia a fost atacată cu recurs de Gheorghe Avram la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a decis definitiv condamnarea lui la 25 de ani de închisoare, menţinând astfel decizia Curţii de Apel Craiova.

Gheorghe Avram a fost trimis în judecată în martie 2011, după ce anchetă a fost instrumentată de Parchetul instanţei supreme, sub coordonarea directă a lui Marius Iacob, procuror şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme.

Cazul Marcel Țundrea, omul care a stat 12 ani în pușcărie nevinovat

Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a executat 12, timp în care a făcut nenumărate demersuri pentru a arată că este nevinovat, el fiind acuzat de viol şi omor.

Presupusa victimă a fost o fată de 14 ani, din satul Pojogeni, lângă Târgu Cărbuneşti, găsită decedată pe malul unui pârâu în iunie 1992, Ţundrea fiind considerat atunci principalul suspect.

Un test ADN realizat în anul 2004 a evidenţiat faptul că nu Marcel Ţundrea a violat-o pe minoră de 14 ani, testele ştiinţifice ulterioare indicându-l pe Gheorghe Avram ca autor al faptelor respective. Cei doi sunt din acelaşi sat, iar într-o perioada au fost colegi de celulă în Penitenciarul Târgu Jiu, Avram fiind condamnat pentru alte infracţiuni violente, inclusiv crimă, produse după întemniţarea lui Ţundrea.

Marcel Ţundrea a murit pe 18 ianuarie 2007, el declarând de mai multe ori înainte de a decedă că, în opinia să, adevăratul autor al faptelor de la Pojogeni este Gheorghe Avram. El îşi argumenta afirmaţiile prin discuţiile personale avute cu Avram, dar şi prin faptul că până la arestarea lui Avram s-au mai produs la Pojogeni alte fapte violente, inclusiv crime, lucrurile revenind la normal doar după arestarea celui condamnat acum la 25 de ani de închisoare.

În România, în mod oficial, primele teste ADN în cauze penale s-au făcut după 2002, astfel încât la dată pronunţării hotărârii în cazul Ţundrea, constatată ulterior că fiind o eroare judiciară, instanţele au fost în imposibilitatea de a administra această proba, arată Parchetul ICCJ.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetului instanţei supreme au preluat de la Parchetul Tribunalului Gorj cauza privind violul şi crimă comise în 16 iunie 1992.

În urmă cercetărilor făcute atunci de Procuratura Judeţeană Gorj şi Inspectoratul de Poliţie Gorj, în 9 noiembrie 1992 a fost trimis în judecată Ilie Marcel Ţundrea, pentru omor calificat şi viol.

Ţundrea a fost condamnat în 1993 la 25 ani de închisoare, din care a executat 12 ani, el susţinând atât în timpul cercetărilor, cât şi în detenţie că este nevinovat.

În 17 septembrie 2004, Tribunalul Braşov a admis cererea de revizuire formulată de ţundrea, a anulat sentinţa din 18 mai 1993 a Tribunalului Gorj, rămasă definitivă în 27 noiembrie 1997, şi a dispus achitarea acestuia pentru viol şi omor calificat.

După rămânerea definitivă a hotărârii de achitare a lui ţundrea, dosarul a rămas cu autor nedescoperit, competenţă continuării cercetărilor ţinând de Parchetul Tribunalului Gorj.

În 10 iunie 2010, procurorului general al Parchetului instanţei supreme a dispus preluarea cauzei de la Parchetul Tribunalului Gorj.

În urma cercetărilor făcute de procurorii Parchetului instanţei supreme, în 14 martie 2011 a fost trimis în judecată Gheorghe Avram, arestat în altă cauza, tot pentru omor calificat.

Totodată, procurorii au constatat încetarea urmăririi penale faţă de Gheorghe Avram pentru viol, întrucât a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale.

Procurorii arătau că, având în vedere faptul că existau suficiente indicii că autorul crimei putea fi Gheorghe Avram, după începerea urmăririi penale “în rem”, în 15 iunie 2010, a fost dispusă o constatare tehnico-ştiinţifică genetică.

În urmă rezultatelor expertizei genetice, în 15 decembrie 2010 procurorii au început urmărirea penală în cazul lui Gheorghe Avram, fiind trimis în judecată în martie 2011.

În 27 noiembrie 1997, instanţa supremă l-a condamnat definitiv pe Ţundrea pentru omor calificat.

Marcel Tundrea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Gheorghe Avram Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Criminalul pentru care Tundrea a stat inchis nevinovat face 25 de ani de inchisoare
Criminalul pentru care Tundrea a stat inchis nevinovat face 25 de ani de inchisoare
Autorul crimei pentru care Marcel Tundrea a facut inchisoare pe nedrept, condamnat la 22 de ani
Autorul crimei pentru care Marcel Tundrea a facut inchisoare pe nedrept, condamnat la 22 de ani
Din acuzator, in acuzat. Procurorul din cazul Tundrea a ajuns sa dea explicatii judecatorilor
Din acuzator, in acuzat. Procurorul din cazul Tundrea a ajuns sa dea explicatii judecatorilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
pisica salvată
Pisoi căzut într-un puț adânc de 6 metri, salvat de pompieri
Moineștiul, îngropat de gunoi de 2 luni după ce a adunat datorii de 800.000 de €
S-a grăbit să prindă un TAXI, dar a fost lovită în plin de un șofer în Târgovişte
Mii de oameni au manifestat în țară pentru susținerea Laurei Kovesi. ”Le este frică de ea”
Taxi spulberat de tren, la Orșova. Unul din pasageri a murit
Ce spune ministrul Apărării despre desființarea scutului de la Deveselu
Regele Carol al II-lea şi Voievodul Mihai în trăsură
Osemintele Regelui Carol al II-lea, aşezate în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş
Prima declaraţie făcută de medicul care a parafat desfăşurarea unui studiu bizar în Ilfov
Hoțul care a furat labradorul s-a văzut la ProTV și a sunat stăpânul: ”Alo, eu sunt ăla”
Sute de persoane la manifestaţia din Piaţa Victoriei pentru susţinerea Laurei Kovesi
Facebook și Google se unesc împotriva mesajelor anti-vaccin. Măsurile anunțate
A căzut cu maşina de pe un pasaj, a picat pe roți și a ieșit singur din autoturism