Reacții după sentințele din dosarul Colectiv: „S-a înfăptuit justiția, dreptate n-o să se facă niciodată”
După nu mai puțin de 6 ani de la tragedia din Clubul Colectiv a venit condamnarea definitivă a celor vinovaţi pentru moartea brutală a 65 de tineri şi schilodirea multor alţii.
12 persoane, în frunte cu primarul de atunci al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, vor face puşcărie. Pedepsele au fost însă micșorate, față de cele date în prima instanță. Piedone va face 4 ani de închisoare, în loc de opt. Cel mai mult a primit unul dintre patronii clubului, 11 ani şi 8 luni.
Cristian Popescu-Piedone: „Am luat-o ca atare, mi-am făcut bagajelul, mă duc şi mă predau. Adevărul va ieşi la iveală. Cristian Popescu Piedone condamnat azi la 4 ani de închisoare ar fi lăsat capul în jos. Nu! Îl ţin şi mai sus! Dacă ei cred că eu Piedone le-am omorât copiii, aşa să le ajute Dumnezeu. Mă voi întoarce! Nu voi înceta să lupt.”
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Adrian Albu, supraviețuitor Colectiv: „S-a înfăptuit justiția, dreptate n-o să se facă niciodată. Pentru 65 de oameni care au murit până la final, 10 ani pedeapsa cea mai mare mi se pare mică. Pentru că au murit oameni! De tot, nu se mai întorc! Cei care intră în închisoare se întorc acasă după 10 ani.”
Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv: „Este înnebunitor să vezi cum justiția amână din lună în lună, din săptămână în săptămână, mereu avem scuze. Dacă justiția consideră că moartea a 65 de oameni înseamnă pedepse cât mai mici, eu nu mă pot opune.”
Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv: „Nu se face neapărat dreptate, că nu are cum să se facă pentru morții și supraviețuitorii și rudele celor de la Colectiv, pentru cei decedați dreptatea nu mai poate fi făcută în viața asta, dar justiției da care este foarte blândă cu funcționarii publici.”
Șase ani de procese, 2 instanțe de judecată, 4 amânări ale sentinţei finale şi acum magistraţii au hotărât cum să plătească cei vinovaţi pentru moartea tinerilor din Clubul Colectiv. În total, cei 8 care au pedepse cu executare au adunat 61 de ani de detenţie. 65 de suflete s-au stins din cauza incendiului, din care 26 în acea noapte, când în club cânta formaţia Goodbye to Gravity. 185 de oameni au fost arşi, mulţi rămânând cu sechele pe viaţă.
Prima instanţă a fost dură cu inculpaţii, 13 ani de puşcărie fiind cea mai mare pedeapsă, însă la apel, magistraţii au înlăturat consecinţele deosebit de grave ale faptelor inculpaţilor, iar condamnările au fost mai mici.
În aceste condiţii:
Cristian Popescu-Piedone, în 2015 fost primar al sectorului 4, a primit 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. În plus nu va putea fi ales în funcții publice timp de 5 ani.
Cele mai mari pedepse le-au primit cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni închisoare. Costin Mincu a primit 8 ani de închisoare, iar Paul Gancea va sta după gratii 6 ani și 4 luni. Toți pentru ucidere din culpă.
Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au fost condamnaţi la câte 6 ani și 10 luni închisoare
Cristian Nită, director al firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani.
George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsuri au primit câte 8 ani şi 8 luni de pușcărie.
Patronii clubului, Primăria, ISU şi firma de artificii trebuie să plătească, în solidar daune morale şi materiale de zeci de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015 din clubul Colectiv. De asemenea trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizarea persoanele decedate şi rănite.
Tragedia din noaptea de vineri 30 octombrie 2015, care a șocat întreaga Românie, a avut loc în incinta Clubului Colectiv, situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity.
Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului, după ce scânteile au aprins buretele poliuretanic folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Modul în care au gestionat autorităţile întreaga situație a provocat ulterior proteste masive, în urma cărora au demisionat Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Procurorii mai au deschise două anchete privind modul în care au intervenit pompierii în acea noapte, dar şi cum au gestionat ulterior autorităţile îngrijirea răniţilor. Mulți au fost răpuși de infecțiile din spitalele românești.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: incendiu, Cristian Popescu Piedone, colectiv, sentinte,
Dată publicare:
12-05-2022 19:09