Din elicopter, cursul Dunării de la noi pare pregătit pentru viitura care vine. Șeful Mediului: Mă aștept să nu avem probleme
Autoritățile au inspectat luni cursul Dunării, în căutarea punctelor vulnerabile în fața viiturii așteptate la sfârșitul acestei săptămâni.
Ministrul Mediului a anunțat că fluviul va atinge vârful de debit în acest weekend și că există unele zone critice, unde trebuie luate măsuri suplimentare de protecție. Experți de la Apele Române și reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență au monitorizat situația pe teren.
Potrivit autorităților, viitura de pe Dunăre se va apropia de țara noastră la sfârșitul acestei săptămâni, iar debitul fluviului va fi de până la 8000 de metri cubi pe secundă, mai mic decât cel așteptat inițial, de 13.000 de metri cubi pe secundă, care ar fi putut crea probleme uriașe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar și așa, toată lumea este în alertă. Ministrul Mediului a inspectat din elicopter mai multe zone de pe cursul Dunării.
Prima oprire a fost la hidrocentrala de la Porțile de Fier 1. Apoi, delegația a ajuns la Bistreț, în județul Dolj, o zonă cu un potențial pericol de inundații, în cazul unei viituri puternice.
La 15 kilometri de locul unde Dunărea a rupt digul în 2006 s-a format un centru operațional de intervenții. Măsurătorile la zi arată că debitul Dunării este în creștere pe multe sectoare, dar și că o viitură ar putea crea probleme în anumite zone.
Saci de dormit, saltele și veste de salvare sunt pregătite pentru a fi împărțite în caz de nevoie. În total, în zonele inundabile din Dolj, peste 500 de metri de bariere de aluminiu sunt gata pentru a fi puse în calea apelor. Acum, însă, debitul așteptat este mai mic.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Ne-am asigurat ca volumul debitului pe care îl așteptăm în data de 28 sau 29 de 8 până la 9 mii de metri pe secundă este gestionabil. Mă aștept să nu avem probleme, în sensul în care toate digurile de apărare să își facă treaba și să nu avem nicio localitate afectată."
Autoritățile urmăresc și situația de la vecinii unguri, unde săptămâna trecută au avut loc inundații puternice.