Dunărea face prăpăd în Ungaria. Debitul fluviului a ajuns la 8.500 metri cubi pe secundă. Faza critică, atinsă
Faza critică a viiturii de pe Dunăre a fost atinsă la vecinii unguri. În Budapesta, fluviul a ajuns la aproape 8.500 de metri cubi pe secundă.
Zeci de case și străzi au fost inundate în multe localități din apropiere, printre care și Kișmaroș. Militari, pompieri și voluntari au ridicat diguri din saci cu nisip sau cărămizi.
La 40 de km de Budapesta, oamenii au văzut cum apa creștea de la o oră la alta. Zeci de locuințe au fost inundate. Localnicii, ajutați de forțele de ordine au ridicat diguri în zonele amenințate de ape.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Localnici: „Ne chinuim cu apele. Încercăm să ținem apa departe de stradă”.
Localnic: „Oamenii au ajutat mult. Au fost soldați. A fost fantastic”.
Tamaș Zsíros, comandant - sergent major: „În primele două zile situația a fost mai serioasă pentru că viitura devenea tot mai mare, iar noi doar am așteptat să vedem rezultatul. Am construit un dig pentru a salva restul localității, așa că în sfârșit digul este destul de puternic ca să reziste”.
Apa era atât de mare, încât oamenii au avut nevoie de bărci. În unele cartiere din nordul Budapestei, accesul a fost restricționat.
Fulop Gergely, purtătăor de cuvânt al poliției din Budapesta: „În acest moment ne aflăm într-o zonă închisă. Nimeni nu poate intra aici fără acordul poliției. Doar oamenii care lucrează pentru protecția împotriva inundațiilor au voie sau cei care locuiesc aici”.
Autoritățile din Budapesta spun că punctul critic a fost atins, iar de acum înainte se așteaptă ca apele să se retragă.
Dunărea ar putea ajunge la un nivel normal în cinci zile, totuși oficialii rămân în alertă, pentru că o ploaie puternică ar putea să înrăutățească situația.