Cum arată Budapesta după ce a fost inundată de Dunăre. Imagini dramatice din capitala Ungariei. GALERIE FOTO
Budapesta resimte efectele ciclonului Boris, Dunărea a ieșit din matcă și a ajuns chiar la clădirea Parlamentului, pe măsură ce nivelul apei continuă să crească. Capitala Ungariei se pregătește de cele mai mari inundații din ultimul deceniu.
Unele drumuri, gări și feriboturile de-a lungul fluviului au fost închise au fost închise pe măsură ce nivelul Dunării a crescut în mod constant de joi până vineri. Prim-ministrul Viktor Orban a avertizat că inundațiile vor atinge punctul culminant în oraș pe 21 septembrie.
Dunărea aproape a atins punctul maxim în Budapesta, ajungând vineri până la clădirea Parlamentului Ungariei, potrivit presei locale. Falezele cele mai frecventate de turişti sunt acoperite de apele revărsate ale fluviului,, însă asta nu îi opreşte pe curioşi, vizitatori şi localnici, să se apropie de zonele inundate, transmite Agerpres.
Mii de persoane aşteptau încă de vineri dimineaţă viitura anunţată pe fluviul ce străbate Budapesta, podurile şi zonele mai înalte ale falezelor fiind pline mai ales de turişti. În anumite locuri, accesul spre faleză este destul de dificil, pentru că străzile apropiate de albia Dunării sunt inundate, zonele respective fiind închise. Apa a înghiţit semafoare şi indicatoare rutiere, semnul cel mai clar că fluviul este cu mult peste cota de inundaţie.
Terase altădată pline, aflate în locuri simbolice ale oraşului, sunt complet înconjurate de apă, care a ajuns chiar la zidurile unor clădiri istorice celebre, precum Palatul Parlamentului.
????????#Budapest, #Hungary, severe flooding
September 19
⚠️#Danube River has overflowed its banks and flooded the Hungarian Parliament. Water levels are expected to peak today-tomorrow❓Are we really going to keep watching this or will we pool the scientific potential of humanity? https://t.co/bUGxeNoCQa pic.twitter.com/51GbVpfAcM
— Irene (@irene_makarenko) September 20, 2024
„Este imposibil să mai faci o poză cu Parlamentul de jos, din cauza apei care acoperă complet faleza. O să încercăm să fotografiem de pe celălalt mal. Este o clădire superbă, sperăm ca inundaţiile să nu facă pagube mari”, s-a îngrijorat o turistă din Italia.
Mulţi turişti au fost luaţi prin surprindere de agitaţia din oraş, de numărul mare de forţe de ordine şi echipe de protecţie civilă vizibile la tot pasul. În ceea ce-i priveşte pe localnici, aceştia spun că s-au mai întâlnit cu astfel de situaţii şi nu sunt în pericol.
„În urmă cu vreo zece ani a mai fost Dunărea atât de mare, dar nu ne facem griji. S-au luat măsuri, s-au instalat diguri peste tot unde sunt probleme. Oraşul este destul de bine apărat, sunt doar unele zone mai joase care sunt afectate. Poate în zonele rurale sunt probleme mai mari”, a spus o localnică.
Vízállásjelentés.#danube #budapest pic.twitter.com/Bar3YMcI08
— DetteSz ???? (@DetteSzilagyi) September 20, 2024
Budapesta ar putea fi lovită de cele mai puternice inundații din ultimul deceniu
Primarul Budapestei, Gergely Karácsony, a avertizat că orașul riscă să se confrunte cu cele mai mari inundații din acest deceniu. Se așteaptă ca nivelul apelor Dunării să atingă 8,5 metri în apropierea orașului, transmite Euronews.
În plus, presa locală notează că compania care gestionează alimentarea cu apă potabilă a început să crească cantitatea de clor din rezerva sa pentru a combatele efectele unei eventuale contaminări cu apă din fluviu.
Danube is flooding at Budapest - controlled yet. #Budapest pic.twitter.com/1jfCP5MN1k
— szabolcs.jaray (@JaraySzabolcs) September 19, 2024
Măsuri de apărare împotriva inundațiilor au fost luate de-a lungul a 540 de kilometri de râuri din Ungaria, cu o alertă de gradul trei de-a lungul a 200 de kilometri, a transmis Viktor Orbán. El adaugă că a aprobat deschiderea unui rezervor de urgență de-a lungul râului Leitha.
Restricțiile de circulație, puse în aplicare ca măsură preventivă, ar urma să afecteze zonele Gyor-Moson-Sopron și Komárom-Esztergom riverane Dunării, precum și zonele din curbura Dunării.