Viitura care a inundat Budapesta se apropie de România. Ce se vede pe Dunăre din elicopter. FOTO
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, împreună cu experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai DSU, survolează luni cu un elicopter zone din ţară în care riscul de inundaţii mai mare.
Acţiunea are loc în contextul în care debitul Dunării creşte şi se estimează că viitura va afecta România la sfârşitul săptămânii.
„Viitura se apropie de România. Ministrul Mircea Fechet împreună cu experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, survolează, în această dimineaţă, cu un elicopter, zone din ţară în care riscul de inundaţii mai mare. Acţiunea are loc în contextul în care debitul Dunării creşte şi se aşteaptă o viitură zilele următoare”, arată Ministerul Mediului într-o postare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le vom verifica, şi acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm şi se vor face verificările în teren, la faţa locului. Prima oprire a fost la Porțile de Fier. Am discutat cu specialiştii de aici care este situaţia digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susţină. Monitorizăm în permanenţă tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiştii de la fiecare SGA sunt pregătiţi să intervină în orice moment şi, de asemenea, urmărim şi ce se întâmplă cu evoluţia debitului Dunării şi în ţările vecine”, a precizat Mircea Fechet.
Potrivit Ministerului Mediului, autorităţile sunt în alertă, iar echipele ANAR au pregătit mii de saci de nisip pentru a răspunde rapid situaţiei.
„Se estimează că viitura va afecta România la sfârşitul săptămânii, iar măsurile proactive sunt esenţiale. Aceste inundaţii sunt cele mai severe din ultimele două decenii în Europa Centrală. Ele au cauzat daune considerabile, inclusiv distrugerea de poduri şi acoperirea oraşelor cu noroi. România se pregăteşte să facă faţă acestei crize cu o coordonare eficientă între instituţii”, mai arată ministerul.
Dunărea a inundat Budapesta și alte localități din apropiere, săptămâna trecută. Apele au început acum să se retragă din capitala Ungariei.
Viitura, spun autoritățile de la Budapesta, va ajunge marți în Serbia, iar spre finalul săptămânii, în România.
Sursa: News.ro
Etichete:
Dată publicare:
23-09-2024 12:24