De trei ori mai multe cereri de cumpărare pentru acțiunile Hidroelectrica, în raport cu oferta. Ce urmează
Interes uriaș pentru cumpărarea de acțiuni Hidroelectrica. Cererea de acțiuni este de trei ori mai mare față de tranșa alocată inițial persoanelor fizice.
Până astăzi, doritorii au avut și o reducere de 3% a prețului. Peste două săptămâni, compania de stat va fi listată la Bursa de Valori București, fiind cea mai mare listare de până acum din România.
În primele cinci zile de ofertă publică, procentul de subscriere a depășit 300%. Asta înseamnă că cererea de acțiuni este deja de trei ori mai mare față de oferta pentru persoanele fizice.
Cererea mare ar putea duce la majorarea tranșei pentru persoanelor fizice, anunța la debutul ofertei conducerea Hidroelectrica.
Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica: „Am luat decizia ca tranșa de retail, adresată practic oricăruia dintre dumneavoastră, să fie una foarte generoasă, 15% din oferta Fondului Proprietatea , iar dacă cererea este una foarte ridicată se poate majora acest plafon până la 20%.”
Oferta se încheie pe 4 iulie. Până atunci, doritorii încă mai pot cumpăra acțiuni, însă fără reducerea de 3% valabilă până acum.
Sunt două variante pentru a subscrie la oferta Hidroelectrica. Puteți în primul rând să deschideți un cont de investiții la un broker. Acest proces poate să dureze, dar a doua soluție e mai rapidă. Puteți merge la una din băncile acceptate: BCR, BRD ori Banca Transilvania, unde puteți depune o cerere pentru a cumpăra acțiuni, care va fi procesată pe loc. Micii investitori pot cumpăra pachetul minim de 50 de acțiuni, cu 5.600 de lei.
După încheierea ofertei, Hidroelectrica va fi listată la Bursa de Valori București pe 12 iulie, cu simbolul H2O. Ca și în cazul altor companii listate, prețul acțiunilor poate să scadă sau să crească în funcție de cerere și contextul economic și politic.
Radu Puiu, analist XTB: „Sunt cei care posibil să dorească doar să marcheze profituri, până se echilibrează puțin structura pieței între cei care au caracter speculativ și cei care doresc să dețină pe termen mai lung, există această oscilație care poate să fie destul de mare. Mai ales cei începători se pot speria, pentru că pot apărea diferențe destul de mari de preț de la o zi la alta.”
Sunt scoase la vânzare 78 de milioane de acțiuni, din pachetul Fondului Proprietatea. Statul nu vinde acțiuni și rămâne acționar majoritar, cu peste 80% din total.