Care sunt riscurile pentru micii investitori care cumpără acțiuni la Hidroelectrica
Prima zi de vânzare a acțiunilor Hidroelectrica le-a atras multor români atenția. Aproape o treime din tranșa alocată persoanelor fizice în cadrul ofertei publice inițiale a fost deja subscrisă.
Ar fi cea mai mare listare din istoria bursei românești, și chiar din Europa, în acest an, spun specialiștii, fiind vorba de principalul producător de energie electrică de la noi din țară. De aici și interesul mare.
Ce înseamnă această etapă? Ce înseamnă oferta publică inițială?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alin Brendea, directorul unei companii de brokeraj: „Practic ne situăm în etapa în care toți cei care doresc să cumpere aceste acțiuni își exprimă această dorință plasând așa numite ordine de cumpărare pentru acțiunile Hidroelectrica. La finalul ofertei vom vedea câte acțiuni sunt subscrise, vom afla prețul la care se va cumpăra și, de asemenea, și cantitatea de acțiuni pe care fiecare investitor o va achiziționa”.
Ce riscuri există pentru micii investitori?
Alin Brendea, directorul unei companii de brokeraj: „Orice investiție financiară presupune și riscuri. În cazul Hidroelectrica, probabil riscul mai important care poate apărea este riscul de piață al prețului de tranzacționare. Prețul de tranzacționare este influențat zi de zi de diverse informații și de multe ori nu doar de informații care țin de companie, ci și de mediul economic, politic. Deci este un preț care este greu să fie prevăzut de pe o zi pe alta. Din punctul meu de vedere, fiecare investitor ar trebui să citească prospectul de listare, să-l înțeleagă și, ulterior, singur să tragă concluzia dacă i se potrivește această investiție”.
Aceasta nu este o recomandare de investiție. Ar mai fi de precizat că statul nu vinde nicio acțiune, statul rămâne acționar majoritar, cu peste 80% din acțiuni și statul nu are niciun câștig de pe urma acestei listări.