De ce trebuie să facem analiza de trichineloză după sacrificarea unui porc. Boala poate produce complicații grave și deces
Cu două zile înainte de Ignat, când în numeroase gospodării se sacrifică porcul, medicii veterinari insistă ca fiecare să ducă la analize carnea înainte de consum.
O familie întreagă din județul Sălaj a ajuns la spital cu trichineloză după ce toți ai casei au mâncat la pomana porcului. Boală infecțioasă poate produce complicații grave și chiar deces.
După sacrificarea unui porc într-o gospodărie din Sălaj, oamenii au mâncat înainte de a face analize.
Andras Hajdu, Medic Veterinar DSV Sălaj: "Era vorba de un porc diagnosticat cu trichineloza, ulterior în gospodăria respectivă s-au mai găsit încă doi porci cu trichineloza, carnea respectivă a fost sechestrata şi confiscată".
O parte dintre membrii familiei, printre care și doi copii, au ajuns la spital. Din fericire, au avut forme ușoare ale bolii.
Rodica Lohan, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Satu Mare: ”S-au prezentat la secţia de Boli Infecţioase cu valori crescute ale temperaturii, uşoare edeme ale feţei şi dureri musculare. S-a confirmat diagnosticul de trichineloză”.
Medicii veterinari atrag atenția asupra riscului la care se expun cei care consumă carne de porc fără a face examenul trichinelosopic. La analiză se duce o bucată din mușchi pentru ca proba să fie relevantă.
În cele mai multe cazuri, animalele nu dau niciun semn de boală.
Valentin Ioan Miron, Medic Veterinar: "Trichineloza este o boală foarte periculoasă la om, în momentul când este infestarea masivă poate fi chiar mortal".
În doar câteva minute, vin rezultatele. O probă costă 40 de lei.
Localnic: "Nu vrem să riscăm în fiecare an aducem la analiză. Se fac analizele și ulterior ești liniștit."
Pe de altă parte, în prezent avem în țară 33 de focare active unde a fost confirmată pesta porcină africană, iar cele mai multe sunt tot în județul Sălaj.
Recent, Marea Britanie a interzis importurile de carne și produse din carne de porc din România din cauza pestei porcine, ceea ce înseamnă o pierdere economică de aproximativ 100 de milioane de euro pe an.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, porc, carne, medici veterinari, trichineloza,
Dată publicare:
17-12-2024 19:21