De ce e importantă legea laptelui, adoptată de parlamentari. Cum sunt păcăliți consumatorii în prezent
După doi ani de dezbateri, parlamentarii au votat proiectul legii laptelui şi produselor lactate. Odată adoptat documentul, comercianții vor trebui să delimiteze clar produsele făcute din lapte 100%, de cele din grăsimi vegetale.
Potrivit inspectorilor pentru protecția consumatorilor, numeroase patiserii, pizzerii şi cofetării nu folosesc frişcă sau brânză, şi îşi păcălesc astfel clienţii.
Legea face clar diferenţa dintre produs care are ca ingredient principal laptele, şi unul care are amestec de lapte şi grăsimi. Acest lucru este deja menţionat pe etichete, dar nu şi la raft. Astfel, o plăcintă care conţine grăsime vegetală nu va mai sta în vitrină lângă una cu brânză din lapte 100%.
Iar cumpărătorii vor fi atenționați explicit ce urmează să cumpere.
Alina Donici, directorul unei companii de lactate: „Fiecare este liber să aleagă ce mănâncă, tocmai de aceea sunt de acord ca toate informațiile să fie trecute pe etichetă, să fie semnalizate un pic mai puternic, ca să nu mai existe niciun fel de confuzie. Și clienții să aleagă în cunoștință de cauză. Cei care vor să mănânce o brânză făcută din tot felul de adaosuri, până la urmă e dreptul lor să o facă. Dar trebuie să știe, asta e cel mai important.”
Totodată, sunt vizate şi specialităţile de patiserie şi cofetărie.
Horia Constantinescu, președintele ANPC: „În ultima perioadă, și mă refer aici la ultimii 4, 5 ani, pe piața românească au fost prezente și sunt prezente produse ce păcălesc în mod flagrant consumatorul și cofetării, patiserii, laboratoare din acest domeniu comercializează produse, pretindeau că utilizează frișcă, în condițiile în care foloseau cremă vegetală și pretindeau că folosesc brânză în condițiile în care foloseau surogatul pe bază de grăsimi vegetale.”
Ce este „Observatorul laptelui”
În acest moment lactatele sunt amestecate în vitrine, în funcție de cum reușește fiecare producător să își negocieze poziția la raft. Fie că vorbim de unt, cremă de brânză și altele asemenea, și nu toate sunt făcute din lapte 100 la sută ca ingredient principal. Iar asta induce consumatorii în eroare, spun autoritățile. Noile modificări legislative, impun comercianților să delimiteze clar produsele din lapte pur de cele care au în compoziție lapte cu adaos de grăsimi ori altfel de proteine vegetale care imită laptele.
Daniel Gheba, deputat USR: „Aici avem și brânza, și untul, crema de unt conține produse din lapte mult mai puțin, având un adaos de grăsimi vegetale. Din ulei de palmier sau din alte grăsimi vegetale.”
Parlamentarii au votat și înființarea ''Observatorului Laptelui'', o platformă care există în alte țări europene de mult timp. Acolo vor fi centralizate toate datele legate de cât lapte produce, procesează și importă România. Un sector care este în creștere, potrivit Institutului Național de Statistică.