Producția de lapte, tot mai afectată de secetă. Telemeaua și cașul au ajuns să coste mai mult decât carnea
Soarele a pârjolit pășunile României, fânul este puțin și scump, iar - nehrănite - vacile și oile dau tot mai puțin lapte.
Încă din luna mai, producția a scăzut, iar fermierii spun că acum a ajuns la jumătate. În piețe, telemeaua și cașul costă mai mult decât carnea.
Ioan Boca din Mureș are peste 300 de vaci de lapte. Le ține cu lucernă și porumb cultivate chiar de el, dar anul acesta hrana este pe terminate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ioan Boca, fermier: „Acum trebuia cosit a treia coasă. La seceta asta, iarba nu rezistă, aici nu e nici 20 la sută din producția care trebuie să fie”.
Paiele pe care le mai are îl ajută doar să țină animalele în viață, nicidecum să obțină lapte de la ele.
Sorin Neamțu, din județul Iași, este nevoit să-și ducă oile și caprele la păscut la peste 20 de kilometri depărtare, unde mai găsesc un pic de iarbă. În iesle, le pune hrana uscată pe care o păstrase pentru iarnă.
Reporter: Aveți de unde cumpăra furaje, la nevoie?
Sorin Neamțu, fermier: Doar din afară, că din țară peste tot e seceta. Mai vindem din animale, le ducem la abator, sacrificăm din ele.
Sunt locuri unde și recolta de porumb este mică.
Citește și Exporturile de porumb ale României ar putea scădea din cauza secetei
Chiar și atunci când seceta încă nu făcuse ravagii, cantitatea de lapte colectată de la fermierii din țară era în scădere. În luna mai, procesatorii au adunat cu 6.500 de tone mai puțin ca anul trecut - o reducere de 5,7 procente. Am importat, în schimb, mai mult - cu 4,8 la sută.
Nicolae Bumb, administrator fabrică de prelucrare a laptelui: „Capacitatea de procesare la fabrica noastră este de 190.000 de litri de lapte. Am ajuns la 90.000 de litri. Este foarte mare problemă cu seceta. Prețul crește pe zi ce trece”.
Prețul crește și în piață. La Iași, cașul se vinde cu 40 de lei, deși în luna mai, costa 25 de lei kilogramul.
Comerciant: „Nouă nu ne convine să dăm mai ieftin, ținem la preț, venim de 2-3 ori pe săptămână, să ne iasă și nouă, cât de cât, cheltuielile”.
Iar unii clienți au ajuns să cumpere brânzeturi la suta de grame, doar de poftă.
Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că laptele s-a scumpit față de anul trecut cu circa 14 procente, iar brânza cu 18.