Avem tot mai puțin lapte de vacă produs în România. Cantitatea colectata scade de la un an la altul.

Astfel, pe rafturi sau în piețe găsim și mai puțină brânză, smântână si iaurt produse la noi în țară. Sătenii nu mai cresc vite, iar producția în ferme e mai scumpă.

Din cauza prețurilor, fermierii le dau animalelor mai puține furaje, așa că și vacile dau mai puțin lapte.

Cantitatea de lapte colectat a scăzut

Specialiștii spun că, din luna aprilie, după ce vacile au început să aducă pe lume viței, oferta de lapte de pe piață ar fi trebuit să crească. Doar că nu se mai întâmplă asa. O demonstreaza și datele Institutului National de Statistică: în aprilie anul acesta, s-a colectat cu 0,5% mai puțin decât în martie și cu 5,6% mai puțin decât in aceeasi perioadă a anului trecut.

În consecinţă, a scăzut şi cantitatea de brânzeturi, de unt, de iaurt și de smântâna produse din lapte românesc.

Otilia Coroamă, producător de produse lactate: „Din cauza vremii, secetei, mâncarea este puțină și, momentan, nu ne permitem să cumpărăm cereale la prețurile acestea. Noi ne producem cerealele, dar s-au terminat”.

Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui: „Au crescut costurile în ferme, s-a scumpit și laptele, materia primă”.

Fabricile de lactate care îşi asigură din surse proprii şi materia primă şi nutreţul vor ajunge să cumpere şi una şi alta, spun producătorii.

Octavia Borici, producător de produse lactate: „În jur de 1.000 de litri avem din producție proprie și în jur de 1.000 de litri mai cumpărăm săptămânal, ca să putem să facem tot felul de produse care se cer pe piață. Laptele e scump. Mâncarea e slabă, laptele o scăzut. Noi aveam și 1.000 de litri zilnic”.

Unii fermieri preferă să-l vândă singuri în piețe

Nici fermierii nu se îndură să-l dea pe nimic la procesatori. Un întreprinzător din Bihor crește 40 de vaci și apoi vinde la piaţă. Litrul de lapte, cu 4 lei, brânza dulce, cu 16, iar smântâna, cu 20.

Reporter: „Vă face concurență laptele din import?”
Samuel Coste, fermier: „Asta, da. Sută la sută. Dacă ar fi să dau la un procesator, laptele-i destul de jos, undeva la un leu 50, am înțeles. E foarte puțin”.

La o fabrică din Sântana, județul Arad, se prelucrează de aproape 30 de ani laptele adunat de la fermele din zonă. Situaţia e din ce în ce mai dificilă.

Grigore Cociș, director de fabrică: „S-au închis centrele de colectare din sate în momentul aderării la UE. Ni s-a cerut să închidem aceste centre, că se oferea un lapte mai greu de controlat. Am rămas cu fermele mici şi mijlocii, care în momentul de față trec printr-o criză datorită preţului la cereale. Se închid pe capete”.

Dacă ar fi să ridice costurile ca să asigure producţia de odinioară, întreprinzătorii ar merge pe pierdere, pentru ca românii nu îşi pot permite să cumpere lactate mai scumpe.