De ce cartoful este alimentul perfect pentru flora intestinală, dar numai dacă este gătit într-o anumită formă
Are puține calorii și hrănește toate bacteriile alături de care trăim. Vorbim despre cartof. Are însă puține calorii doar dacă îl coaceți ori îl fierbeți.
Și hrănește bacteriile dacă e consumat rece.
Explicăm de ce salata orientală este preparatul perfect. Începe ”Doctor de bine”.
V-ați ferit până acum de cartofi pe motiv că îngrașă? Nu neapărat, sau mai bine spus mai puțin decât orice alte produse făinoase (pâine, paste, orez, mămăligă, cereale). Cu 65cal/100g, cartoful este cea mai banală și accesibilă formă de amidon cu absorbție lentă, care ține bine de foame fără risc pentru siluetă - cu condiția să nu fie cartofi prăjiți! Dacă ar trebui să consumăm mai des un preparat, salata orientală ar fi acela. Mai ales în sezonul rece, când avem nevoie de mâncăruri consistente.
Ce ingrediente are salata orientală
În tradiția românească, salata orientală are 4 ingrediente de bază: cartofi, ceapă, măsline și ou fiert. Iar noi o mâncăm ca fel principal sau pe post de garnitură la carne și pește.
În funcție de gusturi şi preferințe, tot salată orientală se numește și dacă are castraveţi murați, ridichi, legume proaspete, fasole verde sau gogoșari.
Indiferent de combinații, salata de cartofi e hrănitoare şi pentru noi şi pentru microbiotă. O parte din amidonul din cartofi recristalizează în momentul în care aceștia se răcesc. Asta înseamnă că nu mai poate fi absorbit, ajunge în colon și se transformă în substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice - responsabile de imunitate, digestie și sănătate. De aici rezultă efectul prebiotic al tuturor carbohidraților consumați reci, indiferent că este vorba de cartofi, paste făinoase sau orez.
Cartoful este un aliment practic şi accesibil, bogat în apă și cu 17% amidon. Ușor de digerat şi de preparat, cartoful este o alternativă la cereale și făinoase, cu mai puține calorii şi fară niciun strop de gluten. Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, față de 70 pentru pâine, paste sau orez. Nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl asociem, indiferent că e vorba de ulei, unt sau brânză. Puneți cartofi în ciorbe și tocănițe, mâncați salată orientală și piure, iar din când în când câte un cartof prăjit. Pentru că o lingură de ulei are 100 calorii.