Cum au ajuns cartofii pe cale de dispariție în România. Nemulțumirile fermierilor

Ultima actualizare: 03-03-2020 20:22

Cartoful românesc este pe cale de dispariţie. Fermierii nu primesc ajutor bănesc de la stat, ca să cultive cartofii pentru consum, aşa că s-au reorientat, mai ales că vremea le-a pus producţia în pericol în ultimii ani.

Aşa se face că importăm masiv din Olanda, Polonia şi Egipt, la preţuri de două ori mai mari şi nu la fel de gustoşi.

Statul român acordă subvenţii pentru cartoful de sămânţă şi acelor fermieri care cultivă cartofi industriali pentru chipsuri.

Mircea Costinaș este în branşă de 40 de ani însă acum aduce soiuri din Olanda şi Germania pentru că cele româneşti nu acoperă necesarul.

La această problemă se adaugă vremea capricioasă, aşa că suprafeţele cultivate cu cartofi în România s-au redus dramatic.

Datele APIA arată că anul trecut aveam 27.000 de hectare, faţă de 54 de mii în 2013.

Producţia din ţară acoperă mai puţin de 40% din necesar, drept urmare românii gătesc cartofi de import. Însă marfa străină nu este suficient verificată, atrag atenţia specialiştii.

Sorin Chiru, directorul Insitutului de Cercetare a cartofului: ''Pot reprezenta surse de apariție a bolilor şi dăunătorilor, uneori chiar de carantină, au făcut mulţi dintre fermierii din ţara noastră să se reorienteze la culturi care se realizează mai uşor şi la care banii vin mai repede."

O salvare ar putea veni de la Institutul de cercetare a cartofului din Braşov, unde au fost create peste 10 soiuri în ultimii 3 ani.

Datele Federaţiei cultivatorilor de cartofi arată că un român consumă în medie 90 kilograme de cartofi pe an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO