Dan Voiculescu nu va petrece sarbatorile in libertate. Ce au gasit procurorii in cartile publicate din penitenciar

Ultimul update: Vineri 16 Decembrie 2016 07:09
Data publicarii: Marti 13 Decembrie 2016 20:44
Categorie: Actualitate
Dan Voiculescu, presedintele fondator al Partidului Conservator

 Ziua de marti nu i-a fost fasta lui Dan Voiculescu, judecatorii nefiind de acord cu eliberarea sa conditionata.

Judecatoria Sectorului 5 a respins, marti, cererea de eliberare conditionata depusa de omul de afaceri Dan Voiculescu, fost senator, care executa o pedeapsa de 10 ani inchisoare primita in dosarul ICA.

Judecatorul a mai decis ca Dan Voiculescu poate depune o noua cerere de eliberare conditionata peste 9 luni, respectiv pe 24 septembrie 2017.

Decizia nu este definitiva, iar Dan Voiculescu poate face contestatie in termen de 3 zile de la comunicare.

Hotararea judecatorului vine dupa ce, pe 28 noiembrie, o comisie de la Penitenciarul Jilava a amanat cu 10 luni discutarea dosarului privind eliberarea conditionata a lui Voiculescu, insa cazul omului de afaceri a ajuns in instanta.

Procesul, inceput marti dimineata, a fost intrerupt de doua ori, dupa ce procurorul de sedinta a cerut timp pentru a studia manuscrisele scrise de Dan Voiculescu in penitenciar.

Dupa ce a studiat manuscrisele, procurorul a declarat ca acestea nu contin stersaturi sau adaugiri, ceea ce arata faptul ca lucrarile nu au fost scrise de Dan Voiculescu sau nu au fost redactate in penitenciar.

"Lucrarile acelea fie nu au fost scrise de el, fie nu au fost scrise in penitenciar. De unde a avut puterea fizica sa scrie 11 lucrari in 12 luni? Pentru fiecare lucrare, petentul (Dan Voiculescu - n.r.) a semnat un angajament, in care s-a obligat sa respecte programul de lucru, insa acest program nu exista. Nu exista nici tabele de pontaj. Dan Voiculescu a folosit 12 ore pentru a scrie o lucrare de 180 de pagini. O alta lucrare de 220 de pagini a fost scrisa in 25 de ore. Alta lucrare a fost redactata in 2 ore. Daca as insuma lucrarile lui Dan Voiculescu, ies 72 de ore pentru a scrie peste 2.000 de pagini, adica o pagina la 2 minute, ceea ce este imposibil", a declarat procurorul.

Reprezentantul DNA a mai aratat ca in raportul intocmit de Penitenciarul Rahova se stipuleaza ca Dan Voiculescu a participat la 13 cursuri si seminarii, insa el nu a finalizat acele cursuri si nici nu a fost recompensat cu credite, ceea ce demonstreaza ca el nu le-a acordat suficienta atentie.

"La pagina 156 din lucrarea 'A patra putere' a scris ca pagubele produse prin fapte de coruptie trebuie recuperate si ca trebuie modificata legislatia pentru ca cei corupti sa nu beneficieze de gratiere si prescriptie. De asemenea, trebuie platit prejudiciul inainte de a se dispune eliberarea din inchisoare. Dan Voiculescu se contrazice astazi cand cere eliberarea conditionata, deoarece el nu a platit prejudiciul", a mai declarat procurorul de sedinta.

De cealalta parte, avocatul Florian Surghie a afirmat ca o comisie de la Penitenciarul Rahova a amanat cu 10 luni discutarea eliberarii lui Dan Voiculescu pe motiv ca nu a fost atins scopul pedepsei, insa aceeasi comisie a confirmat ca fostul senator a indeplinit fractia de o treime din pedeapsa necesara pentru a cere eliberarea conditionata, fractie compusa din zilele efectiv executate in inchisoare, la care se adauga 330 de zile ca urmare a redactarii a 11 lucrari stiintifice, precum si 49 de zile reprezentand munca depusa in penitenciar.

Florin Surghie a precizat ca Dan Voiculescu a avut un comportament bun in detentie, a participat la cursuri si seminarii, nu a fost sanctionat, a cooperat cu personalul din penitenciar si a dat dovezi temeinice de indreptare.

"Nimeni nu poate sa puna in discutie pregatirea academica a profesorului Dan Voiculescu. Din 1987 pana in 2014, cand a fost incarcerat, Dan Voiculescu a redactat 27 de lucrari si a primit un premiu din partea Academiei Romane", a adaugat Florin Surghie.

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare cu executare pe Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de inchisoare. De asemenea, Sorin Pantis, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de inchisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus atunci confiscarea mai multor proprietati, terenuri si imobile apartinand lui Dan Voiculescu, 'care vor trece in patrimoniul statului libere de orice sarcini'.

Dan Voiculescu, presedintele fondator al Partidului Conservator Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Vila fiicei lui Dan Voiculescu, vanduta de Fisc cu un milion de euro. Prejudiciul ce trebuie recuperat, de 60 de ori mai mare
Vila fiicei lui Dan Voiculescu, vanduta de Fisc cu un milion de euro. Prejudiciul ce trebuie recuperat, de 60 de ori mai mare
Dan Voiculescu a iesit vineri din penitenciar. Unde a fost dus omul de afaceri, condamnat la 10 ani de inchisoare
Dan Voiculescu a iesit vineri din penitenciar. Unde a fost dus omul de afaceri, condamnat la 10 ani de inchisoare
DNA a deschis dosar penal, dupa ce ANAF nu a recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul lui Dan Voiculescu
DNA a deschis dosar penal, dupa ce ANAF nu a recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul lui Dan Voiculescu
VIDEO PROTVPLUS.RO
cultura cannabis
Cultură de cannabis, într-un apartament din Constanţa. Câte plante avea proprietarul
TIR căzut pe calea ferată, în judeţul Humedoara. Ce se întâmplă cu pasagerii
Şcolile din România unde nu se vor face cursuri joi şi vineri, din cauza ninsorii
El Chapo l-ar fi mituit pe fostul preşedinte mexican Pena Nieto. Mărturia unui asociat
Măsura inedită luată pentru șoferii care fac drifturi: "Ne enervam mereu"
Accident grav pe Valea Oltului. 2 TIR-uri şi 2 maşini s-au ciocnit, trafic blocat total
galati, oameni fara adapost
Oamenii fără adăpost din Galați refuză să meargă în centrele sociale
O adolescentă a născut după indicațiile medicilor, prin telefon. De ce nu a ajuns ambulanța
Secţia de investigare a magistraţilor, pe agenda CCR. De ce ar fi neconstituţională
CCR ar putea decide legalitatea protocoalelor cu SRI. Sesizarea, depusă de Florin Iordache
Stenograme din dosarul agențiilor de turism amendate. ”Să facem o regulă ca la mafie”
Episod de vreme severă în Capitală. Șoferii au răbufnit în trafic: ”A fost teroare”