Mostenitorii "Cuminteniei Pamantului" se simt jigniti. Ce se intampla daca romanii nu strang cele 6 milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Dupa un an si jumatate de negocieri, Ministerul Culturii a ajuns la un acord partial cu mostenitorii ''Cuminteniei Pamantului'' pentru achizitionarea sculpturii lui Brancusi cu 11 milioane de euro.

"Este un moment istoric", spune ministrul Vlad Alexandrescu. Mostenitorii se simt insa jigniti pentru ca in cadrul negocierilor nu li s-ar fi spus ca statul nu detine de fapt toata suma. Guvernul pune la bataie doar 5 milioane si asteapta ca restul de 6 milioane de euro sa vina din donatiile cetatenilor. Daca romanii nu vor strange banii, statul va renunta definitiv la aceasta lucrare.

Subscriptia publica pentru strangerea celor 6 milioane de euro lipsa va face parte dintr-o campanie nationala, prin care oamenii vor fi motivati sa doneze pentru Cumintenie. "Am hotarat sa facem apel la o colaborare cu fonduri financiare ale cetatenilor Romaniei, ale companiilor private, ale diasporei", a sustinut ministrul culturii.

Pe de alta parte, mostenitorii sustin ca ministrul a negociat de parca ar fi avut deja aceasta suma. "In niciun moment nu s-a pus problema ca o parte din suma sa fie stransa printr-o colecta publica”, a replicat avocatul mostenitorilor.

"Aceasta oferta a fost facuta clar cu specificarea ca vom face apel la donatori", a explicat ministrul culturii.

Citește și
cumintenia
Guvernul a oferit un milion de euro pentru "Cumintenia Pamantului". Mostenitorii sunt revoltati si spun ca au fost santajati
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Ne deranjeaza faptul ca domnul ministru a avut un mandat doar pe 5 milioane, desi ne-a dat impresia ca are un mandat pentru 10 milioane. La un moment dat in timpul negocierilor, domnul ministru s-a ridicat de la masa pentru a discuta cu domnul Ciolos, sa obtina acordul pentru a creste oferta de la 10 la 11 milioane, or nu poti sa negociezi in felul asta, cumva sa vinzi pielea ursului din padure", a spus avocatul mostenitorilor.

Nici modul prin care a fost anuntat acordul nu a fost pe placul mostenitorilor. "Daca ar fi fost vorba despre o reconciliere istorica, atunci la conferinta de presa ar fi fost invitate si doamnele proprietare."

Una dintre conditiile impuse de mostenitorii “Cuminteniei” pentru a accepta 11 milioane de euro a fost ca suma sa fie achitata in doua saptamani. Asta in timp ce ministrul culturii sustine ca banii nu vor veni mai devreme de sfarsitul lunii octombrie.

Premierul Ciolos sustine ca avem datoria sa ne pastram valorile.

Dacian Ciolos: “Suntem saraci, dar cu aceasta opera de arta a lui Brancusi e "acum sau niciodata". Daca statul nu-si exercita acum dreptul de preemptiune, risca sa piarda sculptura din proprietate pentru totdeauna, si atunci am fi si mai saraci."

Vlad Alexandrescu: "Daca cumva banii nu se strang, ei vor fi returnati, dar atunci inseamna ca poporul roman nu isi doreste ca aceasta lucrare sa ramana in circuitul public. Vom declina atunci dreptul de preemtiune al statului pentru cumpararea lucrarii''

Initial, suma ceruta a fost de 20 de milioane de euro. Cea mai scumpa lucrare semnata de Brancusi, Madame LR a fost adjudecata in 2009 pentru suma de 36 de milioane de dolari.

Gigel Stirbu: ”Saracia trebuie cantarita la fel si in cazul unei opere de tezaur si in cazul unui stadion de provincie”

"Apreciez faptul ca, dupa lungi dezbateri, reprezentantii Guvernului Romaniei, prin vocea prim-ministrului Dacian Ciolos, au comunicat decizia de a exercita dreptul de preemtiune al statului roman asupra operei de tezaur ”Cumintenia pamantului”.

Reamintesc ca, in calitate de deputat al Partidului National Liberal si presedinte al Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor, in luna noiembrie 2015 am depus un amendament la Legea Bugetului de Stat pe 2016 in care solicitam alocarea a cinci milioane de euro pentru inceperea negocierilor cu proprietarii operei lui Brancusi, in vederea exercitarii dreptului de preemtiune. Desi colegii mei din Comisia pentru cultura au aprobat amendamentul, acesta a fost blocat in Comisia de buget-finante de unde am primit raspuns ca trebuie organizata o licitatie publica, dansii nerealizand, probabil, ca opera ”Cumintenia pamantului” este unicat.
Asadar, bunele mele intentii fata de cumpararea acestei opere de catre stat sunt dovedite. De asemenea, sunt convins de bunele intentii ale romanilor si de generozitatea lor de a contribui cu bucurie la o subscriptie publica destinata capodoperei marelui Brancusi.

Totusi, nu pot fi de acord cu motivele pentru care Guvernul a ales sa colecteze o parte din banii necesari prin subscriptie publica. In opinia mea, ”saracia” despre care vorbeste domnul Ciolos este relativa, iar conceptul il aplica selectiv. Conform domniei sale, suntem ”saraci” cand este vorba de suplimentarea cu sase milioane de euro a bugetului destinat achizitiei operei de tezaur ”Cumintenia pamantului”, insa nu suntem la fel de saraci atunci cand domnul viceprim-ministru Dancu aloca o suma dubla, 12 milioane de euro, pentru construirea a doua stadioane in acelasi judet, anume Teleorman.

Subscriptia publica este un concept onorabil in Romania. Cel mai notoriu exemplu este cel al contributiei pentru Ateneul Roman, cand insusi Regele Carol I a fost prima persoana care a cumparat, din banii sai privati, 10.000 bilete pentru a da un exemplu romanilor. De acest exemplu ne amintim pana azi cu expresia colocviala ”Dati un leu pentru Ateneu”. Dar si multe alte asezaminte de cultura sau de sanatate publica au fost realizate astfel.

Trag un semnal de alarma pentru ca Guvernul sa utilizeze cu cea mai mare responsabilitate procedura subscriptiei publice pentru a nu risca demonetizarea unui act care dovedeste generozitatea cetatenilor."

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Noi negocieri pentru
Noi negocieri pentru "Cumintenia pamantului". Statul a oferit de patru ori mai putin decat au cerut proprietarii

Statul roman nu renunta la Cumintenia Pamantului. Vineri are loc o noua runda de negocieri intre Ministerul Culturii si proprietari pentru achizitia operei lui Brancusi.

Guvernul a oferit un milion de euro pentru
Guvernul a oferit un milion de euro pentru "Cumintenia Pamantului". Mostenitorii sunt revoltati si spun ca au fost santajati

Guvernul Romaniei a oferit un milion de euro mostenitorilor "Cuminteniei Pamantului", cea mai valoroasa opera de arta de pe teritoriul tarii, evaluata in instanta la 20 de milioane de euro.
 

Expertiza in cazul
Expertiza in cazul "Cumintenia Pamantului" a fost finalizata. Mostenitorii acuza autoritatile romane ca trag de timp

Expertiza ceruta de Ministerul Culturii care stabileste ce valoare are "Cumintenia Pamantului" a fost finalizata.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).