Expertiza in cazul "Cumintenia Pamantului" a fost finalizata. Mostenitorii acuza autoritatile romane ca trag de timp
Expertiza ceruta de Ministerul Culturii care stabileste ce valoare are "Cumintenia Pamantului" a fost finalizata.
Autoritatile vor analiza raportul specialistilor, iar in baza lui le-ar putea face o prima propunere celor care au mostenit opera lui Brancusi.
Negocierile pentru cea mai valoroasa lucrare de arta aflata pe teritoriul Romaniei ar putea fi duse de Hegedus Csilla, dupa ce Traian Basescu a semnat decretul pentru numire a acesteia in functia de ministru al Culturii.
''Cumintenia Pamantului'' a fost scoasa la vanzare acum mai bine de doua luni, iar statul roman, care a avut drept de preemptiune, nu le-a facut pana acum nicio oferta mostenitorilor care sustin ca autoritatile trag de timp.
Ministerul Culturii a cerut recent ca o noua comisie sa reevalueze sculptura, in speranta ca va obtine o suma mai mica decat cea dorita de mostenitori, adica 20 de milioane de euro. Specialistii au facut 2 expertize si au stabilit 2 sume. In baza lor, Guvernul ar putea veni cu prima oferta de cumparare a lucrarii.
Sumele stabilite de experti nu au fost facute publice.
"Pana la aceasta data, nu avem o pozitie ferma din partea statului roman in sensul ca si-ar exercita dreptul de preemptiune. In aceste conditii, proprietarii se pot ridica oricand de la masa negocierilor si sa inceapa producera de vanzare publica", a explicat Bogdan Grabowski, avocatul mostenitorilor sculpturii.
Mai ales ca interes exista.
"Sunt institutii culturale interesate din Romania si din afara si persoane private, colectionari interesati. Unii interesati din ratiuni colectionistice, altii vad in aceasta opera o valoare investitionala", este de parere Alexandru Baldea, reprezentantul mostenitorilor in negocieri.
Deja a anuntat ca ar vrea sa cumpere opera lui Brancusi un om de afaceri arab, care detine o colectie impresionanta intr-un muzeu de arta moderna din Paris. Il concureaza un muzeu privat din Austria si o asociatie de colectionari din Olanda.
Daca statul roman isi va exercita dreptul de preemptiune, negocierile ar putea dura chiar si cateva luni. Responsabilitatea lor va fi preluata de noul ministru al Culturii, Hegedus Csilla, fost secretar de stat in acelasi minister.
Sursa: Pro TV
Etichete: negocieri, ministerul culturii, cumintenia pamantului, mostenitori,
Dată publicare:
19-11-2014 18:18