Guvernul a oferit un milion de euro pentru "Cumintenia Pamantului". Mostenitorii sunt revoltati si spun ca au fost santajati
Guvernul Romaniei a oferit un milion de euro mostenitorilor "Cuminteniei Pamantului", cea mai valoroasa opera de arta de pe teritoriul tarii, evaluata in instanta la 20 de milioane de euro.
Oferta i-a revoltat pe proprietarii sculpturii lui Constantin Brancusi, care sustin ca au fost santajati de membrii comisiei de negociere. Specialistii considera "Cumintenia" una dintre operele de capatai ale marelui sculptor, cel mai bine vandut artist roman din istorie.
Conform mostenitorilor, oferta facuta de membrii comisiei este jignitoare. Dupa aproape 7 luni de discutii, acestia au inaintat suma de 1 milion de euro pentru sculptura lui Brancusi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori: "Tara este saraca, poate sa va dea un milion. Gata, lucrarea ramane in tara. Asta a fost discutia. Au spus ca mama mea are 98 de ani, ca eu am 79 de ani. E posibil sa murim amandoi, dar avem mostenitori care n-au 30 de ani."
De cealalta parte, reprezentantii guvernului mandati sa negocieze, spun ca lucrurile sunt pe drumul cel bun, chiar daca nu au ajuns la un rezutat final.
Alin Lucian Antochi, secretar de stat in Ministerul Justitiei: "Discutiile sunt inca intr-o faza incipienta si nu am ajuns la o oferta finala si concreta. De altfel, avem o marja in care ne miscam."
In tot acest timp, Ministerul Culturii promite ca indiferent cine va fi cumparatorul, Cumintenia Pamantului nu va parasi teritoriul Romaniei. Asta pentru ca este inclusa in tezaurul national.
Conform legii 182/2000 cu privire la exportul obiectelor de patrimoniu, Art. 37, punctul 4, exportul temporar pentru bunurile culturale mobile clasate în tezaur, indiferent de proprietar, va fi avizat de Comisia Nationala a Muzeelor si aprobat de ministrul Culturii.
Cu alte cuvinte, actualii, dar si viitorii proprietari sunt la mana Ministerului Culturii.
Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori: "Ne santajeaza cu chestia asta. Ca sa ne forteze sa acceptam un milion."
Cat timp a stat in posesia statului, picioarele sculpturii au fost sparte si i s-a adaugat un soclu. In 2007, expertul ales de instanta, a sustinut ca fara aceste modificari, lucrarea ar fi valorat 30 de milioane de euro. Asa, a fost evaluata la 20 de milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: constantin brancusi, un milion de euro, cumintenia pamantului,
Dată publicare:
31-03-2015 18:43