Noi negocieri pentru "Cumintenia pamantului". Statul a oferit de patru ori mai putin decat au cerut proprietarii
Statul roman nu renunta la Cumintenia Pamantului. Vineri are loc o noua runda de negocieri intre Ministerul Culturii si proprietari pentru achizitia operei lui Brancusi.
Vointa exista mai trebuie si putinta. Statul a oferit 5 milioane de euro iar proprietarii au cerut 20.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anuntat ca vineri va avea loc o noua runda de negocieri pentru achizitia de catre statul roman a lucrarii Cumintenia pamantului a sculptorului Constantin Brancusi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Va avea loc o negociere pornind de la expertiza, pornind de la valorile de piata, pornind, sigur, de la mai multe argumente ... starea de conservare a lucrarii", a spus ministrul la un post TV, mentionand ca a gasit "foarte multa intelegere" la proprietarii lucrarii.
El a spus ca are informatii ca proprietarii vor sa vanda lucrarea, care nu poate insa parasi tara, si a admis ca valoarea pe piata de arta din Romania este mai mica decat valoarea de pe piata de arta din Franta, Anglia sau Statele Unite.
"Statul roman poate, dupa lege, sa-si exercite dreptul de preemtiune la pretul care va fi stabilit pentru aceasta vanzare. Negocierea se face direct cu proprietarii. Au fost mai multe evaluari. Exista si cifre legate de licitatiile internationale, numai ca in cazul acestei lucrari (...) exista o lege care spune ca lucrarile de arta clasate in categoria Tezaur, cum este Cumintenia pamantului, nu pot parasi definitiv Romania", a mai spus ministrul Alexandrescu.
In opinia sa, statul trebuie sa dea o parte din suma pentru rascumpararea lucrarii.
"Eu cred ca statul roman trebuie sa dea si o parte din suma, indiferent care e starea de prosperitate a natiunii. (...) Statul roman trebuie sa rascumpere, intr-o anumita masura, nedreptatea care i-a fost facuta lui Brancusi in anii '50 cand a fost considerata o arta decadenta, formalista, cand statul roman a incercat sa smulga cu tractorul Coloana Infinitului de la Targu Jiu. (...) Eu cred ca statul roman ar trebui sa faca un efort, chiar daca poate nu va putea da toata suma prin care sa aratam ca noua, ca natiune, ne pasa de mostenirea lui Brancusi", a conchis ministrul Culturii.
Sursa: Pro TV
Etichete: constantin brancusi, cumintenia pamantului,
Dată publicare:
11-03-2016 07:48