Cum vor putea ajunge cetatenii de rand in audienta cu ministrii. Initiativa propusa de ministrul Dialogului Civic

28-01-2016 22:55


De saptamana viitoare, ministerele si prefecturile isi vor afisa pe site numele persoanelor care ocupa functii publice, dar si veniturile lunare ale tuturor angajatilor.

In plus, sefa nou-infiintatului Minister al Dialogului Civic le va recomanda ministrilor sa isi faca timp macar o ora pe saptamana sa primeasca cetatenii de rand in audienta.

In prezent, dialogul cu cetatenii sau raspunsurile la probleme semnalate lasa de dorit, spun reprezentantii societatii civile.

Violeta Alexandru, ministrul pentru consultare publica si dialog civic, este prima care si-a anuntat programul de audiente. In fiecare joi intre 16.30 si 17.30 ii va primi la discutii pe cei care completeaza un formular de inscriere.

“Este o initiativa a echipei mele, dar sunt asbolut convinsa ca acest tip de abordare va fi abordata de cea mai mare parte daca nu toti colegii mei. Ora pe care am propus-o se poate extinde, voi fi la dispozitia cetatenilor oricat este nevoie in seara respectiva.” a spus Violeta Alexandru.

Teoretic, oricine are o problema poate suna, da un mail sau trimite o petitie. In practica lucrurile stau putin altfel:

“Din pacate exista legile astea de prin 2001, 2003 nu sunt inca foarte bine aplicate. Dimpotriva, de cele mai multe ori mai ales la nivel local vorbim de incalcarea legilor accesului la informatii sau a trasparentei decizionale si a accesului la informatii, iar un cetatean obisnuit in medie asteapta minim 30 de zile pentru un raspuns si nici atunci tocmai la obiect.” a declarat Elena Calistru, presedintele Funky Citizens.

Violeta Alexandru spune ca toate ministerele vor publica pe site de saptamana viitoare salariile angajatilor, dar si numele celor care ocupa functii de conducere. Tot pe site-urile institutiilor vor fi publicate toate contractele de achizitii, astfel incat oricine sa vada cum se cheltuiesc banii si pe ce.

Ministerul pentru Dialog Civic si-a asumat ca pana in martie sa faca publice si stenogramele sedintelor de guvern. Adica oricine sa aiba acces la ce discuta premierul cu ministrii in spatele usilor inchise si sa vada in ce maniera se poarta aceste dialoguri. Aici ministrul nu mai pare asa sigur ca va reusi.

“Sunt intr-o ampla documentare cu privire la acest subiect. Am nevoie de cateva repere pentru practici similare in Europa, pentru moment n-am gasit.” a mai declarat Violeta Alexandru.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO