Cum trăiesc călugării de pe Muntele Athos. Reportaj dintr-un loc al credinței, greu accesibil

Dată publicare: 05-04-2018 13:35
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Alex Dima, muntele Athos

În ziua de Paște, ”România, te iubesc!” invită telespectatorii să pătrundă într-un loc al credinței, un loc în care televiziunile primesc foarte greu acces, un loc din care rugăciunile se ridică către cer de sute de ani. 

Alex Dima, corespondent special Știrile PRO TV, a mers la muntele Athos pentru a realiza acest reportaj și pentru a le arăta telespectatorilor o lume ascunsă după ape, ce există încă din primele veacuri ale creștinismului.

Muntele Athos este ținutul rugăciunii, o fâșie de pământ lungă de 60 de kilometri, care se află pe teritoriul Greciei, pe unul din cele trei brațe ale peninsulei Halkidiki.

Acolo este o zonă autonomă, administrată de reprezentanții mănăstirilor care se întrunesc în Sfânta Chinotita, un fel de guvern local. În antichitate, acest tărâm era considerat cel mai înalt de pe Pământ, așezat deasupra norilor, locul în care zeii se întâlnesc să discute.

În creștinism, muntele a devenit grădina Maicii Domnului, o enclavă monastică. În Athos trăiesc acum aproape 2000 de călugări veniți din toată lumea, care se roagă neîncetat, stau departe de murmurul lumii, separați de ape, se caută pe ei și pe Dumnezeu. Pentru ortodocși, aici e Sfântul Munte, capitala spirituală a lumii creștin-ortodoxe.

Am ajuns în munte după ani de insistențe și discuții cu părinții locului. Pentru televiziuni, accesul aici este aproape imposibil. În fiecare zi au voie să intre în munte maxim 200 de pelerini și ai nevoie de o viză specială. Este de fapt un fel de invitație din partea mănăstirii în care te duci. În viză ți se spune ce ai voie să faci și mai ales ce nu ai voie să faci în Sfântul Munte. Am primit viza de intrare de la Mănăstirea Vatoped.

Așezată într-un golf, mănăstirea apare ca o ultimă redută rămasă în picioare din imperiul Bizantin. La intrarea în mănăstire, toți pelerinii trebuie să prezinte vizele de acces. Prima oprire este la arhondaric, zona rezervată oaspeților. Fiecare e întâmpinat de călugări cu o kerasma. Pe muntele Athos, accesul femeilor aici este interzis, pentru a-i feri pe monahi de ispite.”, spune Alex Dima.

Telespectatorii sunt invitați să descopere o lume învăluită în credință și lumină, să vadă cum trăiesc călugării, ce viziune au despre viață si Dumnezeu, cum se desfășoară activitățile, dar și cum este o zi de sărbătoare pe muntele credinței, duminică, de la ora 18:00, la România, te iubesc!.

Tu când ai spus ultima dată România, te iubesc?

Toate reportajele pot fi urmărite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO