Cum sunt prețurile carburanților în România față de media UE și în ce țări se plătește mai puțin pentru benzină

Ultima actualizare: 21-06-2022 16:54
benzina, motorina, preturi
Shutterstock

Prețul benzinei în România este cu 13,6% mai mic decât media țărilor din Uniunea Europeană, iar cel al motorinei cu 6,2% mai mic, potrivit calculelor Știrile ProTV.

Media europeană a costului benzinei este de 1,99 euro pe litru, iar cea a prețului motorinei este de 1,94 euro, conform calculelor efectuate pe baza unui raport al Comiei Europene, care datează din 13 iunie 2022.

Astfel, raportul de Politică Energetică al UE arată că prețurile de consum ale produselor petroliere, incluzând taxe și impozite, sunt de 1,72 euro pentru benzină și 1,82 euro pentru motorină în România.

În ce țări costă mai puțin litrul de benzină decât în România

În Ungaria, un litru de benzină costă 1,23 euro, în Malta 1,34, în Bulgaria 1,66, iar în Polonia 1,71.

În Grecia însă, un litru de benzină este 2,40 euro, în Franța 2,13, în Spania 2,11, în Italia 2,01, iar în Germania 2 euro.

Șoferii din România au protestat față de prețurile carburanților

Săptămâna trecută, mai mulți șoferi din Târgu Jiu, Botoșani și Ploiești au blocat benzinăriile în semn de protest față de prețurile tot mai mari la benzină și motorină.

În Târgu Jiu, șoferii au alimentat cu sume între 50 de bani și un lei, iar apoi s-au așezat iarăși la coadă, îngreunând activitatea unei benzinării.

În Botoșani, șoferii au alimentat cu cantități între 49 și câteva sute de mililitri și au apelat și ei la spălarea parbrizului pentru a bloca activitatea la pompe cât mai mult timp.

Și în Ploiești șoferii nemulțumiți au blocat o benzinărie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO