Cum se antrenează un soldat din trupele speciale din România: ”Nu-ți mai simți corpul”
Ați văzut cu siguranță în filme cum se antrenează trupele de elită. Soldații trebuie să reziste la frig, nesomn, foame și oboseală.
Sar cu parașuta, țintesc perfect și sunt capabili să păstreze secretul misiunii, chiar și sub tortură. Toate aceste antrenamente au loc și la noi, sub îndrumarea unor instructori americani, partenerii noștri din NATO.
Doar 18 militari români din 144 au reușit să treacă testele finale, iar azi au participat la ceremonia de absolvire. Forțele de operații speciale ale armatei române au o școală de aplicație, la Vlădeni, în județul Brașov. Orice militar se poate înscrie, însă puțini sunt cei care reușesc să reziste un an, cât durează pregătirea, cu exerciții fizice epuizante.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Laurențiu, șef de promoție: ”Suntem aduși la o stare fizică... aproape de epuizare și de cădere. Nu-ți mai simți corpul, lucrează că un robot, mecanic, doar psihicul e cel care te duce mai departe.”
La 23 de ani, Laurențiu era deja în Afganistan iar acum, la 26 , este șeful primei promoții FOS. A slăbit 12 kilograme numai în ultimele două săptămâni. La antrenamente a învățat să tragă din orice poziție, să se scufunde ori să se cățere pe stânci. Știe să folosească echipamente tehnice avansate, are cunoștințe medicale și poate supraviețui în sălbăticie.
Laurențiu: ”Am început să mâncăm de la fructe de pădure, ciuperci comestibile, tot ce se găsește pe arbori, rășină, muguri de brad .. E ca un mecanism, ceas, dacă o rotiță nu funcționează, ai eșuat misiunea a șapte, 10 colegi, dacă tu nu ești partea care trebuie...”
Doar 18 militari au reușit să termine stagiul de pregătire desfășurat pe mare, pe uscat și în aer. Ultimul dintre cursanți a renunțat acum două săptămâni, după ce trecuse de cele mai grele probe. Absolvenții școlii de la Vlădeni formează acum elita armatei române și sunt capabili să îndeplinească cele mai dificile misiuni, alături de partenerii NATO.
Col. Daniel Victor Gavra, comandantul Școlii de aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale: ”Cea mai grea provocare pentru acești cursanți a fost încrederea în ei înșiși, încrederea că pot deveni ceea ce își doresc. ”
Dacian Tiberiu, șeful Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale: ”Sunt pregătiți pentru orice și sunt în măsură să reacționeze în cel mai scurt timp posibil pentru a contracara orice fel de amenințare.”
Școala specială de la Vlădeni nu are o normă de absolvenți. Dacă un singur cursant face față antrenamentelor, atunci doar el va participa la ceremonia de absolvire și va fi încadrat în forțele de operații speciale.
În primii doi ani de la absolvire, militarii nu vor fi trimiși în misiuni reale, ci continuă pregătirea.