Armă de ultimă generație, produsă în România. Trupele speciale au testat-o

×
Codul embed a fost copiat

Producătorul italian de arme Beretta a semnat, luni, o înţelegere cu Uzina Mecanică Plopeni, unde intenţionează să fabrice componente pentru o armă de asalt modernă.

Cu peste 6 milioane de euro, italienii vor să modernizeze o hală de producţie şi să instruiască personalul. Ministrul Economiei a anunţat chiar că este posibil ca Armata Română să aibă în viitor Beretta. Asta în condiţiile în care şi România fabrica arme asemănătoare la Cugir, în judeţul Alba.

Puşca de Asalt X 160 produsă de italienii de la Berreta a fost testată, luni, într-un poligon de trupele speciale ale poliţiei şi Armatei Române. Străinii o consideră net superioară pistolului mitralieră făcut după celebrul Kalașnikov aflat în dotarea militarilor noştri încă din anii '60. Dar Armata Română trebuie să treacă la un calibru mai mic, conform standardelor NATO.

Luca Munaretto, manager fabrica de arme Beretta: "Cea românească are 7,62, iar a noastră e 5,56. Cântăreşte mai puţin şi are mai multă muniţie. AK-47 nu e complet ambidextru, a noastră e. Are mai multă acurateţe decât AK47."

 

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Bădălau "Societatea nou înfiinţată va avea 80% acţiuni prin statul român"

 

Pistolul mitralieră folosit acum de Armată Română e însă cu mult mai ieftin şi are confirmare mondială. Este cea mai vândută armă din lume, iar marile armate au modernizat-o astfel încât să corespundă cerinţelor NATO. Şi Uzina Mecanică Cugir are în dezvoltare un prototip, aşa că ar fi un competitor direct la viitoarele contracte cu Armata. Dar ministrul Economiei pare să nu-l fi luat în calcul.

Nicolae Bădălau, ministrul Economiei: "Societatea nou înfiinţată va avea 80% acţiuni prin statul român şi 20% Beretta. 15% din arma va fi fabricată în România. Pe contractul de offset vom avea pentru fiecare armă un pistol calibru 9-19 mm."

Reporter: "Dacă ministerul Apărării sau de Interne nu cumpără arma se mai face transferul de tehnologie? -
Bădălau: "De ce puneţi raul înainte?"
Reporter: "Păi şi dvs aţi pus offsetul înaintea contractului."

Invitat la prezentare, ministrul Apărării susţine că şi-a făcut deja o idee după ce au fost testate şi alte arme.

Gabriel Leş: "Pentru acest an nu avem buget pentru cumpărarea şi înlocuirea armei de asalt, dar în perspectiva celor 2% din PIB, pentru noi e important să avem transfer tehnologic şi producţie în România, e un competitor care va putea veni la viitoarele licitaţii pe care MAPN le va avea."

Franco Gussalli Beretta, preşedintele companiei Beretta: "Începerea lucrărilor va fi graduală, prin urmare, în prima fază Beretta va ajuta Romarm să fabrice primele componentele. Apoi vom ajuta la finalizarea armei."

Sindicaliştii din Armata Română spun însă că executivul ar trebui să investească în propriile fabrici de armament şi nu să încheie înţelegeri cu parteneri străini.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ministrul Economiei: ”Vom avea o armă de asalt de ultimă generaţie pentru Armata română”
Ministrul Economiei: ”Vom avea o armă de asalt de ultimă generaţie pentru Armata română”

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat marţi că speră ca în această săptămână să se prezinte în şedinţa de guvern cu finalizarea negocierilor cu producătorul italian Beretta pentru lansarea producţiei de Beretta ARX în România, la Plopeni.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.