Cum ne protejăm de exces alimentar în zielele de sărbătoare. Care este ordinea corectă pentru consumul de alimente
Cum ne protejăm de exces alimentar în aceste zile? Aperitive dimineața, sarmale la prânz, iar friptura - seara. Suntem în perioada sărbătorilor și preparatele culinare sunt la loc de cinste.
Cum să facem să mâncăm din toate, fără să ne alegem cu o indigestie? Iată câteva recomandări care fac diferența!
Puteți mânca din toate, însă nu tot și nu la o singură masă! Împărțiți felurile de mâncare pe parcursul întregii zile: consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz iar friptura și cozonacul la masa de seară.
Altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe feluri de mâncare la aceeași masă, fără să depășiți bugetul de calorii.
Faceți pauze de minim 2-3 ore între mese, ieșiți la aer liber și faceți puțină mișcare- preparatele culinare sunt mai gustoase atunci când ne este foame. Dacă știți că va urma un ospăț, în ziua respectivă consumați doar ciorbă sau iaurt, ca să aveți loc pentru toate bunătățile. Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care umple stomacul cu puține calorii.
Preparatele din porc pentru aperitiv, de tipul tobă lebăr caltaboș sau afumături sunt concentrate în gust, grăsime și calorii. Tăiați-le în felii subțiri, iar dacă țineți la siluetă mâncați-le cu bastonașe de legume, nu cu pâine!
La tochitură și cârnați secretul stă în gătit: preparați-le înăbușit în loc să le prăjiți în ulei! Prin încălzire o parte din grăsimea din carne se topește și rămâne în cratiță, deci produsul final e mai dietetic și mai ușor de digerat.
Mesele îmbelșugate stropite cu alcool, îngrașă mai tare. Alcoolul este un ingredient esențial pentru buna dispoziție, iar cele mai sigure variante pentru siluetă sunt vinul, șampania și Proseco.
Socotiți 80 cal/pahar și beți 2 pahare de apă pentru fiecare pahar de alcool, ca să ajutați ficatul să-l metabolizeze. Dacă ați exagerat cu cantitatea, tot hidratarea rezolvă mahmureala, consumați din belșug apă, cafea, ciorbă sau zeamă de varză.
Nu nu ultimul rând acordați atenție ținutei. Hainele mulate, elegante și strânse pe talie ne obligă să mâncăm mai puțin, sunt o piedică împotriva lăcomiei.
Și conversația ajută, ne distrage de la mâncare. Cu cât vorbim mai mult, cu atât mâncăm mai puțin. Până și farfuriile din care mâncăm contează, cu cât sunt mai mici, cu atât par mai pline. Bucurați-vă de cei dragi și de atmosfera de sărbătoare, ne așteaptă o săptămână cu mese pline de mâncare!