Cum deosebiți mărțișoarele de aur de falsuri și imitații. Explicațiile marcajelor oficiale
Sunt la mare căutare, în aceste zile, mărțișoarele din aur și argint. Bijutierii ne atrag atenția să nu ne uităm după chilipiruri, căci ne-am putea alege cu falsuri.
Mărțișoare de aur. O podoabă din metale prețioase trebuie să aibă pe ea trei mărci - două sunt aplicate de producător, iar una de Autoritatea Naţională pentru Protecția Consumatorilor.
Multe bijuterii, inclusiv mărțișoare, sunt blocate la ANPC, care nu face faţă solicitărilor, se plâng producătorii, așa că pe piață pot prolifera "tinichelele".
În acest atelier de bijuterii din Braşov se prelucrează lunar 2 kg şi jumătate de aur. Înainte de a ajunge în magazin, fiecare piesă trebuie marcată. Prima este marca de titlu, cea care arată din ce material este realizat obiectul, iar a doua este marca de responsabilitate - care indică producătorul.
Soos Istvan, bijutier: „Este înregistrată la ANPC şi după ani de zile se ştie cine a făcut inelul, deci dacă a făcut şmecherii se ştie cine l-a făcut."
Mărțișoare de aur. Cei care vor să achiziționeze podoabele din metale prețioase, sunt sfătuiți să studieze cu atenţie podoabele înainte să dea banii pe ele.
Soos Istvan, bijutier: „Pe inel trebuie văzut mereu în interior, acolo trebuie văzute cele trei mărci. Pe celelalte, la cercei pe tortiţă şi pe partea cealaltă, la medalioane pe tortiţa de legătură."
Bijutierii se plâng ca în ţară nu există suficiente laboratoare ANPC, aşa că unii sunt obligaţi să facă distanţe mari ori să aştepte până primesc marca pe fiecare produs. Este şi cazul lui Păuna Ion, un producător din DrobetaTurnu Severin.
Ion Păuna, producător verighete: „Mai mulţi operatori economici care comercializează mărtişoare merg cu sute de mii de mărțişoare la aceste centre, ceea ce presupune o întârziere în livrarea produselor către client. "
Sorin Susanu, comisar şef ANPC Braşov: „Din păcate, este absolut clar şi evident că ar fi necesar de mai mulţi angajaţi care să desfăşoare activitatea în acest domeniu."
Întârzierile vor face ca numeroase bijuterii să nu ajungă la vânzare de 1 şi 8 martie.
Karl Heinz, președintele Patronatul Bijutierilor : „În piaţa de bijuterii înseamnă un avantaj major pentru piaţa nefiscalizată, în special pentru sacoșarii care umbla din instituţie în instituţie. Majoritatea obiectelor care se vehiculează în piaţa neagră sunt sub titlu, sunt falsuri este un risc mare pentru orice cumpărător."
Ca să fiţi siguri că nu cumpăraţi o tinichea, ci o bijuterie veritabilă, puteţi consulta monitorul oficial, numărul 617, unde e prezentată o planşă cu marcajele de stat şi semnificaţia lor.