Hribii, o delicatesă în Franța și Italia. În România, sunt vânduți pe marginea drumului
În timp ce în Franța și Italia o porție de hribi costă zeci de euro, la noi aceste ciuperci foarte gustoase, comparate adesea cu trufele, sunt vândute pe marginea drumului.
În lipsa unui sistem centralizat de colectare, hribii se risipesc deși ar putea aduce statului milioane de euro anual. Iar proprietarii micilor fabrici de procesare se luptă să-și găsească parteneri pe piața externă.
În hala de procesare a unei fabrici din Oradea au intrat, în ultimele săptămâni, între 8 şi 10 tone de hribi. Ciupercile, adunate din pădure, au fost sortate, curăţate şi congelate. Acum a sosit vremea să fie ambalate şi trimise în Italia.
Alexandru Chiș, procesator de ciuperci: "Am avut o fructificaţie cum n-am mai avut de prin anii 2005-2006. Tot ce s-a procesat se ambalează şi se fac loturi care vor fi expediate pe piaţa externă."
Hala fabricii este plină cu lăzi şi cutii de hribi. La Cluj, oamenii vând hribii culeşi din pădure pe marginea drumului. Vânzătorii îi învaţa pe clienţi cum se curăţa hribii, de unde vin şi cum se prepară.
Vânzător: "Avem foarte multe ciuperci"
Reporter: "Cu cât daţi kilogramul?"
Vânzător: "Cu 25 de lei tocăniţa, cu maioneză, la grătar, hribele se pot face în mai multe feluri."
În unele locuri din ţară, Direcţiile Silvice nu adună hribi pentru că, spun reprezentanţii lor, profitul ar fi mai mic comparativ cu fructele de pădure.
Adrian Jurcau, Directorul Direcţiei Silvice Bihor: "Momentan achiziţionam doar afine. Ciuperci nu achiziţionam şi nici nu am concesionat suprafeţe pentru recoltare. Sunt bine plătite dar, în principal, în preţul acestora ponderea mare o are efortul de a căuta aceste ciuperci."
Şi totuşi, procesatorii spun că afacerea este una profitabilă. Un kilogram de hribi proaspeţi se vinde acum, în Italia, en-gros, cu 5 euro şi jumătate. La toamnă, preţul creşte.
În restaurante, hribii sunt consideraţi o delicatesă. O porţie de hribi cu paste sau risotto, ajunge la 30 de lei.
Nici în supermarketurile de la noi, hribii nu sunt ieftini. De la procesator la vânzător preţul se dublează. O casoletă de 500 de grame ajunge, pe raft, la 30 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, mancare, exploatare, stat, ciuperci, hribi,
Dată publicare:
15-07-2018 18:05