Hribii, o delicatesă în Franța și Italia. În România, sunt vânduți pe marginea drumului

Ultimul update: Duminica 15 Iulie 2018 20:46
Data publicarii: Duminica 15 Iulie 2018 18:05
Categorie: Actualitate

În timp ce în Franța și Italia o porție de hribi costă zeci de euro, la noi aceste ciuperci foarte gustoase, comparate adesea cu trufele, sunt vândute pe marginea drumului.

În lipsa unui sistem centralizat de colectare, hribii se risipesc deși ar putea aduce statului milioane de euro anual. Iar proprietarii micilor fabrici de procesare se luptă să-și găsească parteneri pe piața externă.

În hala de procesare a unei fabrici din Oradea au intrat, în ultimele săptămâni, între 8 şi 10 tone de hribi. Ciupercile, adunate din pădure, au fost sortate, curăţate şi congelate. Acum a sosit vremea să fie ambalate şi trimise în Italia.

Alexandru Chiș, procesator de ciuperci: "Am avut o fructificaţie cum n-am mai avut de prin anii 2005-2006. Tot ce s-a procesat se ambalează şi se fac loturi care vor fi expediate pe piaţa externă."

Hala fabricii este plină cu lăzi şi cutii de hribi. La Cluj, oamenii vând hribii culeşi din pădure pe marginea drumului. Vânzătorii îi învaţa pe clienţi cum se curăţa hribii, de unde vin şi cum se prepară.

Vânzător: "Avem foarte multe ciuperci"
Reporter: "Cu cât daţi kilogramul?"

Vânzător: "Cu 25 de lei tocăniţa, cu maioneză, la grătar, hribele se pot face în mai multe feluri."

În unele locuri din ţară, Direcţiile Silvice nu adună hribi pentru că, spun reprezentanţii lor, profitul ar fi mai mic comparativ cu fructele de pădure.

Adrian Jurcau, Directorul Direcţiei Silvice Bihor: "Momentan achiziţionam doar afine. Ciuperci nu achiziţionam şi nici nu am concesionat suprafeţe pentru recoltare. Sunt bine plătite dar, în principal, în preţul acestora ponderea mare o are efortul de a căuta aceste ciuperci."

Şi totuşi, procesatorii spun că afacerea este una profitabilă. Un kilogram de hribi proaspeţi se vinde acum, în Italia, en-gros, cu 5 euro şi jumătate. La toamnă, preţul creşte.

În restaurante, hribii sunt consideraţi o delicatesă. O porţie de hribi cu paste sau risotto, ajunge la 30 de lei.

Nici în supermarketurile de la noi, hribii nu sunt ieftini. De la procesator la vânzător preţul se dublează. O casoletă de 500 de grame ajunge, pe raft, la 30 de lei.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Carmen Adamescu
Carmen Adamescu a scăpat de arestul la domiciliu. Ea va fi cercetată sub control judiciar
Un tânăr se zbate între viață și moarte după ce i-a explodat în faţă un cazan de țuică
Avocatul Poporului cere ”informații suplimentare” de la Guvern, după sesizările făcute pe OUG care modifică Legile Justiției
Pui de urs, mort după ce a fost lovit de două mașini pe A1. Își căuta mama
Refuză consolidarea blocului și își pun în pericol și vecinii. Avertismentul lui Raed Arafat
Un scoțian și-a deschis o fabrică de cidru în Argeș. Cât câștigă pe un litru
autostrada Sibiu - Orastie
Constructorul tronsonului de autostradă care s-a surpat, obligat să restituie 83 de milioane de lei
Rezultate Loto 6 din 49, 18 octombrie 2018. Numerele câștigătoare
Polițiștii bucureșteni fac apel la cetățeni pentru găsirea unui bărbat suspectat de viol
Un magazin din Brăila, distrus de un incendiu în mijlocul nopții
Cum au fost descoperiți 3 bărbați din Bangladesh care încercau să iasă din România
Declarată nevinovată după ce a fost anchetată 10 ani. Între timp a pierdut totul