Cum a ajuns scandalul "Caritasului" chilian sa se mute in Romania. Jurnalistii sud-americani au invadat Brasovul

Ultima actualizare: 23-11-2016 07:15

Stirea anului din Chile se petrece in Romania. Multcautatul economist chilian banuit ca a deturnat cel putin un milion de euro se afla arestat la domiciliu intr-un bloc din centrul vechi al Brasovului.

Presa chiliana s-a mutat cu totul in acest oras, iar reporterii transmit continuu informatii in tara lor. Si autoritatile romane stau cu ochii pe Rafael Garay pana cand sunt pregatite documentele de extradare.

Fara sa stea de vorba cu jurnalistii care il asteptau, Rafael Garay s-a intors in apartamentul in care locuieste de doua luni cu iubita lui, o romanca din Harghita. Dealtfel, judecatorii l-au plasat la aceasta adresa in arest la domiciliu pentru urmatoarele 20 de zile. Garay e "pazit" de zeci de jurnalisti veniti tocmai din Chile ca sa acopere ceea ce ei numesc "subiectul anului". Fac din ora in ora transmisiuni live prin telefon sau chiar pe Facebook, si sunt marcati si de diferenta de fus orar fata de tara lor.

Paula Llanos, reporter TVN Chile: "Avem multe motive sa spunem ca e subiectul anului in tara mea. Nu doar pentru motivele financiare - se banuieste ca a furat bani de la foarte multi oameni - dar si pentru ca a tradat increderea inclusiv a unor prieteni buni de-ai lui."

Rafael Garay - un popular economist chilian - a castigat in timp simpatia conationalilor dupa ce a aparut in numeroase emisiuni televizate in care a explicat pe intelesul tuturor economia. In urma cu cateva luni insa, Garay a mintit ca e bolnav de cancer in faza terminala si trebuie sa plece la tratament in Franta. De fapt a fugit din tara cu cel putin un milion de euro - spun autoritatile chiliene - banii celor pe care i-a convins sa-i investeasca in fondul lui si carora le-a promis in schimb dobanzi uriase.

In timp ce autoritatile romane l-au plasat in arest la domiciliu, cele din Chile asteapta ca pe jar capturarea lui Garay. Trebuie insa intocmite proceduri complicate pentru extradare. Procurorii chilieni spun ca “statul roman e suveran pe decizia pe care o ia in privinta inculpatului Garay"

Pe masura ce scandalul din Chile capata proportii, tot mai multi pagubiti depun plangeri impotriva economistului, asa ca fondurile deturnate de el ar putea fi de fapt mult mai mari. Garay a depus cerere de azil politic in Romania si a contestat masura arestului la domiciliu, iar cererea lui va fi judecata in zilele urmatoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO